Welkom [%name%],

Het is al heel wat jaartjes geleden dat we onze shetlander Jens kochten als gezelschap voor de Fries Jorrit. Het was een guitig beestje, maar om eerlijk te zijn kwam hij erbij omdat het goed was voor Jorrit en we niet de centen hadden om er een paard bij te kopen. Een paard is een kuddedier en is dus niet graag alleen. Dus kwam Jens erbij.

Nu, jaren later, kan ik het me niet voorstellen dat die kleine beatle er niet zou zijn. Zijn altijd te dikke buik, prachtige manen en heel belangrijk, zijn gouden karakter. Onze hoefsmid zei me laatst nog dat hij het zo’n lief beestje vindt. Vaak houdt hij zijn hart vast als hij een Shetter moet bekappen. Ze zijn vaak pittiger dan menig groot paard. Je hebt er als hoefsmid soms meer werk mee dan bij een paard, vertelde hij me.

Om eerlijk te zijn vraag ik me dan wel af wat er verder met deze Shetlanders gedaan wordt. Als ze alleen contact met een mens hebben om de hoefjes te verzorgen, dan is dit best verklaarbaar gedrag. Toch? Maar daarmee wil ik niet afzwakken dat er veel pittige karaktertjes tussen lopen.

Dat een Shetlander niet zomaar een goedkoop grasmachientjes is, bewijst die van ons wel. Hij heeft ook best pit hoor. De jongste in de groep, een Friesje, moet soms nog flink slijmen om bij hem in de buurt te mogen komen. Dan gaan soms de oren naar achteren en dan zie je een paard dat bijna drie keer groter is het hazepad nemen. Gek gezicht.
Een dochter van vrienden van ons rijdt wel eens op de Shetlander en als ze dan meer van hem vraagt dan hij eigenlijk wil, laat hij dit duidelijk merken. Ze kan er gelukkig goed mee omgaan, want ze doen het goed samen.

Laatst was Nanny met ons dochtertje Lise (5 jaar) gaan wandelen met de Shetlander aan de hand. Mijn dochtertje kwam me trots vertellen dat ze over een boomstam was gesprongen.

Nu met de wintervacht is het net een beertje. We hebben veel plezier samen en zijn erg blij dat onze kinderen later veel mooie herinneringen zullen hebben aan dit bijzondere dier. Het is voor ons dubbel genieten zo.


Veel leesplezier
Rudi en Nanny
Paardentips magazine


Academische rijkunst: Draagkracht bij het paard

Draagkracht
Dragen is heffen, iets optillen. Om draagkracht te ontwikkelen bij je paard, zul je het paard moeten trainen.

Van nature draagt het paard zijn gewicht + dat van de ruiter op de voorhand. De voorbenen zijn minder buigzaam en minder sterk dan de achterbenen. Het zijn een soort steunpilaren.

Op de voorhand steunen betekent dat het zwaartepunt van het paard ook naar voren ligt. Dit is handig als je hard moet lopen (vluchten) of als je aan het grazen bent.
Als er een ruiter op de rug gaat zitten, dan is het niet handig. De voorhand wordt te veel belast met alle nare gevolgen van dien…

Klik hier om meer te lezen

Studie economisch belang van de paardenhouderij in Vlaanderen

Het aantal paarden neemt nog steeds flink toe. Vlaams minister-president Kris Peeters heeft een onderzoek laten doen naar de invloed die de paardenhouderij heeft op de economie van Vlaanderen.

De paardensector blijkt het goed te doen en ondertussen een belangrijke economische steunpilaar te worden in deze economisch woelige tijden.

  • Hoeveel paardenwinkels zijn er in Vlaanderen?
  • Wat is de gemiddelde prijs om een paard te laten beslaan?
  • Wat is de jaarlijkse omzet van de stoeterijen?
  • Hoeveel dierenartsen zijn er die zich specialiseerden in paarden?
  • Wordt Paardentips.com ook vermeld in het rapport?

We hebben het verslag op de site geplaats. Klik hier om meer te lezen.Als je al de teksten, besproken in dit magazine zou uitprinten dan weet ik zeker dat de omvang  je zal verbazen. Het is echt een hele hoop informatie. 

We doen flink ons best om jou regelmatig deze Paardentips Magazines te bezorgen. De waardering die we hiervoor krijgen is enorm. Bedankt daarvoor!

We maken het dan ook nog steeds met heel veel plezier.

We zouden het erg waarderen als je ook andere paardenliefhebbers op de hoogte brengt van het Paardentips Magazine. 

Ik begrijp dat  je nu zoiets hebt van dat zullen de andere lezers wel doen, dus waarom zou ik die moeite doen. Maar een feit is dat de meesten zo denken. Dat zou ik ook doen 😉

Als iedere lezer één extra Paardenvriend zou aanmelden dan zou dit voor ons een verdubbeling van het aantal lezers betekenen!

Dus wil jij ons helpen Paardentips Magazine bij nog meer paardenliefhebbers te brengen? Één extra lezer zou al super zijn!

Alvast heel erg bedankt.


Groetjes en tot de volgende keer!


Rudi en Nanny
Paardentips Magazine
 

Inhoudsopgave:

1.Boekentip:Een boek als cadeau!

Daar zou jij toch ook blij mee zijn?
2. Academische rijkunst: Draagkracht bij het paard
3. Gedrag: Mens en paard: een taalbarrière?
4. Rasomschrijving: Groninger
5. Studie: Economisch belang van de paardenhouderij in Vlaanderen

Gedrag: Mens en paard: een taalbarrière?

Marc Pierard, wetenschapper gespecialiseerd in paardengedrag, neemt je mee in de wereld van het paard. Mens en paard zien dingen vaak heel anders, waardoor er misverstanden kunnen ontstaan.

