Hoefbevangenheid, jammer genoeg komt het vaak voor bij paarden.
Bij een gesprek tussen paardenliefhebbers komt het wel meer dan eens ter sprake, …… maar:

  • wat is hoefbevangenheid eigenlijk?
  • wat gebeurt er in het paardenlichaam, zowel voor als tijdens de hoefbevangenheid?
  • welke manieren zijn er om vast te stellen dat een paard hoefbevangen is?
  • is het eigenlijk iets ernstigs?
  • hoe krijg je het paard weer gezond? 
  • speelt voedsel en huisvesting een rol?

Remco Sikkel van Zoest is in Nederland en Frankrijk actief als hoefverzorger. Tijdens zijn werk krijgt hij veel te maken met paarden die hoefbevangen zijn. Het viel hem op dat veel paardeneigenaren, maar zelfs ook de de dierenarts en de hoefsmid vaak te weinig weten over dit complexe onderwerp. Remco besloot daarom zijn kennis en ervaring over dit onderwerp op te schrijven. Uiteindelijk werd het een flink boekwerk.

De opzet van dit boek is om in een breed perspectief duidelijk te maken wat er in en om het paardenlichaam gebeurt, zowel vóór als tijdens de hoefbevangenheid; welke manieren er zijn om vast te stellen of iemands paard hoefbevangen is en hoe ernstig het is.

Nog belangrijker is dat de paardeneigenaar na het lezen van dit boek weet hoe je een paard weer gezond krijgt en houdt en dat voeding, huisvesting, beweging en sociale interactie met andere paarden minstens zo belangrijk zijn als goede bekapping.

Het eerste hoofdstuk plaatst het paard in zijn lange ontwikkelingsgeschiedenis. De anatomie van de hoef komt aan de orde in hoofdstuk 2. Het 3e en 4e hoofdstuk beschrijven de ziekte en de gangbare theorieën over hoe deze veroorzaakt wordt. Hoofdstuk 5 en 6 behandelen de uitgebreide onderwerpen diagnostiek, behandeling en preventie. Het laatste hoofdstuk sluit hier naadloos op aan door de leefomstandigheden onder de loep te nemen.

Leefomstandigheden
Hoefbevangenheid, nagenoeg elke paardeneigenaar krijgt er eens mee te maken. De relatie tussen hoefbevangenheid en onnatuurlijke leefomstandigheden van het huispaard is overduidelijk. Helaas zien veel paardeneigenaren, dierenartsen en hoefsmeden deze relatie makkelijk over het hoofd. Veel te vaak wordt er naar de pathologie van de kwaal gekeken.

Geen hoefziekte!
Al doet de naam anders vermoeden en zijn de ernstigste -of in elk geval duidelijkste- uitingen in de hoeven te vinden, hoefbevangenheid is geen hoefziekte. Het is een manifestatie van problemen op één of meer plekken ergens anders in het paardenlichaam. En ergens anders is dan een wijd begrip. Onder andere de darmen, bloedvaten en hormonale klieren zijn vaak betrokken bij het ontstaan van hoefbevangenheid.

Ziektes die het hele lichaam betreffen worden systemische ziektes genoemd. Er is geen sprake van één-op-één oorzaken en gevolgen, maar van wederzijdse beïnvloeding door allerlei factoren. Vaak is er sprake van een onderliggende kwaal, afwijking, tekort of overschot waardoor de ziekte eerder, vaker of zwaarder toeslaat. Kort gezegd: hoefbevangenheid als hoefziekte bestempelen betekent de aard van de kwaal niet begrijpen.

In elke hoef zit een hoefbeen. Dit bot komt overeen met het laatste teenkootje in onze eigen tenen. Het hoef been ‘hangt’ in de hoefwand door middel van een vernuftige structuur van hoorn- en vleesplaatjes (ook ‘lamellen’ of ‘laminae’ genoemd) die te vergelijken vallen met buitengewoon sterk klittenband. Raakt deze structuur beschadigd, dan is er sprake van hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid is een gecompliceerde aandoening. Veel aspecten ervan zijn nog onbekend of onbegrepen. Wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar regelmatig flink tegen. Om maar te zwijgen van dierenartsen, hoefverzorgers en voedingsdeskundigen die het vaak grondig met elkaar oneens zijn over de oorzaak of de te volgen behandeling. Werkelijk begrip van de ziekte is moeilijk te krijgen. Helaas is hierdoor het risico op symptoombestrijding in plaats van doelmatige behandeling en preventie erg groot. Veel paarden worden nog bestookt met stollingsremmers, pijnstillers en therapeutisch beslag.

Remco schrijft tot slot in zijn boek:
Het is goed mogelijk dat je na het lezen van dit boek wat overdonderd bent door alle informatie. Ook kan het zijn dat je het met een en ander niet eens bent…probeer uit het boek te halen wat  jij denkt wat goed is. Stel kristische vragen aan iedereen die zich met de genezing van jouw paard bemoeit. Stel deze vragen vooral ook aan jezelf.

Hoefbevangenheid
Begrijpen, genezen, voorkomen


        
Prijs: €19,95
Klik hier om het boek in huis te halen

Over het boek:
Titel: Hoefbevangenheid, begrijpen, genezen, voorkomen
Schrijver: Remco Sikkel van Zoest
Taal: Nederlands
Jaar van uitgave: 2011
Aantal bladzijden: 119
Kaft: Harde kaft
Illustraties: kleuren foto’s

Inhoud:
– Introductie
– Hoefanatomie en -histologie
– Beschriiving
– Theorieën en oorzaken
– Diagnostiek
– Behandeling en preventie

Garantie
Ook voor dit boek geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Spreekt de omschrijving van het boek je aan? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het is zeker de moeite waard. Als de inhoud je toch zou tegenvallen, mag je het boek tot 100 dagen na de aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.