Hoi [%name%]!

Als ruiter zal je het met me eens zijn dat een paard een prachtig dier is. Samen genieten in de dressuurpiste met je paard is voor velen dan ook een ultiem moment. Dat we in ons leerproces bij het rijden fouten maken, is heel menselijk. Als we er maar van leren, dan komt het goed.

Maar er zijn ook trainingstechnieken die op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor je paard. Vaak zijn deze technieken met de beste bedoeling aangeleerd… Ik begrijp dat ook jij het beste voor hebt met je paard en hier dus graag meer over wilt weten.


Wat elke ruiter moet weten om zijn paard gezond te houden…
Dr. Gerd Heusmann
schreef een boek dat volgens hem de ruiter helpt inzicht te krijgen in wat een ruiter moet weten om zijn paard op een gezonde manier te trainen waardoor je echt tot een samenwerking kan komen met je paard en er beide plezier van hebt.


Dr. Gerd Heuschmann, een ervaren paardendierenarts, paardenhouder en trainer is niet enthousiast te noemen over de prestaties die geleverd worden in de hedendaagse dressuur. Hij zegt dat er nauwelijks nog over een wetenschappelijke onderbouwing gesproken mag worden als je het over de hedendaagse klassieke rijkunst hebt. Hij schrijft dat hier deels wetenschappers schuld aan hebben omdat ze, volgens hem, te weinig ruiterervaring zouden hebben, waardoor ze in veel uitspraken een verkeerd beeld voor ogen hebben en geven.


Nu zijn wij zelf heel voorzichtig in het geven van kritiek, toch kan ik je het boek dat Dr. Gerd Heusmann schreef aanraden. Je merkt dat hij zijn uitleg onderbouwt en dat hij in alles het welzijn van het paard voor ogen heeft. Dat hij daarbij geen blad voor de mond houdt en voor sommige mensen heel confronterend kan zijn, is voor hem duidelijk bijzaak.
‘Verkeerde trainingsmethodes hebben gewoonweg ernstige gevolgen voor het paard’, zegt hij en die gevolgen wil hij voorkomen.

Dr. Gerd Heuschmann wil je met dit boek een wetenschappelijk onderbouwde uitleg geven vanuit de ogen van een paardenkenner. Hij levert daarbij argumenten die duidelijk maken wat in zijn ogen ‘goed’ en ‘fout’ is in de ruitersport.


Door zijn achtergrond kan Dr. Gerd Heuschmann ook op grond van de anatomie en fysiologische kennis aantonen hoe verkeerde rijtechnieken een slechte invloed kunnen hebben op de gezondheid van je paard en waarom.

Dit boek in huis halen?
Prijs:
€24,95 Klik hier om het boek in huis te halen


Via dit boek wil hij duidelijk maken dat de training volgens de principes van de klassieke rijkunst de moeite waard is als jij je paard op een gezonde manier wil trainen.


Wat denkt Gerd Heuschmann hiervan? lees meer in het boek Dressuur onder vuur


Ook al schrik je in eerste instantie een beetje, ik verwacht hoe dan ook dat je bij het lezen en bekijken van de foto’s in het boek, met meer inzicht begint aan de volgende training.


Inhoud van het boek:

Wie is voor de situatie verantwoordelijk?
De ruiters
De wedstrijdruiters
De fokkers
De juryleden 
 Kwalificaties 
 De onafhankelijkheid
Het publiek
De instructeur en trainers
De fok- en ruitervereingingen

Klassieke rijkunst- wat houdt dat in? Basisanatomie van het paard
Het paard, het ‘onbekende wezen’ Het hoofd moet ‘naar beneden’?!
Het skelet
 Het ‘bovenste contractiesysteem'(bovenlijn)
 De spieren
 De lange rugspier
 Het ‘onderste contractiesysteem’ (onderlijn)
 De halsspieren
 De spieren van de onderhals, de croupe en achterhand


Functionele verbanden en hun consequenties voor een juiste training
Het passieve ligamentensysteem van de romp en halswervelkolom
De voorwaarts gestrekte houding
Een losgelaten, ontspannen rug met flexibele spieren
De hoofd-hals-as
 Relatieve oprichting met gedragen rug (rugganger)
 Absolute oprichting met holle rug (schenkelganger)
 Rollkur (hyperflexie) met overstrekte rug
 De losse teugel
 De valse knik

De fysiologische opleiding van het paard
Het jonge rijpaard
 Zijgangen
 Wijken voor de kuit
 Aanleuning
De inzet van slofteugels
Naar buiten toe!
De ontwikkeling van stuwkracht en verzameling
Anatomische voorwaarden
Correcte verzameling- wordt dat tegenwoordig nog gevraagd?
 

Veterinaire aspecten van de opleidingsmethodiek
Klinische observaties
Behandeling en correctie
Het grote belang van losgelatenheid


Over de auteur:
Dr. Med. Vet. Gerhard Heuschmann (geboren in 1959 in Marktredwitz) groeide op het landbouwbedrijf van zijn ouders met paarden op. In het oefencentrum voor eventing in Ansbach en aan de Duitse rijschool in Warendorf voltooide hij zijn opleiding tot professionele ruiter en trainer, tevens geschoold in paardenhouderij, met specialisatie rijden. Aansluitend studeerde hij diergeneeskunde in Munchen. Hij was werkzaam als assistent in de dierenkliniek te Munchen en als deskundige van de afdeling fokkerij van de Duitse Ruitersportbond (FN). Ook werkte hij als teamdierenarts voor de aangespannen teams van de Duitse Olympische Commissie voor Ruitersport en gaf hij leiding aan de dierenkliniek Domane Karthaus. In 1998 nam hij samen met zijn collega Dr. Dirk Remmler een dierenartsenpraktijk voor paarden in Wrendorf over. Sinds 1998 zijn beiden onder andere ook verantwoordelijk voor cursussen op het gebied van diergeneeskunde voor studenten die aan de Duitse rijschool in Warendorf worden opgeleid tot Pferdewirte met specialisatie rijden.


Garantie
Ook dit boek vinden we een aanrader voor elke paardenliefhebber. Daarom willen we je onze niet-goed-geld-terug-garantie geven. Dus is het boek niet wat je ervan verwacht had? Stuur het dan, tot 100 dagen na aankoop, terug naar ons. Zodra we het ontvangen, storten we het aankoopbedrag terug op je rekening. Het boek moet dan natuurlijk wel in goede staat zijn

Klik hier om het boek in huis te halen


Wij hopen veel vlug contact te hebben via het volgende Paardentips Magazine. Tot de volgende keer!

Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine