Verleg op een natuurlijke manier de grenzen van je paard!

Heel belangrijk in de dressuur is de gezondheid van je paard.

Heeft je paard beperkingen dan kan je hieraan werken zonder iets te forceren. In de klassieke dressuur legt men er altijd de nadruk op dat je het paard leert kennen zoals hij is, wat zijn aard is, hoe hij beweegt en wat de grenzen zijn van zijn kunnen. Belangrijke punten die je moet weten, zodat je van je paard niet zomaar dingen verwacht die hij eigenlijk niet meteen kan. Als je dit toch gaat vragen van hem ga je zaken forceren en mag je als gevolg hierop weerstand verwachten.

 

Het is daarom goed om er op te letten waar het paard van nature aanleg voor heeft. Zo weet je dat je op dit gebied je paard niet forceert. Toch kan je ook werken aan de minder goede kwaliteiten van je paard, dit zonder hulpmiddelen en dwang te gebruiken! Een correcte manier van dressuur met het paard kan helpen om het paard lichamelijk te verbeteren en het evenwicht te vinden.

Dat het verbeteren van de lichamelijke conditie heel ver kan gaan zie je op de DVD ‘ Verfijnde Dressuur’ van Anja Beran. Hier zie je een 6-jarige Fries die eerst een bekken had die 10 cm schever stond dan bij een paard met een normale stand. Door deze scheefstand kon dit paard zich alleen nog maar verder bewegen in telgang. Vier keer werd het paard onderzocht door gespecialiseerde artsen met als uiteindelijk vonnis, levenslang de dagen verslijten op een weide. Het paard was volgens de artsen niet bruikbaar voor de dressuur.

 

Door de rug en de achterhand sterker te maken, kreeg de Fries zijn natuurlijke gangen weer terug. Anja Beran bereikte dit helemaal door het paard te gymnastiseren. Het lichaam verbeterde en het paard leerde zijn evenwicht te vinden. Als je het paard op de DVD bekijkt dan kan je het bijna niet geloven. Eigenlijk is het wel jammer dat ze geen beelden tonen van toen het paard net binnen kwam.

 

Dit doen ze trouwens wel bij het paard Flamingo. In dit deel van de dvd zie je duidelijk de ontwikkeling van de 9-jarige ruin.

 

Flamingo was een probleempaard en had jaren in de wei gestaan omdat men alle hoop voor hem had opgegeven. Flamingo was een sterk paard dat met een slofteugel was gereden, maar dan op zo’n manier dat hij verkrampte rugspieren kreeg. Deze manier van rijden had duidelijk een negatief effect op de basisgangen. Het paard zag niet graag een ruiter aankomen, laat staan op zijn rug zitten. Ogenschijnlijk een flinke klus om dit paard weer op redelijk niveau te krijgen. Maar het leuke bij het filmpje van dit paard is dat je hem ziet vanaf het begin. Een nerveus, ongespierd paard zonder vertrouwen.

 

Het eerste waar aan gewerkt wordt, is het sterker maken van de rug, het vertrouwen in de ruiter terug te winnen, het paard onafhankelijk maken van de hand en het leren in balans te komen. Ik zal niet zeggen dat het een dvd is waarbij je helemaal ziet hoe het allemaal moet. Daarvoor is de tijd ook te kort. Het is meer de bedoeling dat je ziet dat het kan, dat je begrijpt wat er gebeurt en waarom. Bij Flamingo zal je zien dat het helemaal geen vreselijk paard was dat niet wilde werken. Al na een jaar training is het een heel ander paard. Hij is ontwikkeld tot een rustig, tevreden en ontwikkeld paard dat een goede indruk maakt. Zijn bewegingen zijn duidelijk soepeler en krachtiger. De amazone heeft geen hulpteugels nodig en rijdt duidelijk met minimaal contact met de paardenmond. Mooi om het verschil zelf te zien op deze dvd!

 

Voor je dit verhaal ziet, kom je verschillende andere paarden tegen, paarden die meteen vanaf het begin zijn opgeleerd in de Klassieke dressuur. Het is duidelijk dat deze paarden een voorsprong hebben op Flamingo. Toch is het mooi om te zien dat hij op zo’n korte tijd kan veranderen in zo’n prachtig paard. Zijn uitstraling alleen al maakt een verschil.

 

Inhoud

Eerste kennismaking met beoordeling van het paard

Je krijgt kort een paar paarden te zien waarbij de voor- en nadelen besproken worden aan de hand van het kijken naar het uiterlijk.

Het jonge paard

Wat is allemaal belangrijk bij het trainen van het jonge paard?

Dressuur als therapie

Laat zien dat dressuur geen einddoel is, maar je paard helpt bij het vinden van evenwicht en balans.

Werken aan de hand

Grondwerk is voor elk paard en elke discipline belangrijk.

Zijgangen onder het zadel leiden tot verzameling.

Verbindingen die het paard soepel en oplettend maken!

De spaanse pas

Kort stuk waarin getoond wordt wat een goed Spaanse pas is en waarom dit nuttig is.

 

Decente de main

Het uitschakelen van hand- en beenhulpen op momenten van opperste verzameling. Mooi om de ‘lichtheid’ van een paard te zien!

Galopwerk

Hoe galop een positieve inwerking kan hebben op je paard.

 

Grand-Prix oefeningen met elkaar verbonden in balans en harmonie

Hoge schooloefeningen zijn geen showoefeningen, maar correct uitgevoerd de ideale manier om je paard te gymnastiseren.

 

Oefeningen hebben ook voor een ‘slecht’ gebouwd paard net zoveel nut als het om gymnastiseren gaat. Ook al wordt deze dan niet perfect uitgevoerd.

 

DVD Verfijnde Dressuur

Leer je paard rustig in balans en vol vertrouwen samenwerken met de ruiter.
Filmduur: 56 minuten + DVD special Flamingo 34 minuten

 

Prijs: €34,95 Klik hier om de DVD in huis te halen

 

Over Anja Beran

Anja Beran heeft haar opleiding in de klassieke rijkunst genoten bij Manuel Jorge de Oliviera, een leerling van de bekende Nuno Oliviera. Zij leidt paarden van de meest uiteenlopende rassen op van 3-jarige tot hogeschoolniveau. De eeuwenoude klassieke rijkunst is voor haar de oorsprong van alle rijkunstige kennis en de grondslag voor iedere andere vorm van goed paardrijden.

Garantie:

Ook deze DVD kan je via ons in huis halen met de niet-goed-geld-terug-garantie. Bevalt de inhoud je om welke reden dan ook toch niet dan mag je het, tot 100 dagen na aankoop, terug sturen. Als we de DVD in goede staat terug ontvangen, storten we je het aankoopbedrag terug op de rekening.