Tips

Ros Magazine
Tip 1: Ros Magazine:

Nu ook reportages van ons (Rudi en Nanny) te lezen in Ros Magazine!

Speciaal voor de lezers van Paardentips is er nu een extra korting op een abonnement of een leuk extraatje!

Klik vlug op deze link om meer te lezen
ROS
is een tijdschrift voor alle ruiters en amazones in Nederland en België die het recreatieve rijden bovenaan hun lijstje van favoriete bezigheden hebben staan. De persoonlijke verhalen van hartstochtelijke paardenliefhebbers, de reportages van avontuurlijke trektochten, de praktische informatie over het gedrag, de gezondheid, de opvoeding, het trainen en mennen van paarden én de prachtige foto’s zijn een lust voor elke paardenliefhebber.

Tip 2: Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!
Klik hier om naar Hondentips te gaan.

Tip 3: Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje of de URL van onze site dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine.

DVD-tip: Het ABC van Paardentaal

Ik had het laatst nog met iemand over ons paard Jorrit. Jorrit is een heel eerlijk paard dat geen vlieg kwaad zou doen. Toch kan dit lieve paard bij bepaalde mensen heel anders zijn. We hebben het zelf al een paar keer meegemaakt dat we iemand in huis namen om tijdens een vakantie de paarden en andere dieren te verzorgen. Bij het voorstellen aan de dieren ging alles prima. Alles leek goed te gaan en na een paar dagen konden we met een gerust hart op pad. Dat dachten we dan, want zodra we de deur uit waren en de persoon alles alleen moest doen ging het mis. Jorrit was plots een heel ander paard. Een voorbeeld: Jorrit dreef eens mensen, die zich in zijn wei hadden gewaagd, in een hoek en liet ze er niet meer uitkomen.

Ik geloof niet dat ons paard zo zeker van zichzelf is dat hij zomaar op je afloopt om je te vertellen wat hij van je wil. Hij kijkt bij bepaalde mensen hoe ver hij kan gaan. Jorrit kijkt naar hun lichaamshouding en probeert dan uit. Hij neemt wat hij krijgt. Je moet laten merken dat hij respect voor je moet hebben en zijn vertrouwen winnen. Lukt dit, dan heb je een heel lief paard voor je.

Als je in de mogelijkheid bent om eens te kijken naar een paar paarden die bij elkaar in de weide staan, dan zou ik dat zeker eens doen. Je zal merken dat paarden elkaar heel wat vertellen via lichaamstaal. Ze geven heel duidelijke signalen. Als je wat langer kijkt, zie je dat ook details in de houding heel wat vertellen.

Voor ons mensen is het heel nuttig om meer inzicht te krijgen in deze paardentaal! Ik zal een voorbeeld geven:
– Stel je eens voor dat je iets ziet aan de buik van je paard.
– Je wil het onderzoeken en er aan voelen met je hand.
– Het paard laat je duidelijk merken via lichaamstaal dat hij dit niet wil (hij kan pijn hebben).
– In normale omstandigheden mag je doen met je paard wat je maar wilt. Je let niet op zijn lichaamstaal. Deze keer zal het ook wel goed gaan.
– Je gaat met je hand naar de buik
– Plots lig je op de grond. Wat is er gebeurd? Dat ging snel!
– Hij heeft me nog nooit geschopt!!!

Je hebt net twee situaties gezien die duidelijk maken dat lichaamstaal heel belangrijk is bij paarden.

In de eerste situatie: de mensen in de weide hadden de signalen die Jorrit gaf moeten herkennen en er via hun eigen lichaamstaal op moeten reageren. Ze deden dit niet en kwamen daardoor in de problemen. Jorrit voelde zich sterker en dit werd bevestigd.

Maar in het tweede voorbeeld zie je dat niet alleen je positie ten opzichte van het paard belangrijk is. De houding van je paard kan je ook vertellen hoe hij zich voelt en wanneer je te ver gaat.

Ik kan je nu wel meer gaan vertellen, maar ik heb een leuke DVD voor je die je met een PC met Windows kan bekijken.

  • Wil jij meer leren over de taal van het paardenlichaam?
  • Wil jij meer inzicht krijgen in hoe paarden via hun lichaam dingen duidelijk maken?
  • Wil jij weten hoe jij via jouw lichaamshouding kan werken aan een goede band met paarden?
Dan is deze DVD een mooie basis om hier meer inzicht in te krijgen.

