Zou jij ook graag met je paard willen communiceren zonder dat hij ergens aan vast zit, zonder halster, zonder touw, zonder bit of andere middelen? Alleen jij en je paard in vrijheid samen. Natural Horsemanship maakt dit voor jou mogelijk.

Leer gebruik maken van je natuurlijke hulpmiddelen en wordt een Natural Horse Man (of Horse Woman natuurlijk).

Wat is Natural Horsemanship?

Citaten uit het boek:“In het algemeen zijn er twee extremen te onderscheiden in de manier waarop mensen een paard benaderen om iets te doen. Het ene uiterste is de zweepmanier. Daarbij slaat iemand het paard met de zweep om hem te dwingen iets te doen. Zo iemand laat het paard presteren met behulp van geweld en intimidatie.”

“Het tegenovergestelde is de peentjeshouding. Dan hebben we het over iemand die het paard met uitsluitend zoete praatjes overhaalt om iets te doen. Zo iemand heeft meestal geen succes en bedelt bij het paard in plaats van respect van het dier te vragen en te krijgen.”

“Tussen deze twee extremen zit de assertieve persoon. Zo iemand is niet agressief en ook geen doetje, maar tegelijkertijd zo streng als nodig is. Als je aardig doet, hoeft dat niet gelijk poeslief te zijn. Als je streng doet, ben je resoluut zonder gemeen of kwaad te zijn. Het principe is dat je je fantasie gebruikt voorbij de grenzen die normale mensen hanteren.”

“De attitude van een Natural Horse Man is gebaseerd op het feit dat principes belangrijker zijn dan het doel- dat inspelen op de situatie belangrijker is dan regels. Natural Horse-Man-Ship is een levenshouding voor mensen die positief en progressief zijn ingesteld en in het natuurlijke standpunt van het paard geloven. Zij zijn vanuit een bepaalde passie natuurlijke paardenmensen geworden en willen op natuurlijke wijze opklimmen in de tien prestatieniveaus. In Natural Horse-Man-Ship zijn geen regels, alleen principes en doelen.”

Bij Natural Horsemanship spreekt men van bepaalde niveaus waarnaar je kan streven. Iemand van niveau 1 tot 3 is een enthousiaste Natural Horseman die er zijn of haar hobby van maakt. Niveau 3 tot 6 is als een ambacht en als je niveau 6 tot 10 haalt, bekijkt men je bij Natural Horsemanship als kunstenaar.

Als je het boek Natural Horse-Man-Ship van Pat Parelli leest en toepast en ongeveer 20 tot 40 uren oefent, kan je op een behoorlijk bekwame wijze slagen voor niveau 1.

Je vindt achteraan dit boek ook een niveau 1 test. Aan de hand van deze test kan je jezelf en je paard testen en kijken of je klaar bent voor het volgende niveau.

Misschien ben jij wel een van de toekomstige Horsemanship kunstenaars!

Technieken die in dit boek beschreven zijn, zijn gebaseerd op wat een paard van nature doet, het is dus een methode die je bij elk paard kan toepassen of je nu western, dressuur of een andere vorm van sport met je paard beoefent.

Over het boek

Titel: Natural-Horse-Man-Ship
Schrijfster: Pat Paralli
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 223
Kaft: zachte kaft
Illustraties: zwart-wit foto’s
Prijs:€ 24,95 (incl. BTW) ( GEEN verzendkosten)

KLIK HIER OM HET BOEK IN HUIS TE HALEN

Inhoudsopgave

Filosofie

1. Natural Horse-Man-Ship een overzicht
Attitude: acht regels van Natural Horse-Man-Ship; tien goede eigenschappen van een paardenmens.

Kennis: relatie prooi-roofdier; drie systemen: respect, impuls, buigzaamheid; dynamiek van de beweging van het paard; tempo van de gangen; hoe het paard zijn lichaamsgewicht verdeelt; ‘paard-lijkheden’; paardentalenten; acht verantwoordelijkheden; communicatiemiddelen; positieve en negatieve indrukken versus straf en beloning; waarderingssysteem.

Gereedschappen

Technieken: lateraal longeren; dynamiek van het rijden. Tijd: niveaus van Natural Horse-Man-Ship; tijd voor een paard; tijd voor een mens; timing

Verbeeldingskracht: uitdagingen, inspelen op de situatie.

2. Natural Horse-Man-Ship op de grond
Attitude: lateraal longeren: principes, doel en tijd.

Kennis: zes keer wijken; vrijheid; ver weg en dichtbij.

Gereedschappen: halster en touwen; stokken.

Technieken: benaderen en terugtreden; formule in vier stappen; sensibiliseren en afharden; rechts- en linkshandigheid; stemhulpen; inleidende hulpen; positie ten opzichte van het oog; lateraal denken; technieken die paarden op mensen toepassen; lateraal longeren – uitrusting, vriendelijkheidstest, drijflijn, vierfasen-theorie; zwichten – nageven op de vingertoppen, het monstertouw en de longe; longeren op grotere cirkels, toevoegen van concepten en technieken – ‘pre-flight’ grondcontrole, opzadelen, ‘pre-flight’ controle met het zadel, in de trailer zetten.

Tijd

Verbeeldingskracht

3. Natural Horse-Man-Ship in het zadel
Attitude kennis: mentale, emotionele en lichamelijke fitness voor de mens; mentale, emotionele en lichamelijke fitness voor het paard; concentratie; opklimmende strengheid (vragen, gebieden, beloven).

Gereedschappen: gereedschappen die een Natural Horse-Man gebruikt bij het rijden.

Technieken: concentratie; teugelposities en teugelfuncties; verantwoordelijkheid van de teugels; handen en benen; zwichten voor druk; aansporen; onafhankelijke zit; achterwaarts gaan; terugnemen en halthouden; zijgangen; ‘pre-flight’ controle met trens en twee teugels; verzameling.

Tijd: tijdschema van paard en mens; 80/20-concept; van moment tot moment; timing; werkschema voor jonge paarden.

Verbeeldingskracht: denkbeeldige wedstrijden; simuleerspelletjes; isolatie.

Parell’ismes Niveau 1 test

Over de schrijver
Pat Parelli:Internationaal gerespecteerd als paardenman en instructeur heeft Pat Parelli al duizenden ruiters geholpen hun paarden beter te begrijpen en met ze te communiceren volgens de methode Parelli Natural Horse-Man-Ship. PNH verschaft de ruiter bereikbare doelen en meetbare maatstaven, ongeacht de discipline (Engels of Western) of activiteit (wedstrijdsport of recreatie). De filosofie en concepten van Pat zijn gebaseerd op een taal van vertrouwen, leiderschap en respect en een speciale band tussen het paard en de mens.

Pat en zijn vrouw Linda zijn de eigenaren en exploitanten van PNH International Study Centers in Pagosa Springs, Colorado en Ocala, Florida. Duizenden mensen hebben al genoten en geleerd van de clinics, seminars en demonstraties die Pat op drie continenten heeft verzorgd: Noord-Amerika, Australië en Europa.

Pat heeft al opgetreden op een groot aantal paardenevenementen en veetentoonstellingen. Hij is te zien geweest in televisieprogramma’s in allerlei landen. Ook heeft hij in alle belangrijke paardenbladen gestaan. Hij streeft ernaar het niveau van de rijkunst wereldwijd te verhogen en heeft inmiddels niet alleen zijn doel bereikt, maar zelfs het beeld van de rijkunst voorgoed veranderd.

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland.
Zolang dit boek in voorraad is: op werkdagen het boek besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!
Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan al de lezers.

Klik hier om het boek in huis te halen