Welkom [% name %],

Vlaams minister Kris Peeters heeft een studie laten uitvoeren naar het belang van het hele paardengebeuren in België. Uit het resultaat van de studie is naar voren gekomen dat de paardenhouderij steeds meer een belang gaat spelen in de economie.

De Vlaamse paardenhouderij genereert jaarlijks een toegevoegde waarde van 215 miljoen euro en zorgt ervoor dat 3500 mensen er een full time job aan over houden.

We kregen namens de woordvoerders van de minister-president een uitnodiging om de resultaten van het rapport eens samen te overlopen. Om eerlijk te zijn had ik niet zoveel zin in om te gaan. Het is toch weer een beetje naar school zo’n dag en als ik mijn aandacht ergens bij wil houden, dan moet het wel heel interessant zijn. Haha.

Maar gelukkig bleek het allemaal de moeite waard. Je kan hier een kort filmpje bekijken van de digitale paardenzender hippoTV.  (Ik zit ergens rechts van de minister, verstopt in het hoekje met een wit overhemd aan.)

Leuk optrekje heeft Willy Naessens, hè? Als menner vond ik het zelf leuk om zijn verzameling koetsen te bekijken en had meteen veel begrip voor de gedrevenheid die deze man heeft voor alles wat met paarden te maken heeft.

Een goede vriend van me zegt wel eens ‘The bigger the boy the bigger the toy’. Dat bleek maar weer.

Het hele gebeuren deed me wel afvragen welke plaats wij in dit alles hadden. Wij zijn gewoon liefhebbers die onze passie delen via het digitale magazine Paardentips. Dit verhaal is uiteindelijk een beetje groter geworden dan we zelf hadden durven hopen. Gewoon twee paardenliefhebbers in hart en nieren, trots op hun paardjes…
  
Rudi Eerdekens de voorzitter van de Vlaamse Confederatie van het paard bracht tijdens een interview het antwoord naar voren. Het belang van de hele paardensector is dat het sociaal en pedagogische aspect boven de inkomsten staan. Met andere woorden: mensen genieten van paarden, ontspannen zich en leren ervan bij, dat is belangrijker dan de inkomsten. Dat heeft mijn naamgenoot goed verwoord, vind ik.

In een speech van Minister Peeters kwamen ook de mediakanalen ter sprake en hij sprak daarbij ook over een online magazine. Later zag ik dat er echt Paardentips Magazine vermeld stond. Da’s even een goed gevoel…

Minister-president Peeters dankte al de aanwezigen voor hun bijdrage aan de paardenwereld.

Het was bijzonder om deze erkenning en waardering te ervaren. Al zal het de meeste aanwezigen niet eens opgevallen zijn dat ik (Rudi) er ook ergens tussen zat. Een bedankje voor het werk dat je doet, da’s altijd leuk!

Om eerlijk te zijn, had ik het nog leuker gevonden om ook eens met het vierspan Arabo-Friesen door de hindernissen te vliegen.

Gewoon weer terug met de voetjes op de grond
Dit magazine moet af en door het hele gebeuren ben ik dus wat later dan anders met het verzenden.

Leuk trouwens om te merken dat er echt mensen zitten te wachten op een nieuw nummer. Als we wat lang wachten met verzenden dan komen de eerste mailtjes al binnen…Heb ik misschien een nummer gemist? Waar blijft het volgende nummer?…

Als mensen zo zitten te wachten op de Paardentips Magazines? Dat noem ik nog eens erkenning van je werk!

We zijn er trots op dat we dit samen allemaal met jullie mogen beleven! We gaan ervoor! Help je ons mee?Bedankt voor de steun en heel veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Tip: Een betere band met je paard?

Verschillende Paardentippers hebben ondertussen de DVD ‘Het ABC van Paardentaal’ al in huis genomen.

In dit nummer van paardentips Magazine legt een van de maaksters van de DVD, Sandra Boertien, je uit hoe jij de relatie met je paard kan verbeteren.

Het is leuk om je eerst even kennis te laten maken met Sandra.
 
Klik hier om naar de kennismakingspagina te gaan.

Je vindt er ook de link naar de pagina waar je meer kan lezen over het verbeteren van de relatie met je paard(en).

Op bezoek bij: Dag van het paard

Er was eens, ergens in België… de dag van het paard!