DVD: Het ABC van paardentaal.
  • 10 lessen met theorie- en praktijkopdrachten.
  • Tekst, foto’s en video helpen je bij het begrijpen van de lichaamstaal van paarden.
  • Door het inzicht dat je krijgt en de oefeningen die je kan toepassen, krijg je meer vertouwen en respect van paarden.
  • Jij zal paarden beter begrijpen en paarden weten meteen wat ze aan jou hebben.
  • De basis voor een goede relatie.
Hoe kan je de DVD gebruiken?:
Op de dvd staat elke les uitgebreid omschreven. Via je computer start je de dvd op en je bekijkt de eerste les.
Je kan de oefeningen doen die bij de eerste les horen. Deze vind je in het boekje dat je gratis bij de DVD krijgt.

Bij het opstarten krijg je een bureaublad op je scherm. Je ziet dan ook een boek. Door op de spatiebalk te klikken ga je naar de eerste bladzijde van dit ‘boek’. Je komt dan uit bij een overzicht van de 10 lessen:

DVD het ABC van paardentaal
1. Paardencommunicatie
2. Eerste kennismaking
3. Toestemming vragen
4. A – van aaien
5. B – van bewegen
6. Vertrouwen vergroten
7. C – van controle
8. Verdieping van het ABC
9. Dagelijkse toepassingen van het ABC
10. Creatief met het ABC De lessen bestaan uit theorie en praktijk. Door middel van tekst, foto’s en videobeelden maak je kennis met de paardentaal.
Na elke les kan je de opdrachten uitvoeren die je in het boekje vindt.

Wat heb je nodig?
Een computer met Windows en DVD-speler en een beeldschermresolutie van minimaal 1024×768.Prijs: 24,95 euro
Klik hier om de DVD in huis te halen

Garantie
Als je meer wil leren over de paardentaal dan is deze DVD een aanrader. Je krijgt zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie. Dus is de inhoud niet wat je ervan verwacht had? Stuur het dan, tot 100 dagen na aankoop, terug naar ons. Zodra we het ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening. De DVD moet dan natuurlijk wel in goede staat zijn.

Ps.: Een goede communucatie: de basis voor een goede band met je paard!

Lezersverhaal: Laat je niet intimideren

Hallo Rudi en Nanny,

Allereerst wil ik zeggen dat ik paardentips geweldig vind! Elke week zit ik uit te kijken naar de mails van jullie.  Mijn man mag me dan even niet storen totdat ik het magazine helemaal uit heb!

Even iets delen met jullie:
Op bovenstaande foto staat mijn donkerbruine 2-jarige merrie Baila Bonieta (betekent iets als ‘mooie dans’). Ik mocht haar vandaag uit de wei halen waar ze het hele seizoen in opfok heeft gestaan! Ik had er erg veel zin in! Want eindelijk zou mijn meissie weer thuis komen!


Bijzonder paard
Ik heb een speciale band met Baila want ik heb haar, toen ik zelf 5 maanden zwanger was van mijn 2e kindje, ter wereld geholpen! De bevalling verliep niet zoals het moest en ik was al overtuigd van het feit dat ze dood geboren zou worden. Teleurgesteld en verdrietig zat ik te kijken naar dat levenloze veulen, ze had het niet gehaald! Tot ze haar ogen open deed! Ongelooflijk!


Baila is opgegroeid tot een mooie 2-jarige, die ontzettend lief is, een knuffelkont waarmee je alles kan omdat ze vertrouwen in mij heeft!

Eindelijk mocht ze weer mee naar stal!
Na 5 maanden vrijheid wilde Baila niet graag de kudde verlaten (logisch).
Dus wilde ze ook niet de trailer instappen.Mijn vriendin en ik probeerden haar op de  trailer te zetten, maar ze durfde niet. In de auto zaten mijn 2 kindjes en mijn vriendin had om 12 uur een andere afspraak.
De eigenaar van het weiland kwam helpen, een heel vriendelijke man, die echt liefde voor paarden heeft, maar hij had ook geen longeerlijn en met de handen achter Baila’s bibs had ook geen effect.

Ongelooflijk dat er nog mensen bestaan die een paard helemaal in elkaar rossen!
Want dat is wat er gebeurd is. De man werd gebeld die de wei had gehuurd met de vraag of hij wilde helpen en een longeerlijn mee wilde nemen.

