Ik schreef je een tijdje terug in het paardentips Magazine over hoe trots ik was op ons paard Jorrit.

Wacht ik zal het verhaal er meteen nog eens bijzetten, da’s makkelijker.

Hier is het:
Ik (Rudi) was deze week erg trots op onze Jorrit. Mijn vader kwam op bezoek en we besloten gezellig samen een tochtje te maken met de koets.

In het begin even instappen, de weg over en dan door een rustig straatje de bossen opzoeken. Lekker genieten! Alleen … …had ik niet in de gaten dat er op dat moment een of ander evenement op touw was gezet. Ineens reed ik met de koets tussen een menigte mensen die uit hun geparkeerde auto’s stapten, die links en rechts van ons geparkeerd stonden, waardoor er een smalle doorgang overbleef. Helemaal om ons heen liepen mensen met kinderen die enthousiast het paard wilden begroeten. Bij de grote weg die we moesten oversteken stond het vol auto’s, even niet wetend welke kant ze uit moeten door al de drukte. In het midden stonden een paar agenten met fel oranje jassen druk heen en weer te zwaaien met hun armen. Ze zagen me aankomen, stopten het verkeer en deden teken dat ik mocht oversteken. Ik dankte de agenten bij het passeren, maar merkte dat er ergens iets toch niet helemaal goed was gegaan. De menigte om ons heen liep nog dichter tegen ons aan, we kwamen langs een podium waar een optreden werd gehouden, er stonden kraampjes met luide muziek, vlaggen wapperden in het rond en voor ons stopte een leverancier de wagen om te vragen waar hij zijn spullen moest afleveren. Jorrit moest nu rustig blijven staan tussen dranghekken links en rechts van ons. De man van de ordedienst wist blijkbaar ook niet waar de spullen naar toe moesten en nam rustig de tijd om via de walkie talkie hulp te vragen. Ondertussen wrongen mensen met kinderwagens met lintjes waar balonnen aanhingen zich tussen de wagen en Jorrit door…
Eindelijk was er weer beweging. Jorrit stapte, vertrouwend op mijn aanwijzingen, door de menigte langs alle drukte heen. Wat ben ik trots op hem!

Toen we Jorrit jaren geleden voor het eerst thuis kregen, ging hij al op zijn achterbenen staan als hij nog maar de verkleuring van een zebrapad zag of als er een blaadje over straat waaide!

Wat later stappen we rond in een oase van rust, fluitende vogeltjes, prachtig groen, frisse lucht! ‘Jorrit is wel een rustig paard hè?’ zegt mijn vader. Ik vraag hem om achter op het trapje van de koets te gaan staan en zich goed vast te houden. Mijn vader begrijpt het niet, maar doet het toch maar. Jorrit begrijpt het wel. Ik geef via de leidsels aan dat we van gang gaan veranderen en hoef alleen maar JA! te zeggen. Even is alle stilte voorbij, beheerst maar duidelijk met veel zin laat Jorrit zien dat hij het ook anders kan. De tranen beginnen in mijn ogen te komen van de wind die ontstaat door de snelheid. Ik kijk naar mijn vader, ik was vergeten te zeggen dat hij zijn lippen op elkaar moest houden. Modder in zijn gezicht en tussen zijn tanden. We lachen elkaar uit vanwege de modder waarmee we bedekt zijn. Ik laat Jorrit weer rustig stappen. Regelmatig vraagt hij om weer te mogen vertrekken. Ik laat de keuze niet aan hem en laat het hem merken door halt te houden. Jorrit heeft er even moeite mee, maar blijft uiteindelijk weer rustig staan. We nemen nog wat heuveltjes en bochten tussen de bomen door, Jorrit heeft er duidelijk zin in. Daarna gaan we op ons gemak naar huis. Thuis gekomen mogen mijn dochtertjes Lise en Febe nog even mee op de koets. We rijden nog een rondje door de straten. De meiden genieten duidelijk en papa en opa des te meer.