Nee, geen sprookje. Maar toch ridders te paard galopperend over parelwitte stranden, een trio kamelen die dressuuroefeningen tonen en een Mexicaan met een lasso-act. Bij dit alles een prachtig blauwe hemel met een van de zonnigste dagen van de maand. Dit was een greep uit een heel apart programma dat we te zien kregen op de ‘Dag van het paard’ dat op 12 oktober georganiseerd werd op het Domein Zilvermeer in Mol.
Een echte familiedag die de moeite waard bleek te zijn.

Klik hier om het verslagje van deze dag op onze site te bekijken MET FOTO’S!


Groetjes en tot de volgende keer!

Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Inhoudsopgave

1. Boekentip: Beter omgaan met je paard
2. Tip: Een betere band met je paard?
3. Lezersverhaal: Paard in nood
4. Wist je dat?: Voederbak
5. Op bezoek bij: De dag van het paard in Mol

Lezersverhaal: Paard in nood

Hallo  Rudi en Nanny,

Ik loop al lang met de gedachten jullie te schrijven, maar na het vorige magazine te hebben gelezen, vind ik dat ik niet langer moet wachten.

Het gaat over het voorwoordje van Rudi over de mevrouw die een paard kwijt moet omdat dat anders naar de slager gaat. Een vreselijk triest verhaal. Helaas zijn er ontzettend veel van dit soort paarden, “ziek” of gezond, die onnodig naar de slager gaan, ach wie zeg ik het, en daarom zijn we vorig jaar Stichting Paard in Nood begonnen.


Ook uit nood geboren:
een paard met artrose moest naar de slager omdat er niet meer op gereden kon worden en omdat het een gedragsprobleem had….alsof er niet nog andere mooie dingen zijn die je met een paard kunt doen dan erop zitten. Je schreef er vandaag zelf al over: al is het gewoon maar er naar kijken en genieten van deze prachtige wezens.

Afijn, het bleef natuurlijk niet bij dit ene paard, een 14-jarige apalloosa merrie. Al snel volgde een 11 jarige kwpn-merrie die door een aanval van een hond en de daarop volgende val ataxie kreeg en dus ook ongeschikt werd voor de sport. Haar slachtdatum stond gepland….totdat we er lucht van kregen en we gevraagd hadden of de eigenaar, die paarden voor commerciele doeleinden hield, het paard wilde afstaan. Hij moest er over nadenken, want nu kreeg hij er tenminste nog 500 euro voor bij de slager. Deze merrie bleek ook nog ernstige hoefkanker te hebben overigens.


Kort daarna volgde een 11-jarige ruin met op 10 plekken sarcoides, huidkanker en artrose in de voorknie en de meest recente aanwinst van de stichting is een 3-jarige holsteiner/BWP hengst, ook ataxie doordat hij urenlang onder een hek met stroom erop gelegen had. Hij moest gaan presteren in de springsport, toen dat niet meer mogelijk was, moest hij naar de slager.


Je kunt je voorstellen dat deze eigenaren, die de paarden dus veelal om commerciele redenen hebben, niet ook nog afstandsgeld of een maandelijkse bijdrage willen betalen. We mogen blij zijn als ze van de slachtprijs willen afzien! We willen ook geen geld van hen vragen, simpelweg omdat dit een te hoge drempel is waar uiteindelijk het paard de dupe van wordt.

Dit is wel een uitzondering op de meeste stichtingen die paarden opvangen: bij de meesten moet je ervoor betalen. We zijn overigens geen rusthuis voor oudere paarden, die zijn er al vol op immers. We richten ons op de “jongere” dieren, die echt al met 1 been bij de slager staan.


Onze doelgroep is dus de ‘vergeten” paarden, de paarden waar de eigenaren geen emotionele band mee hebben, want deze zoeken vaak nog een goede oplossing voor het dier of betalen er voor. Veelal dus sportpaarden. En dit zijn er heel veel.

We krijgen zo ongeveer wekelijks verschillende paarden aangeboden. We hebben helaas niet de middelen om ze allemaal zelf op te vangen, dus bemiddelen we ook, want we willen geen enkel paard dat nog een waardig paardenleven heeft bij de slager zien belanden.


Wij trainen de paarden wel nog, rekening houdend met hun fysieke gesteldheid uiteraard. Vooral rechtrichten en vrijheidsdressuur en we beginnen nu ook met de dubbele lange teugels. Als je niet erop kunt, dan maar erachter. De aandacht en gymnastisering vinden we belangrijk, evenals het zo natuurlijk mogelijk houden van de paarden.


Soms kunnen we voorkomen dat mensen afstand willen doen van hun paard, door ze te wijzen op de mogelijkheden van grondwerk en dan niet alleen longeren. We helpen ze op weg zodat ze toch nog een fijne tijd met hun paard kunnen hebben, maar dan heb ik het puur over de particuliere paardenliefhebber die uit onwetendheid niet op de hoogte is over andere manieren van omgaan met een duur huisdier. Een stukje voorlichting valt dus ook onder onze scope.


Omdat we alleen maar zieke paarden hebben en geen eigen locatie vooralsnog, maar een gehuurde, gaan de uitgaven hard! Deze week bijvoorbeeld was een paard gevallen, uitgegleden tijdens het spelen, waardoor de dierenarts 3 keer in een week moest komen, en zoals altijd in dit soort situaties, natuurlijk ook nog ’s avonds en in het weekend….als het extra duur is.

Maargoed, wat nodig is is nodig natuurlijk.

We hebben een hoop geld en wat spullen nodig.

Wat ik je dus wil vragen is, of er bij de Paardentipslezers misschien mensen zijn die ons willen helpen. 

Elke financiele bijdrage gaat voor 100% naar de paarden.Maar je kan ook op een andere manier helpen. We hebben bijvoorbeeld nog regendekens of andere spulletjes nodig.

Jullie zijn paardenliefhebbers en daarom begrijp je denk ik ook waarom we elke vrije minuut steken in het opvangen, verzorgen en waar mogelijk revalideren van deze prachtige wezens.

Elk paard is het leven waard, zolang het waardig kan leven.

Ik hoor graag van jullie!

Namens de vrijwilligers van Stichting Paard in Nood.

Met vriendelijke groet,


Petra, Bestuurder van paard in nood

PS.: We zijn een door de Nederlandse belastingdienst erkend goed doel, giften van Nederlandse lezers zijn dus aftrekbaar .

Meer Tips

Tip 1:
Boek Paardenfluisteren.
Leer de paardentaal van Monty Roberts.

Dit boek beschrijft het verhaal van Monty Roberts, van hoe hij als 3-jarige al met het paard ronddraafde en galoppeerde tot het punt dat de wereld hem leerde kennen als de paardenfluisteraar.

Je leest niet alleen zijn levensverhaal, maar ook staat er een praktijkgedeelte in het boek met oefeningen. Oefeningen waarmee je zelf met de methode van Monty Roberts aan de slag kan. Je leert hoe je veilig en vol afwisseling kunt werken met je paard en hoe ook jij een goede ‘kuddeleider’ kunt zijn.


Het bijzondere aan dit boek is dat het bewerkt is voor kinderen. Dus via dit boek kan je ook kinderen de beste basis meegeven voor de juiste omgang met paarden.


Maar niet alleen de allerjongsten zijn er enthousiast over kijk maar eens wat deze 16-jarige dame erover schrijft: 

Die boekentip laatst van dat boek van Annemarie van der Toorn, is echt een AANRADER!
Ik heb het voor mijn verjaardag gehad!
Super boek!

Dankjulliewel voor die goede paardentip!

Groetjes Janke (Bron: Paardentippers. hyves. nl)
Klik hier om meer te lezen over dit boek

Tip 2:
Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!
Klik hier om naar Hondentips te gaan.


Tip 3:
Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

Boekentip: Beter omgaan met je paard

Leer snel en gemakkelijk eenvoudige technieken die de relatie tussen jou en je paard gegarandeerd verbeteren!

Al probeer je er maar een paar uit, je zult zien dat jij en je paard elkaar veel beter aanvoelen…

Je kunt een paard op meerdere manieren benaderen. Je kunt het paard confronteren met een situatie, onder dwang je wil opleggen en het verplichten te doen wat jij verwacht dat het moet doen. Veel paarden zijn dan ook nog eens zo goed hier aan toe te geven. Maar toch! Dwang kan je paard doen dichtklappen, het gaat wantrouwig worden ten opzichte van de mens en allerlei ‘kwalen’ ontwikkelen.

Waarschijnlijk ben jij er ook van overtuigd dat de benadering van een paard anders kan.

Een niet-confronterende manier die je helpt bij het opbouwen van een betere relatie met je paard. Maar hoe pak je dit goed aan?