Hij kwam helpen maar begon voor ik het besefte gelijk met een zelfgemaakt touw met een halster eraan te slaan! En maar schelden, het was een rotknol, misselijk kreng, en hij zou haar wel ff klein krijgen! Nooit worden die beesten opgevoed en dan kunnen wij het weer oplossen!

Ik stond perplex! Baila liep voorheen altijd zo de trailer op! Ik werd ook uitgescholden: óf het ging op ZIJN manier óf hij ging weg en stuurde wel een rekening, dreigen, schelden en daar sta je met 2 huilende kindjes in de auto en tijdnood ivm de afspraak van mijn vriendin…

Er werd een sleepkabel (breed lint) bijgehaald en Baila werd letterlijk in de trailer geramd. Ik stond te huilen. Eindelijk schoot ze de trailer op!

Ik heb meneer betaald en ik kreeg toen nog eens te horen: Soms is er een pijnlijk lesje voor nodig voor je het snapt, hè? Ik denk dat je nu wel geleerd hebt dat je paarden altijd de baas moet blijven!

‘Zo hoort dat en ik weet het, want ik heb 30 jaar meer ervaring dan jij’, zei hij!

Ik heb mijn lesje inderdaad geleerd!

Hij had totaal geen respect voor de mening van mij als eigenaresse en hield totaal geen rekening met de angst van mijn paard!

Het had niet zo gehoeven, dus ik baal erg dat ik me zo heb laten intimideren.

Hopelijk heeft mijn paard er verder geen lichamelijk letsel aan opgelopen, maar het zal waarschijnlijk heel veel tijd en geduld kosten voor ze weer een trailer op durft…

Ik heb mijn lesje geleerd…


Met een verdrietige groet,

Saskia Oortgijsen

Welkom

Hallo [%name%],

Geniet jij ook zo van paarden?
Wij wel! Soms zijn de dingen zo normaal geworden dat we af en toe vergeten wat een geluk we eigenlijk hebben. Nu en dan worden we er toch nog eens extra op gewezen. Niet iedereen heeft de middelen om het precies zo te doen als ze zouden willen.

Laatst kregen we thuis een hopeloze dame aan de deur. Ze was al de hele dag in de weer om deur aan deur aan te bellen met de vraag om hulp. Ze was op zoek naar iemand die een weide voor haar paard had, desnoods wilde ze hem weggeven en er zelfs geld bijgeven als ze wist dat hij goed terecht kwam. Ik zal het verhaal niet helemaal opschrijven omdat het persoonlijk was, maar het kwam er op neer dat het (gezonde) paard anders naar het slachthuis ging. Later kregen we een enthousiast bedankje voor de hulp. Het paard heeft ondertussen een veilig onderkomen en maakt het goed.
 

Vroeger toen we nog een winkel hadden en thuis bij de mensen tuig (voor het aangespannen rijden) ging aanmeten bij de paarden, kwamen we op de meest verschillende plaatsen. Prachtige landhuizen met stallingen waar je zelf wel in zou willen wonen. We kwamen ook op plaatsen waar de stallingen en paarden net zo goed verzorgd waren, maar waar je merkte dat de mensen echt alles deden om hun paarden maar te kunnen houden. Zelf hadden deze mensen bij wijze van spreken enkel een tafel, een stoel en een bed. De paarden gingen voor alles.

We hebben de meest extreme dingen gezien en meegemaakt. Maar in al deze overdaad of tekorten vinden we het belangrijk dat we met z’n allen beseffen dat het om een paard gaat. Een dier dat graag bij zijn soortgenoten is en het liefst met hen rondrent over een grasvlakte. Een paard heeft verder niks aan gouden hoefijzers en een eigen kapster. Hij rolt liever ergens in het zand.

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je niet met het laatste nieuwe zadeldekje rijdt. Een paard hoort zich goed te voelen bij jou, of je nu in een kasteel leeft of in een stal. We hebben echt niks tegen luxe, integendeel, laat maar komen 😉 maar met de beste bedoelingen die de mensen ook hadden, we hebben paarden zien lijden in luxe.
 

Droom van paarden, geniet van je eigen paard(en), maar heb je er nog geen ervaring mee? Leg dan eerst een goede basis voor je eraan begint!

Het aantal paardeneigenaren neemt elk jaar flink toe. Tot ons verdriet de onwetendheid over wat een paard is ook. Het gaat niet zoals in de film waar je fluit en er een zwart ros aan komt galopperen zodat jij erop kan springen en weet ik veel wat verder.

