Het boek ‘Paarden liegen nooit’

Als je op basis van een vertrouwensrelatie met je paard wil samenwerken, kun je beter een passieve leider dan een alphaleider zijn. Mark Rashid beschrijft in dit boek overtuigend hoe je de passieve leider van je paard kunt worden.

In ‘Paarden liegen nooit’ zet Mark Rashid vraagtekens bij de overtuiging dat je een alphaleider zou moeten zijn om met paarden te kunnen werken. Na bestudering van in het wild levende paarden kwam Mark tot de conclusie dat er in veel kuddes sprake is van passief leiderschap. De passieve leider is het paard waar de andere leden van de kudde graag in de buurt willen zijn.

Een alphaleider domineert de kudde door middel van angst en intimidatie en houdt de andere paarden onder controle door te dreigen, te slaan en te bijten. De passieve leider is betrouwbaar, duidelijk maar vriendelijk.

Net als in ‘Een paard is een paard’ en ‘Een goed paard is nooit lelijk’ schrijft Rashid prachtige verhalen over zijn eigen ervaringen met paarden en mensen.

Recensie(s)

De auteur is inmiddels een bekende figuur. Hij geeft overal in de wereld workshops om zijn kennis te verspreiden en we kennen hem al van eerdere titels: ‘Een goed paard is nooit lelijk’* en ‘Een paard is een paard’**. In dit derde boek legt hij uit dat er twee soorten leiders zijn: degenen die de macht krijgen/houden door intimidatie, de ‘alfaleider’ en degenen waar men graag bij in de buurt is omdat dit soort leiders vertrouwen uitstralen, de ‘passieve’ leider. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft de auteur dit fenomeen en legt hij uit wat je als mens kunt doen om ook tot de laatste categorie te behoren, waardoor een relatie ontstaat die zowel voor mens als dier fijn is. De tekst is, net als in zijn andere delen, prettig leesbaar. Het is geen droog informatieboek, maar aan de hand van verhalen worden heel veel dingen duidelijk. Ook hier schroomt hij weer niet om af en toe zijn eigen fouten/tekortkomingen te beschrijven en daardoor de lezer wijzer te maken. Geen illustraties of woordenlijst. De tekst op de achterflap geeft de inhoud goed weer.

Tjits P.

Door: Gerreke
Het boek leest als een roman. De omgang van een oude man met paarden loopt als een rode draad door het boek. Het toont de belangrijke rol van gevoel en geduld in de omgang met paarden en terloops ook met mensen. Ik vind het een waardevol boek voor mensen die een goede verhouding en band met hun paard belangrijk vinden.

Door: Maritteke
Dit boek is eigenlijk één groot verhaal over de ervaringen van Mark Rashid met de paarden die hij tegenkwam. Hij laat je meekijken in zijn denkproces, waardoor je beter begrijpt waarom hij de dingen anders heeft aangepakt, toen hij merkte dat een andere aanpak bijvoorbeeld geen gewenst resultaat leverde.

Ik had verwacht dat er meer handvatten in zouden staan voor het toepassen van zijn manier van het omgaan met paarden. Dit viel mij wel tegen. Wel draagt hij heel goed over hoe hij denkt en hoe hij tot zijn mening is gekomen. Hierdoor kan je het alsnog toepassen in de praktijk. Misschien is dat nog wel mooier: het is geen ‘methode’ volgens stap 1, 2 en 3. Het is de manier waarop je je paard benadert en ermee omgaat.

Je leert te kijken op de manier hoe Mark Rashid dat ook doet, waardoor je tot andere inzichten komt. Wat ik ook heel erg waardeer is dat hij de ‘je moet het paard de baas zijn’ – theorie onderuit haalt en je laat zien hoe het ook kan (passief leiderschap).

Door: Sylvia vanZ.
Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. Mark geeft duidelijke tips waar je wat mee kunt. Eenmaal begonnen wil je het boek het liefst in één keer uitlezen omdat je echt in het verhaal komt te zitten en je weten wil hoe het verder gaat.

Ik raad het een ieder aan om het boek aan te schaffen en ervan te gaan genieten. Ik heb dit zeker gedaan en heb ook wat van zijn advies opgestoken.

Door: Louky
Het is een fijn boek om te lezen. Het leest als een verhaal, terwijl je er ook daadwerkelijk van leert. Mark Rashid haalt in de verschillende voorbeelden problemen/situaties aan, die je als iemand die met paarden omgaat tegen kunt komen, die hij daarna terug voert naar de kern. Hij geeft duidelijk aan hoe het paard in de betreffende situatie reageert zoals het doet, en hoe we hier als mensen mee om moeten gaan. Dit beschrijft hij op een bijzondere, leerzame manier.

Ik vind het zeker een aanrader! Dit is het eerste boek van Mark Rashid dat ik heb gelezen, en ik zal ook zeker zijn andere boeken aanschaffen.

Door: Linky
Ik heb dit boek na “Een paard is een paard” en “Een goed paard is nooit lelijk” eveneens in 1 x geboeid uit gelezen.
Op toegankelijke wijze, ook voor niet-paardenkenners vertelt de schrijver over zijn belevenissen met paarden, hun eigenaardigheden en het waarom.
Wij zitten al ruim 40 jaar in de paarden maar in elk van zijn boeken denk ik wel eens “Hè, ja, zo kun je het ook bekijken”.
Een nadenkertje dus, maar een heel positief nadenkertje. Lezen!

Door: Joke R.
Het boek voldeed in alle opzichten aan mijn verwachtingen: eerlijk, duidelijk, grappig, soms ontroerend. Ik hoop dat ook van dit boek veel mensen zullen genieten. en natuurlijk dat Mark nu eindelijk eens naar Nederland komt!

Over het boek:
Auteur: Mark Rashid
Taal: Nederlands
Vertaald door: Lily Peters

Prijs € 19,95

Klik hier om het boek in huis te halen

Over het bestellen
Je bestelling wordt verwerkt door Bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland. Zolang het boek op voorraad is, heb je het bij bestelling op werkdagen binnen 1-2 dagen in huis. Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag. Daarmee kunnen wij Paardentips Magazine gratis blijven aanbieden aan alle lezers.

Klik hier om het boek in huis te halen