Wij vonden voor jou een boek met eenvoudig te gebruiken vraag-antwoordvoorbeelden die je helpen in allerlei belangrijke delen van de training van een paard. Deze voorbeelden gaan van de basisprincipes (heel belangrijk) tot rijden en springen. De voorbeelden worden goed beschreven en naast de oplossing vind je er voorbeelden van praktijkgevallen. De vele foto’s in het boek maken het allemaal extra duidelijk. De voorbeelden helpen je systematisch zaken aan te pakken waardoor je duidelijk resultaat zult behalen.

De technieken zijn eenvoudig waardoor je ze makkelijk en snel zult aanleren.

Met deze ‘begrijp je paard’- handleiding kom je alles te weten over hoe je een hechte band met je paard kunt krijgen. Jij en je paard kunnen nu oefenen en leren zonder dwangmiddelen. Heerlijk toch?


Vraag jij je wel eens af:

– hoe paard en ruiter elkaar respect tonen?
– of je paard je eigenlijk wel respecteerd? 
– hoe je jouw paard duidelijk maakt dat jij aan zijn kant staat?
– hoe een paard of ruiter misbruik kan maken van de zwakheden van de ander?
– of er ooit een reden is geweest om een paard te slaan?
– hoe je de aandacht van je paard kan vasthouden? 
– hoe je weet wanneer de aandacht van je paard afdwaalt en wat je eraan kunt doen?
– hoe je de ruimte en beweging van je paard manipuleert?
– hoe je het vertrouwen van je paard kan winnen?
– wat de kernbegrippen in de omgang met paarden zijn?
– welke eigenschappen een ruiter moet bezitten?
– hoe je een realistische inschatting van jezelf maakt?
– hoe de lichaamsbouw het functioneren van het paard beïnvloedt?
– in hoeverre de lichaamsbouw een medeoorzaak kan zijn van probleemgedrag?
– of het ras een rol speelt bij de training?
– hoe je de capaciteiten van een paard herkent?
– welke kwaliteiten een instructeur moet hebben?
– hoe je angsten bij de omgang en bij het rijden aanpakt?
– waarom het belangrijk is dat je paard rustig en ontspannen is?
– wat ‘voorwaarts zijn’ betekent?
– waarom ritme en evenwicht belangrijk zijn?
– hoe je het gebruik van de achterhand kunt stimuleren?
– wat het verschil is tussen impuls en snelheid?
– waarom souplesse zo belangrijk is?
– hoe je weet of een paard rechtgericht is?
– wat aanleuning betekent?
– of het moeilijk is om je paard ‘aan de teugel’ te laten lopen? 
– hoe je een jong, zadelmak paard kunt helpen om zich verder te ontwikkelen?
– of je je paard in een omheind gebied moet rijden als je niet naar de manege kunt?
– wat je moet doen wanneer je jonge paard in de manegebak de hoeken afsnijdt?
– hoe je deze methode op oudere paarden toepast?
– hoe je de situaties beheerst waar je paard en jij in terechtkomen?
– wat je eraan kunt doen als je paard steeds moeilijker te bestijgen is?
– wat je eraan kunt doen als je nieuwe paard bokt?
– hoe je voorkomt dat je paard steigert tijdens het rijden?
– wat het betekent als een paard ‘achter de teugel’ gaat?
– wanneer en waarom een slofteugel moet worden gebruikt?
– waarom je paard met zijn staart zwaait als je met hem werkt?
– wat je moet doen als je paard je negeert?
– wat de oplossing is als je nieuwe paard moeilijk te vangen is?
– hoe je je paard afleert te bijten?
– hoe je luchtzuigen kunt voorkomen?
– hoe je een jong paard leert springen?


En dit is nog maar ongeveer de helft uit de vragen met antwoord en voorbeelden…

Dit is toch niet te geloven, zo’n uitgebreide lijst van vragen met antwoord en voorbeelden?

Om een lang verhaal kort te maken. Nanny en ik kunnen je dit boek echt van harte aanbevelen. Wij zitten er zelf nog steeds opnieuw nieuwsgierig in te snuffelen om te kijken wat het boek over bepaalde situaties schrijft. Een boek dat je regelmatig weer ter hand neemt en waar je echt iets aan hebt!


Wil jij ook graag antwoord op al die vragen? Haal dan het boek “Beter omgaan met uw paard” zonder risico via Paardentips in huis!


