Welkom [%name%],

Afgelopen zomer heb ik verschillende inspanningen gedaan om ervoor te zorgen dat de paarden deze winter niet in de modder zouden staan. Met een machine heb ik grond afgegraven, geulen gemaakt, ervoor gezorgd dat het water ons terrein afloopt bij zware neerslag,…

Nu, je raad het al, we hebben weer MODDER! Het is al minder dan de vorige jaren, maar vooral het stuk waar we vaak langs moeten en waar de paarden ons dus vaak staan op te wachten, is de bodem zo vertrapt dat het een modderpoel is bij nat weer. Wat vervelend! Ik heb al verschillende tips gekregen en uitgeprobeerd, maar het is niet simpel om het droog te houden. De komende zomer ga ik het hele stuk, waar ze zo vaak staan, gewoon verharden. Klaar!

Heel wat werk zul je zeggen, maar mijn besluit staat vast. Vooral toen ik gisteren met een kruiwagen mest een aanloop nam om door de modder heen te komen. Als Nanny het had gefilmt en ingediend bij zo’n funniest homevideo programma hadden we er de hoofdprijs mee gewonnen. Dat weet ik zeker.

De kruiwagen stopte onmiddellijk in de modder, terwijl ik vantevoren al mijn kracht had bijgezet om deze door de brij heen te krijgen. Het gevolg lijkt op een clowns-act in het circus. Mijn lichaam viel naar voren met de benen in de lucht achter me aan en ja echt,… mijn hele hoofd gebruikte de rijk gevulde kruiwagen paardenmest als landingsbaan!!!

Wat is het toch leuk om paarden te hebben…

Veel leesplezier!
 
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Gedrag: Hoe leert een paard?

Om een echt paardenmens te zijn, moet men allerlei facetten van paarden kennen, ondermeer rond gezondheid, voeding en materiaal. Fundamenteel in de omgang met paarden is ook een begrip van de manier waarop een paard nieuwe dingen leert en hoe je daar kan op inspelen.

De leertheorie verzamelt de wetenschappelijke verklaring van leermechanismen bij mens en dier. Uiteraard moet je in de praktijk altijd rekening houden met de specifieke eigenschappen van de soort waarmee je werkt (het paard dus, maar voor lesgevers ook de mens), de omstandigheden en het karakter en de voorgeschiedenis van het individu.

Klik hier om meer te lezen

Foto van de maand: Shetty Max


In het vorige voorwoordje van Paardentips Magazine had Rudi het over onze Shetlander Jens. Blijkbaar heeft het veel van de lezers geïnspireerd. Leuk al die verhalen en foto’s van Shetlanders 😉

Je hebt net al een van de verhalen kunnen lezen die we kregen.

We konden het niet nalaten om meteen een van de foto’s uit te kiezen als foto van de maand.

Op de foto de kleine Shetty Max met de groetjes van eigenares Anja Klik hier om de foto te bekijkenZo, dat was alweer een nummer van Paardentips Magazine!
Wij gaan weer aan de slag, op zoek naar informatie voor de volgende magazines. Heb jij een leuk verhaal of een tip die we mogen delen met de andere paardenliefhebbers? Stuur het dan gerust op via het contactformulier op onze site.

Tot de volgende keer!
Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Inhoudsopgave:

1.Tip:Leer paardrijden. De cursus staat online!
2.Gedrag:

Hoe leert een paard?
3. Op bezoek bij: Mark Wentein en zijn veelzijdige paard
4. Lezersverhaal: Shetlander
5. Foto van de maand: Shetty Max

Op bezoek bij: Mark Wentein en zijn veelzijdige paard

We spraken laatst de hoofdredacteur van het Vlaamse blad Hippo Revue, Mark Wentein.

We kwamen deze man al vaker tegen. Waar ook maar iets met paarden te doen was, zagen we Mark Wentein.

We spraken eens af om kennis te maken met elkaar. Het werd een leuk gesprek en de ideetjes werden vlug uitgewisseld. 

Dat een gezamelijke passie voldoende gespreksstof geeft, was ook meteen duidelijk. Je kan het al raden, het ging over paarden, paarden en paarden… We hebben uren gesproken en het was bijna jammer om naar huis te gaan 😉

Op onze site hebben we een leuk verhaal gezet over Carlo. Het paard Carlo heeft duidelijk een bijzonder plaatsje in het hart van Mark.

Klik hier als je meer wil lezen over dit veelzijdige paardje

Meer tips:

Tip 1:

Paardentips heeft ook een hyves. We hebben er in korte tijd al bijna 1000 leden. Wordt jij de 1000e paardtipper? Klik hier

Tip 2:
Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!
Klik hier om naar Hondentips te gaan.

Tip 3:
Tip een vriend of vriendin!
Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Tip 4:
Wij zijn altijd heel erg blij met de tips en ideetjes die we van andere paardenvrienden ontvangen. Wil jij ons helpen om Paardentips Magazine nog bekender te maken? Heb jij een goed idee of een tip? Heb jij iets leuks te delen met de andere paardentippers? Laat het ons dan weten via het contactformulier

Tip: Leer paardrijden. De cursus staat online!