Eenmaal in de weide begroeten de andere paarden Jorrit en samen rennen ze wild bokkend en spelend om elkaar heen in het rond.

Als het aan Jorrit had gelegen had hij nog wel een rondje willen doen.

Na zo’n verhaal kan je de vraag wel verwachten hoe we dit allemaal voor mekaar hebben gekregen?

Zo kregen we ook de vraag of we een dagboek kunnen bijhouden over wat we met ons veulen allemaal gedaan hebben. Hij kwam bij ons als een echte bangerik en als je hem nu ziet dan kan je niet geloven dat dit hetzelfde paardje is.

Nu kan ik wel een heel verhaal gaan opschrijven, maar het kan veel makkelijker!

Ik bladerde door het boek ‘Een paard zonder angst’ en had ik zoiets van ja, hier heb je wat aan!

Het boek is geschreven door mensen die samen meer dan 100 jaar ervaring hebben met het trainen van paarden. Deze mensen, Roger en Joanna Day, mag je echte specialisten noemen.

Zo vertellen ze het verhaal van Colt, die bij hen aankwam als angstig veulen en hoe hij later een paard werd zonder vrees.

Het is, zoals ze zeggen, niet iets wat je zomaar even doet. Het kan soms een lange en moeilijke weg zijn.

Het boek is zo opgezet dat je er vanuit de praktijk gezien veel aan hebt. Je kan lezen over hoe je specifieke probleempjes kan oplossen, maar ook hoe je het best kan gaan oefenen met een paard dat je net hebt.

Het zijn oefeningen die je helpen bij een effectieve training van een paard zodat deze zonder problemen angsten leert overwinnen. De oefeningen zijn geschikt voor iedereen met een paard. Veel oefeningen zijn oefeningen die je vanaf de grond doet. Het contact met je paard is hierdoor heel direct, je ziet ook het effect meteen onder ogen. Zelf wil ik hier wel aan toevoegen dat het zeker nuttig is om over dit onderwerp te lezen, maar dat een paard niet zomaar een dier is waar je met een boek naast kunt gaan staan om ergens op een knopje te drukken om ervoor te zorgen dat alles goed gaat. Ik denk dat dit boek erg nuttig gaat zijn bij het helpen verkrijgen van inzicht over hoe je dingen kan aanpakken in bepaalde situaties. Het is natuurlijk aan jou om deze dingen op een goede manier over te brengen in de praktijk.

Oefening 1
Respect voor je persoonlijk ruimte ontwikkelen, is wel een goede oefening, je wil niet dat een jong paard zomaar over je heen stormt.

Oefening 2
Ontwikkeling van de halthouden- en achterwaartsknop. Zou er dan toch ergens een knop zitten?

Oefening 3
Aanleren van de schouderbinnenwaarts en -buitenwaarts. De meeste van deze oefeningen zijn grondoefeningen. Je neemt als ruiter geen risico om eraf gesmeten te worden. Door deze oefening leert je paard al wat wijken is en zal dit dus onder zadel gereden vlugger begrijpen.

Oefening 4
Vriendelijk blijven tegen mensen. Het paard moet leren accepteren dat hij ook wel eens iets moet doen wat hij niet leuk vindt. Hoe? Heeft veel te maken met je lichaamstaal…

Oefening 5
Je stok en andere hulpmiddelen accepteren. Een paard is van nature angstig, hulpmiddelen kunnen hem dus afschrikken. Lees bv. hoe je paard zijn angst overwint voor een spray.

Oefening 6
Reageren op de voorwaartsknoppen. Niet alleen makkelijk onder zadel, maar ook bij het op de trailer zetten.

Oefening 7
Aanleren van keertwending om de achterhand. De benen van het paard zijn een vluchtinstrument. Als je paard je hierover controle geeft, dan mag je dat als een compliment zien. Hij vertrouwt je.

Oefening 8
Leiden en oefenen aan de hand. Het is belangrijk dat je paard leert om netjes naast je te lopen, te stappen en te stoppen wanneer jij dat van hem verwacht.