Beter omgaan met uw paard
Inhoudsopgave

1. Begrijp uw paard
2. Onvolmaakte paarden en ruiters
3. Een trainingsplan
4. Problemen bij de basistraining
5. Springproblemen
6. Verzorging
7. De weg voorwaarts

Prijs: €24,50

Haal het boek nu via ons in huis en je betaalt geen extra verzendkosten!

klik hier om het boek in huis te halenOver de schrijvers


Michael Peace

Michael is een trainer gespecialiseerd in jonge paarden en probleempaarden. Vanwege zijn belangstelling voor deze paarden ontwikkelde hij de ‘begrijp uw paard’-filosofie, waarmee mensen leren hoe paarden denken en paarden leren hoe mensen denken. Michael heeft veel gewerkt met de beste paardentrainers over de hele wereld en werkt nu met paarden en ruiters van allerlei niveaus, van Grand Prix-dressuurpaarden en olympische springpaarden tot gewone ruiters. Tegenwoordig geeft hij veel lezingen aan universiteiten en hogescholen in heel Europa. Zijn demonstraties in Scandinavië trekken duizenden mensen.


Lesley Bayley
Lesley is al achttien jaar gespecialiseerd in paardenjournalistiek. Ze heeft veertien boeken geschreven en aan nog veel meer boeken bijgedragen. Lesley was de redacteur van het tijdschrift Countryside. Ze is een bevoegd rij-instructrice en gespecialiseerd in het helpen van nieuwe en angstige ruiters. Daarnaast is ze een Equine Muscle Release-therapeut. Ze woont in de buurt van Leicestershire, in Engeland.


Garantie
Zoals ik al eerder schreef, we vinden dit zelf ook een leuk boek. Daarom willen we je ook op dit boek onze niet-goed-geld-terug-garantie geven. Dus is het boek niet wat je ervan verwacht had? Stuur het dan, tot 100 dagen na aankoop, terug naar ons. Zodra we het ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening. Het boek moet dan natuurlijk wel in goede staat zijnklik hier om het boek in huis te halenP.S. Wil je graag dat jij en je paard elkaar nog veel beter gaan aanvoelen? Het boek ‘Beter omgaan met uw paard’ behandelt zoveel dingen die de relatie met jouw paard verbeteren, dat je er maar enkele van hoeft uit te voeren om snel resultaat te boeken!

Wist je dat?: Voederbak

Een voerbak voor paarden moet een stevige bak zijn met ronde hoeken. Ronde hoeken om te voorkomen dat er restjes voer in de hoeken blijven kleven, omdat deze restjes kunnen bederven.

Een houten of metalen voerbak is niet aan te raden. Hier kunnen splinters en scherpe randjes ontstaan en het materiaal kan vergaan. Roest of rottend hout is geen goede combinatie met paardenvoer. Wel goede materialen zijn bijvoorbeeld kunstof of RVS.

De voerbak hang je best op een hoogte van ongeveer 1 meter, voor een pony natuurlijk iets lager. Niet te laag, want er zijn dan paarden die er met hun voorbeen op gaan staan. Als je paard op stal staat, dan hang je de bak het best tegen de muur van de gangwand. Dan kan je het makkelijkst bij de bak met je voer. Je kan er een luikje boven maken zodat je niet de stal in hoeft bij een enthousiast paard dat weet dat er te eten valt.

In veel voerbakken zit er in het midden een stangetje. Dit voerstangetje deelt de bak in twee delen. De bedoeling van deze stang is dat het paard niet te gulzig is en door het zwiepen van zijn hoofd tijdens de maaltijd voer op de grond gooit.

Paarden worden op verschillende manieren gevoederd en er zijn dan ook verschillende meningen over. Paarden eten het best van de grond omdat dit natuurlijk is, paarden eten het best niet van de grond omdat het niet hygiënisch is, paarden eten het best… en dan lopen de meningen wel eens uit elkaar.

Ik ben eigenlijk wel eens benieuwd hoe jij je paard voert? Daarom hebben we op onze paardentippers Hyve een poll gezet. Je kan daar aanduiden hoe jij je paard voert en daarna meteen bekijken hoe anderen dit doen en je mening erbij plaatsen.

Meer Paardentips!

Dvd Equisense, Abc Paardentaal


DVD Het ABC van Paardentaal

Leer de taal van paarden begrijpen. Hierdoor kun je met paarden communiceren en een betere band opbouwen.

Klik hier om meer te lezen over deze dvd

Ros Magazine


Ros magazine
Sinds kort schrijven we ook voor het paardenblad Ros. We vinden dit erg leuk om te doen en waren dan ook heel blij toen we in het laatste nummer een artikeltje van ons zelf mochten lezen.
De lezers van Paardentips Magazine krijgen een extra korting als ze zich abonneren via deze link