Wat zijn we blij!
Zoals de trouwe paardentippers weten, zijn we druk in de weer geweest met het afwerken van de nieuwe online cursus Leer paardrijden.Hij staat nu online! We hebben er zelfs een aparte site voor gemaakt.
Kijk maar eens klik hier om de site te bekijken. 

De respons die we tot nu toe kregen is geweldig! Langs deze weg dus iedereen nog bedankt voor de reacties, tips en (positieve) kritiek.

We hadden verwacht dat we voornamelijk reacties zouden krijgen van beginnende ruiters en amazones. Dat is ook zo, maar daarnaast zijn er ook instructeurs en maneges die vol enthousiasme dit initiatief toejuichen. Leuk!

Ken jij iemand in je omgeving die voor het eerst wil gaan paardrijden? Geef dan aub de link naar de site door. Je kan de cursus natuurlijk ook cadeau doen 😉


In ieder geval… Joehoew! De eerste lessen zijn al de deur uit.

p.s.: Je kan via de site een gratis proefles in huis halen!

Lezersverhaal: Shetlander

Wij zijn sinds mei dit jaar de trotse eigenaar van een Shetlander, Wibo genaamd (of Wiebel of Zwiebel of Kleine Man, zoals we hem ook regelmatig noemen :-).

Wij kochten een ‘grasmaaiertje’ erbij als gezelschap voor onze inmiddels 13-jarige ruin. Onze ruin stond ’s winters op pension. Daar had hij altijd gezelschap. Maar als hij dan in de lente terug op de wei kwam, merkten we steeds weer dat hij eenzaam was… We hadden op dat moment ook niet meteen het geld voor een groot paard en dus kwam Wibo op de proppen.

Wibo was op dat moment net één jaar geworden. Het was een echt wolletje, zo schattig en met zo’n guitige blik in z’n ogen, dat we onmiddellijk wisten dat hij goed bij ons zou passen.

Onze ruin was ook direct helemaal weg van hem! Wibo is wel een hengstje en dat was in het begin zeker niet gemakkelijk (nu nog niet, trouwens ;-). Hij vertoonde echt hengstengedrag in het begin. En zelfs nu moet je hem blijven aanpakken met de ijzeren hand in een fluwelen handschoen. Hij komt stilaan in zijn puberteit, dus je moet steeds kordaat, maar eerlijk blijven. Het is een Shetlander, dus hij is eigenwijs. En dan is het ook nog eens een hengstje, dus je moet dubbel oppassen.

Maar hij heeft een goed karakter, dat wisten we al van in het begin. Hij is eerlijk, niet vals, zoals er wel zoveel kleine paardjes zijn. Hij is nog jong, dus hij is nog goed kneedbaar. Fris en ondeugend, zo kan je het het best omschrijven :-).

We zijn ook al erg intensief met hem bezig en ik kan me inderdaad voorstellen dat zo’n pony het niet leuk vindt als je hem alleen maar uit z’n weide haalt als er ‘nare’ dingen moeten gebeuren (zoals dierenarts of hoefsmid) en voor de rest hem beschouwt als een grasmaaier of gezelschap.

O.k., daar hebben wij hem in de eerste plaats uiteraard ook voor gekocht ;-), maar we zijn nu al stilletjes aan bezig met poetsen, hoefjes heffen, grondwerk (zoals loswerken, schriktraining, leidoefeningen…) en wandelingetjes maken. Het is ook niet de bedoeling dat hij z’n hele leven louter gezelschap blijft. Je kan zoveel meer met een Shetlander doen!

Binnen enkele jaren wordt onze Wibo dan ook zadelmak en tuigmak gemaakt, zodat we met hem kunnen gaan wandelen, met het koetsje rijden en eventueel als pakpony kunnen gebruiken op lange tochten. Het zal zeker niet gemakkelijk zijn om dat doel voor ogen te houden, want ze gaan inderdaad niet verder dan ze zelf willen, maar als we goed ons best doen en hem steeds correct blijven behandelen, komt dat wel in orde.
 
Laat hem nu nog maar even veulen zijn. Zolang wij hem als hengst kunnen behouden, zou ik dat ook graag zo houden. Het heeft toch wel iets, als je kan zeggen dat je een hengst op stal hebt staan ;-).
 
Een Shetlandhengstje is zeker zo’n uitdaging als een grote!

Nog veel succes met Paardentips en jullie schatjes (kinderen, paarden en pony!


Groetjes Sylvia

Typ-hier-de-titel

Boekentips:


Wijze lessen voor de mens

Hoe de revolutionaire Join-Up methode van Monty Roberts niet alleen toegepast kan worden bij paarden, maar ook bij het versterken van menselijke relaties…
Klik hier om meer te lezen
Het atletische paard
Horst Becker, instructeur klassieke dressuur, geeft je uitgewerkte trainingstechnieken waardoor jij de sterke kanten van je paard doelgericht kan verbeteren.
Klik hier om meer te lezen