Paarden zijn levende wezens die in gevangenschap afhankelijk zijn geworden van de mens. Het ene paard heeft, even cru gezegd, de pech en de andere juist het geluk om op een bepaalde plaats terecht te komen.

Ja, echt! Laatst hoorden we van iemand die haar goede paard had laten inslapen, omdat ze een ander het niet gunde dit paard te hebben. Waar ben je dan toch mee bezig?!

Dadelijk kan je het lezersverhaal lezen over een paard dat niet de trailer op wilde. Een man met dertig jaar ervaring ging er wel eens voor zorgen. Zoals je zult lezen, het gaat er niet om hoeveel jaar je omgaat met paarden, maar wat je van ze leert.


Ik heb een voorstel! Of je nu zelf een eigen paard (of paarden) hebt of niet, je kan er anders ergens in je buurt wel eentje vinden in een wei. Neem een stoel en ga er eens bijzitten. Voor je het weet, zit je er een hele tijd. Het paard is nieuwsgierig, komt ruiken, kijkt naar je, gaat grazen, staat stil, briest, rent rond… Je ziet het spel van zijn oren, je herkent zijn eerlijkheid. Je lacht om hun samenspel of schrikt soms van de omgang met elkaar onderling. Het paard heeft een eigen karakter. Het ene paard reageert zus en het andere zo. Ze reageren ook op wat jij doet. Sommige dingen maken hen nieuwsgierig of ze stuiven van je weg. Begrijp je een beetje wat ik je wil vertellen? Niks Black Beauty, maar even iets heel anders dus.

Deze intelligente dieren zullen heel veel voor je doen, als je het maar op de juiste manier van ze vraagt. Ze zullen het zelfs graag doen. Dit heeft helemaal niks met je geld of maatschappelijke positie te maken.

Zonder zweverig over te komen, wil ik je meegeven dat het eens goed is te luisteren naar wat paarden ons te vertellen hebben. Ze zijn zo slim, dat ze je heel wat te vertellen hebben.


We hebben, zoals de meeste lezers weten, thuis een Fries veulen staan dat in eerste instantie heel angstig was toen hij bij ons aankwam. Hij liep van elk mens weg bij de minste vingerknip.

Als ik hem nu naar me toe zie komen, dan wordt het warm vanbinnen. Dit is hetzelfde beestje, hij kiest er zelf voor om bij me te zijn.

Gisteren was ik zijn hoefjes aan het verzorgen. Uit gewoonte vertel ik dan telkens wat ik ga doen. Dus voor ik zijn hoefje aanraakte, zei ik HOEF. Hij gaf me uit eigen wil zijn hoef. Niks engs, geen angst. Als jij wilt dat ik dit doe, doe ik dit graag.

Waw!

Ben je dan niet een rijk mens?

Veel leesplezier!

Groetjes
Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine


Super Guus: Masterclass NHB Deurne

Masterclass NHB Deurne

Super Guus en Jplanda Adelaar
Imke Bartels, Laurens van Lieren, enkele van de vele succesvolle oud-leerlingen van de Masterclass NHB Deurne, de instructeurs opleiding voor jonge professionals. Om deel te mogen nemen aan deze opleiding moet je minimaal uitkomen op nationaal niveau en werkzaam zijn in de paardensector. Begin september is Jolanda Adelaar aan de masterclass begonnen. Voor de lessen te paard neemt ze haar ZZ Licht fjord, Guus, mee. Guus is een opvallende verschijning op NHB Deurne. Nooit eerder nam iemand een fjord mee als school paard voor de dressuur opleiding van NHB Deurne, laat staan in de masterclass!

Eindelijk!
Jolanda: “Ik zag jaren geleden in het tv programma “Als je van paarden houdt” een reportage over de masterclass op NHB Deurne. Imke Bartels was toen 1 van de leerlingen aan de masterclass. Ik wilde toen al zo graag deel nemen aan deze opleiding; ik was toen der tijd met Guus kringkampioen Z2 + 20 wp…maar Guus mocht niet door naar een hogere klasse vanwege zijn ponystokmaat en voor de masterclass moest ik ZZ Licht hebben. Een ander paard had ik niet. Vroeger kon je in Nederland alleen ZZ Licht starten met een paard hoger dan 1.57m. In het buitenland worden E-pony’s wel als paard aangezien. Ik heb dus een paar jaar moeten wachten en hopen dat de KNHS deze typisch Nederlandse stokmaatregel zou veranderen. Nu er ook E-pony’s naar het ZZ Licht mogen doorstromen, kan ik eindelijk deze opleiding volgen! De aanhouder wint, dus nooit opgeven als je iets graag wilt.”


Wat is er zo goed aan de masterclass?
“Het is een opleiding voor paardensporters die al het nodige hebben bereikt in de paardensport. Zo zit ik met mensen in de klas die ook regelmatig in de media staan met hun prestaties in de paardensport. Ik vind het dus een erg inspirerende omgeving. Je wordt opgeleid als specialist, je haalt je instructeursdiploma, een MBO en je zet een bedrijfsplan op. Je hebt verschillende theoretische vakken en je krijgt de lessen te paard door topinstructeurs zoals Tineke Bartels en mijn vaste lerares, Marion Schreuder. Deze lessen geven aansluiting op de lessen van je eigen trainer. In mijn geval is dat Marlies van Baalen. Marion Schreuder is de teamleider van de masterclass.”


Hoe werd er op je fjord gereageerd op Deurne?
“Fjord of geen fjord, dankzij Guus kan ik aan deze masterclass deelnemen. Mijn eerste les op Guus werd gegeven door Marion Schreuder, een zeer ervaren docente. Ik reed o.a. in de les met Lotte Jansen (A-kader amazone). Mevrouw Schreuder behandelde me gewoon hetzelfde als mijn medeleerlingen. De masterclass draait om de ruiter en niet om je paard.”

Guus is een masterpaard.

“Toen ik over het Deurne terrein liep op weg naar de rijbak werd er wel gestopt met vegen door de interne leerlingen, gestaard en er werd wat gegiecheld: “Wat is dat nou?! Kijk hij heeft ook nog een hartje op zijn kont!” en daarop zei een ander weer: “Ssst dat moet je niet zo hard zeggen!”. Alsof ik boos zou worden haha.
Mijn medeleerlingen in de masterclass wisten allemaal al dat ik op een fjord reed en ze zijn daar heel cool over.”Jolanda Adelaar http://www.superguus.com

Poll: Wie blijft? Paard of partner?

Ik keek net op onze Paardentippers Hyve. Rudi neemt er af en toe tijd voor om er iets op te zetten. Het meeste nemen andere paardentippers voor hun rekening.

Leuk al die reacties!

Ik zag dat Rudi er een leuke poll bij heeft staan. Ik moest wel even lachen toen ik het las.

Rudi stelt de vraag wie er zou mogen blijven als je een keuze moest maken tussen je paard of partner.

Wat zou jij antwoorden?

Volgens de poll mag bij de meesten de partner het koffertje pakken! Hihi.

Bij ons is het niet zo moeilijk. Ik mag ze gelukkig lekker allebei houden 😉


Tot Hyves!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Inhoudsopgave

1.DVD-tip:Het ABC van Paardentaal
2.Super Guus:

Masterclass NHB Deurne
3. Foto van de maand: En ze leven nog lang en gelukkig
4. Lezersverhaal: Laat je niet intimideren
5. Poll: Wie blijft? Paard of partner?

Foto van de maand: En ze leven nog lang en gelukkig

Mailtje van een lezeres van Paardentips:

Hoi Rudi en Nanny

Ik ben getrouwd!

Het was een geweldige dag. De zon scheen dus dat was natuurlijk super, maar toen kwam het mooiste…

Mijn man (toen nog verloofde) kwam me ophalen met paard en wagen!  Je denkt  meteen aan een groot paard met een grote koets erachter. Het was even wat anders.

Daar kwam hij samen met een vriendin op een koetsje met twee shetlanders ervoor. Alles was prachtig opgepoetst en versierd met bloemen!

Onze dag had niet beter kunnen beginnen!

Groetjes Eva Wiselius


Klik hier om de foto te bekijken.

Proficiat Eva! We hebben er meteen de foto van de maand van gemaakt.

Meer Paardentips

Leuk om te krijgen! Leuk om te geven!


Paardenfluisteren

Leer de paardentaal van Monty Roberts. Dit boek is zo bewerkt dat het ook makkelijk te lezen is voor kinderen.
Klik hier om meer te lezen
TrailerTraining
Een paard laden zonder druk of dwang, zelfs terwijl jij buiten de trailer staat.
Klik hier om meer te lezen