Marc wil ons helpen om onze sterke punten in te zetten om ons zo voor het paard verstaanbaar te maken.

Om te beginnen lijkt het me nuttig dat je eerst even kennis maakt met Marc.

Wie is Marc Pierard? Klik hier om meer te lezen

Wil je meteen het artikel ‘Mens en paard: een taalbarrière?’ lezen? Klik dan hier

Typ-hier-de-titel
ROS

is een tijdschrift voor alle ruiters en amazones in Nederland en België. Sinds kort kan je er ook artikeltjes lezen van Rudi en Nanny van het Paardentips Magazine.
Wil jij ook Ros magazine in huis halen?
Klik hier om meer te lezen3 prachtige paardenbeelden!

Steel de show bij jou thuis met een prachtig kunstwerk!

Klik hier om meer te lezen

Boekentip:

Heb jij al gedacht aan de inkopen voor de feestdagen?

Het is elk jaar weer een hele opdracht om het geschikte cadeau te vinden. Wij hebben al een leuk geschenk bedacht voor paardenliefhebbers… wat dacht je van een boek als cadeau!

Het lijkt misschien wat vroeg om nu al over de feestdagen te beginnen, maar toch. Het neemt heel wat stress van je weg als je niet op het laatste moment nog op zoek moet gaan.


Wat moet je toch kopen? Wat ga je dit jaar geven als cadeau? Wat dacht je van een leuk boek!

Als paardenliefhebber zou jij je neus er toch ook niet voor ophalen denk ik? 😉 Het gaat tenslotte over jouw edele viervoeter. Als er ook maar iets te leren valt waardoor je het met elkaar nog beter kan krijgen, dan is dit een welkom geschenk…
… Dus als jij het leuk zou vinden, dan een andere paardenvriend toch ook?

Als je geen echte lezer bent, kan je ook eens een kijkje nemen bij de DVD’s die we voor je hebben uitgezocht. Echt de moeite waard om deze in huis te halen. Als cadeau of lekker voor jezelf.


Waarschijnlijk zal je al wel een keer gezien hebben dat we op onze site verschillende leuke producten bij elkaar hebben gezet, die de moeite waard zijn om eens te bekijken. Ik nodig je uit om nog eens een kijkje te nemen.


Klik hier om het leuke aanbod eens te bekijken


Hier een paar leuke voorbeelden die er te vinden zijn:


Paardenfluisteren

Leer de paardentaal van Monty Roberts.

Dit boek is zo bewerkt dat het ook makkelijk te lezen is voor kinderen.


Klik hier om meer info te lezen


DVD TrailerTraining
 TrailerTraining

Een paard laden zonder druk of dwang, zelfs terwijl jij buiten de trailer staat.Klik hier om meer info te lezenPlaat met pony

Op zoek naar een leuke attentie voor een paarden of pony liefhebber? Met dit prachtig kunstwerkje met reliëf van een pony maak je zeker een goede indruk!

Natuurlijk siert dit plaatje ook je eigen kamer.

Klik hier om meer info te lezen


Garantie
De kans bestaat dat je vriend, kennis of familielid ook het Paardentips Magazine in huis krijgt. Dat is iets wat onder de paardenliefhebbers natuurlijk flink de ronde doet 😉
Het kan dus zo zijn dat hij of zij het door jou gekochte cadeau al in huis heeft. We geven je daarom de mogelijkheid het produkt terug te sturen. Dus heeft de persoon die jouw cadeau ontvangt het al in huis? Geen miskoop, geen probleem, een tevreden paardenvriend. Wij storten na ontvangst het aankoopbedrag terug op je rekening.

P.s.: Voor de lezers die ook het Hondentips Magazine ontvangen zal dit erg bekend voorkomen. Never change a winning horse hè? 😉

Rasomschrijving: Ken jij het Groninger paard al?

Voor ons gezin op zoek naar een paard

Al jaren zijn wij dierenliefhebbers, van moeders kant (mijn kant) zijn we geïnfecteerd met het paardenvirus. Vader heeft altijd bij de boeren in de polder gewerkt voor zijn hobby met allerlei dieren. Dus paarden zijn ons niet vreemd.

Dochter zocht een nieuwe hobby en ging eens mee kijken met het buurmeisje op de manege waar zij reed. En ja hoor, het sluimerende virus wat er al erfelijk in zat sloeg toe. Eerst begonnen op les pony’s. Na 3 maanden was het bij moeders ook weer uitgebroken. Ze geeft nu al een aantal jaren les, wat ze in haar tienerjaren ook deed in de vorm van ponykampen in Barneveld.

Na een tijdje is de dochter medeberijdster geworden van een paardje wat daar op stal stond. Hierdoor heeft ze ook gekozen om een opleiding te volgen voor de paardenwereld. Na 5 jaar werd dat paardje zo onder haar k…. vandaan gehaald en ging weg. Hier heeft ze veel verdriet van gehad. Toen werd het ons duidelijk, het werd nu echt tijd voor een eigen paardje.

Onze zoon, een jongen met de diagnose PDD-NOS, McDD en ADHD, reed inmiddels ook, dit omdat ik van mening ben dat omgang met dieren bij deze kinderen heel belangrijk is. Voor de een pakt dat natuurlijk beter uit dan voor de ander. Voor hem was het een goede beslissing. Je ziet hem veranderen als hij op het paard zit. De verandering is ten goede en hij kijkt dan ook reikhalzend uit naar dat ene uurtje paard rijden. Wat straks alleen maar meer kan worden.
 

Waarom gekozen voor het ras Groninger?…


Klik hier om meer te lezen