Oefening 9
Vierkant halt houden, aanleren en controle over de vier voeten verkrijgen. Het paard leert stil te staan, hij leert dit accepteren van jou en zal daarom ook minder vlug de neiging hebben om te vluchten.

Oefening 10
Buiging en souplesse verkrijgen. De laterale buiging. Het doel hiervan is een soepeler paard te krijgen. Spieren kunnen stroef en stijf zijn waardoor je paard bij bepaalde bewegingen kan reageren op de pijn die erdoor ontstaat. Niet goed dus. Doordat hij oefeningen soepeler kan uitvoeren zal er ook minder vlug kans op weerstand ontstaan.

Oefening 11
Wijken op een volte. Het paard leert zo op eigen benen te staan. Het versterkt de leidersrol waardoor hij meer respect voor je krijgt.

Oefening 12
Keertwendingen en halve voltes. Nog steed oefeningen die je vanaf de grond aanleert. Het is heel goed om de balans bij je paard op te bouwen zodat je hier later onder zadel meer profijt uit haalt.

Oefening 13
Longeren op eigen benen en trainen van voltes. Hierdoor leert je paard zijn voeten aan jou toe te vertrouwen.

Oefening 14
Contact houden en het gevoel volgen.. Zo leer je het paard licht aan de hulpen te zijn. Heel paardvriendelijke oefening dus.

Oefening 15
Het paard laten afbuigen. Dit zorgt ervoor dat de energie in de achterhand in zijn lichaam wordt vastgehouden.

Oefening 16
In harmonie werken aan de teugel. Ik zeg liever aan de hulpen, want als je dit goed doet gebruik je de teugels amper.

Oefening 17
Galopperen en in galop tempo houden. Controle in elke snelheid is belangrijk, dit is hiervoor een goede oefening. Het paard leert dat hij alles volgens jouw tempo moet doen.

Oefening 18
Rechtgericht zijn en focus ontwikkelen voor hindernissen. Rechtgericht zijn is belangrijk voor elk paard, wat je er verder ook mee doet.

Oefening 19
Losrijden. Om alle spieren goed voor te bereiden op arbeid is goed loswerken belangrijk. Je voorkomt hierdoor blessures, pijn en dus weerstand bij het paard.

Oefening 20
Spoken verjagen. Een paard kan soms schrikken voor de belachelijkste dingen. Je kan hopeloze situaties voorkomen door hem te leren dat er niks aan de hand is.

Hoe je dit allemaal doet staat natuurlijk bij elke oefening beschreven.

Nu zijn dit oefeningen die je helpen bij het opbouwen van het vertrouwen, maar er kunnen door omstandigheden ook al problemen zijn. Daarom vind je nog oefeningen die je helpen bij veel voorkomende problemen.

Problemen zoals:

kopschuwheidtrekken als hij vastgebonden staat of gewoon met je mee hoort te lopenvoeten niet willen optillenbijten, schoppen en agressief gedragsteigeren en bokken aan de hand of onder zadelkoppig zijn bij de trailer, stallen of andere paardenafweren van het bitachter de teugel kruipenlui zijnwegrennenangst voor geluidenIn ieder geval weer heel wat informatie.

De inhoud is heel nuttig.

Paard zonder angst
Effectieve oefeningen voor een rustig en kalm paard dat met respect met je omgaat zonder zomaar ergens van te schrikken.


Prijs: €24,50 Nu: €14,95
Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie:
Als je dit boek via ons in huis wil halen, wil ik je er nog eens extra op wijzen dat wij op dit boek een niet-goed-geld-terug-garantie durven geven. Dit tot wel 100 dagen na de aankoop. Moest het om welke reden dan ook toch niet zijn wat je er van verwacht had, dan stuur je het ons gewoon terug. Wij storten het aankoopdrag terug op je rekening. We verwachten natuurlijk wel dat het boek in onberispelijke staat terug in ons bezit komt.

 

Klik hier om het boek in huis te halen