De verschijning van een paard maakt op heel wat mensen een enorme indruk. Dit prachtige dier laat zijn kracht beheersen en sturen door middel van de kleinste aanwijzing van de mens. Dat wij mensen zo’n bijzonder contact kunnen hebben met dit dier maakt dat het voor heel wat van ons een droom is om een eigen paard te hebben.

Maar er komt meer bij kijken dan enkel onder de indruk zijn van deze bijzondere verschijning. Een paard graag zien is één ding, maar goed omgaan met een paard is veel belangrijker!

Zelfs als wij fouten maken bij de omgang met het paard zullen we merken dat dit dier heel vergevingsgezind is. Een paard zal heel ver gaan om het ons naar de zin te maken. Hij zal zelfs dingen doen die hij liever niet doet. Dit kan uiteindelijk leiden tot gedragsproblemen.

Maar zo ver hoeft het niet te komen. Als wij gaan kijken naar waar een paard behoefte aan heeft, naar hoe hij van nature in elkaar zit, dan zal je merken dat je dingen ook op een veel begrijpelijkere manier van hem kan vragen. Het paard zal niet in conflict raken met zichzelf en in plaats van enkel zijn plicht te doen, zal hij met plezier voor je werken. Hij begrijpt namelijk ook wat er van hem gevraagd wordt!

Dr. Marthe Kiley-Worthington is een specialist op het gebied van het gedrag van het paard. Met het voor haar vanzelfsprekende gevolg dat ze ook een echte paardenliefhebber is. Bij Dr. Marthe staat de wetenschap in dienst van haar dierenliefde. Ze is er dan ook van overtuigd dat de wetenschappelijk kennis over het paard kan helpen een paard beter te begrijpen en te trainen. Zowel professionele paardenmensen als hobbyisten kunnen volgens haar tot een betere onderlinge verstandhouding komen als ze het paard ook via de kennis uit de wetenschap gaan bekijken. Daarom heeft ze een boek geschreven waarin ze op een wetenschappelijke manier uitlegt hoe wij een paard beter kunnen leren begrijpen. Ze gaat dieper in op problemen die kunnen ontstaan en zoekt de oplossing en reikt deze de lezer aan. Ze onderbouwt haar informatie regelmatig met resultaten van verschillende onderzoeken. Waar nodig zal ze je ook tips en advies geven om dingen te verbeteren.

Bij het lezen van dit boek zal je merken dat Dr. Marthe naast wetenschapper ook een echte paardenliefhebber is. Hierdoor zal de manier waarover ze over paarden schrijft heel herkenbaar zijn en niet te wetenschappelijk overkomen.

Zelfs als je al bijzonder veel van paarden weet, zal je hier en daar nog dingen oppikken die je kennis en de relatie met paarden zal verrijken. Dat is nu precies wat de schrijfster van dit boek hoopt te bereiken.

Over het boek:

Ik werk al lang met paarden en dacht echt dat ik redelijk veel van ze begreep. Maar het lezen van dit boek van Marthe Kiley-Worthington heeft me toch geraakt en meer inzicht gegeven in de wonderbaarlijk meegaande natuur van het paard. De welwillendheid en het geduld van deze edele dieren met ons mensen is soms nauwelijks te bevatten, maar verdient alleen al daarom ons respect en liefde. Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich paardenliefhebber noemt. Het is vlot en vanuit het hart geschreven door een eigengereide wetenschapster, die er volgens mij in geslaagd is haar grote kennis over en liefde voor paarden in dit boek te verenigen. De natuur van het paard kan niet anders dan bijdragen aan een betere communicatie -en daarna aan een betere samenwerking- tussen paard en mens.

Lies Beukers

 

In dit boek lees je o.a. meer over:

 • De gevoelige plaatsen van het paard. Het is belangrijk dat wij weten welke aanraking aangenaam is voor een paard en welke niet.
 • De smaak van het paard. Dit deel kan je meer inzicht geven en helpen bij bijvoorbeeld het aanzetten tot eten.
 • De reuk en het gehoor, waarom dit belangrijk is bij het sociaal gedrag.
 • Het zicht, het belangrijkste zintuig.
 • De werking van de hersenen.
 • Paardentaal, over hoe paarden communiceren en waarom ze dat doen wat ze doen. Dit deel is heel uitgebreid omdat de schrijfster veel dieper ingaat op bepaald gedrag en houdingen van het paard uitlegt. Als je de betekenis van bepaalde bewegingen snapt, kan dit je helpen te begrijpen wat het paard je hiermee duidelijk wil maken. Je zal bij het lezen merken dat het soms maar kleine aanwijzingen kunnen zijn.
 • Het seksueel gedrag. Het is een nogal gecompliceerde aangelegenheid waarbij dit boek heel wat helderheid kan brengen. Dit gaat van het gedrag van de hengst tot het gedrag van de merrie en het veulen.
 • Waarom paarden sociaal zijn en welke invloed dit heeft op hun gedrag. Je leest ook hoe paarden in dit verband met elkaar en mensen omgaan. De banden zijn vaak hecht en duurzaam.
 • Een paard grootbrengen.
 • Eetgedrag en de spijsvertering.
 • Grazen en het beheren van grasland.
 • Over hoe paarden leren. Deze kennis helpt je bij het aanleren en de training van het paard.
 • Gedragsproblemen. Hier wil de schrijfster je laten inzien dat gedragsproblemen voornamelijk door de omgeving bepaald worden en dat het symptomen zijn van tekortkomingen.
 • Stereotiep gedrag en de oorzaken.
 • Paardenwelzijn.

 


Prijs: €24,95

Klik hier om het boek in huis te halen


Garantie:

Wil je meer weten over de natuur van je paard? Haal dan zonder twijfel dit boek in huis. Het zal je zeker bevallen. Haal het boek via ons in huis en we geven je de niet-goed-geld-terug garantie. Ontvang het boek, lees het en bevalt het je alsnog niet dan mag je het tot 100 dagen na aankoop terug sturen. Als we het boek in goede staat terug ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening.