Uitstekend geschikt als naslagwerk voor thuis, maar ook om in opleidingen en cursussen te gebruiken!

Hoe komt het dat het ene paard meer geschikt is voor dressuur en het andere meer voor draven? Je kunt grofweg zeggen dat dat wordt bepaald door de bouw van het paard. Wat onderscheidt dan de ene bouw van de andere? Daarvoor zou je de verschillen in bouw moeten ontleden. Deze ontleding noemen we ‘anatomie’.

Het woord ‘anatomie’ is afgeleid van het Griekse ‘anatomè’, dat ‘opensnijden’ betekent. Dat klinkt misschien een beetje luguber, maar dat is nu eenmaal de oorsprong van de wetenschap die ‘anatomie’ wordt genoemd. Zo betekent ‘ontleden’ oorspronkelijk ‘ontdoen van ledematen’, terwijl we daar nu niet meteen aan zouden denken.

Anatomie bij dieren heet officieel ‘zoötomie’, maar omdat anatomie een meer bekende term is, is gekozen voor deze verzamelnaam.

Als je wel eens wat cursussen hebt gevolgd, zul je waarschijnlijk wel gemerkt hebben dat er in de les vaak naar de anatomie van het paard gegrepen wordt om iets te verduidelijken.

In een men-cursus laat een goede instructeur je zien hoe het bewegingsapparaat van het paard in elkaar zit, zo begrijp je later waarom het tuig op een bepaalde hoogte vergespt moet worden. Je ziet ook meteen in dat het paard hinder ondervindt als een tuig niet goed is afgesteld. Je gelooft hem niet alleen op zijn woord maar je ziet en begrijpt het zelf ook.

Wil je wat leren over het exterieur van het paard om zo bijvoorbeeld een beter inzicht te krijgen in wat een goed paard is? Dan ga je een cursus exterieur-leer volgen. Je leert hier hoe een goed paard in elkaar zit. Hoe de hals moet staan, de benen, de hoeven en ga zo maar verder. Ook in deze cursus kun je niet om de anatomie van het paard heen. Je krijgt dan uitleg over waarom een been een bepaalde stand moet hebben; door middel van foto´s en tekeningen van spieren en beenderen kun je dat ook zelf zien en dan is het allemaal een stuk makkelijker te volgen.

Kortom, of je nu dressuur, western, endurance of welke sport dan ook beoefent, een goede basiskennis van de anatomie van het paard helpt je de beperkingen en mogelijkheden van je paard in te zien.

Het boek is een belangrijk boek voor studie en beoefening van diergeneeskunde.

Dus ben je op zoek naar een naslagwerk over paarden dat heel diep gaat? Een boek dat ook geschikt is om te gebruiken als naslagwerk tijdens het geven of volgen van een cursus?

Wil jij de theoretische uitleg ook letterlijk onder ogen zien? Ben je instructeur, hoefsmid, dierenarts of op een andere manier specialist en wil je je kennis over het paard delen met een ander, dan is dit het ideale boek. Een boek met een beschrijvende tekst en meteen een illustratie ernaast.

Het boek is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het functioneren van het paard. Je leert over de functies van de lichaamsdelen en ziet meteen hoe het werkt.

Dit is een groot formaat boek, geheel in kleur, met fantastische tekeningen, foto’s en röntgenfoto’s en het voorziet de lezer van gedetailleerde informatie over de structuur en functie van het paardenlichaam. Alle pezen, spieren en vitale onderdelen worden genummerd aangegeven op de illustraties.

Anatomie van het paard geeft gedetailleerde informatie over de structuur en de functies van lichaamsdelen van het paard en hun onderlinge interactie.

Het boek gaat in op de topografische anatomie van het hele lichaam. De klinische en functionele aspecten van de verschillende structuren komen uitgebreid aan bod.

De beschrijvende tekst op de ene bladzijde wordt direct verbonden met de illustraties op de daarnaast gelegen bladzijde.

Het boek is een belangrijk naslagwerk en is uitstekend geschikt om in opleidingen en cursussen te gebruiken.

Lezers over het boek
|
Maritteke;
De ‘Anatomie van het paard’ is eigenlijk de atlas van de paardenanatomie te noemen. Het leest niet makkelijk weg, maar is een fijn naslagwerk waarin je dingen kan opzoeken. De afbeeldingen zijn zeer duidelijk en helder. Ook de uitleg is voor degene met wat kennis van anatomische termen en moeilijker Nederlands (of eventeel Google erbij) goed te begrijpen. Naast dat alle spieren goed aan bod komen, komen ook alle organen aan bod, evenals röntgenfoto’s en aandoeningen (voorbeeldje, bij de hoef wordt o.a. hoefkanker uitgelegd). Heel erg breed en compleet dus.

Zeker geschikt als ‘kijk’ boek, vanwege de grote mooie afbeeldingen, hoewel de tekst erbij ook veel diepgang heeft. Qua prijs zou ik het dus niet aanschaffen voor ‘alleen de mooie plaatjes’. Het is echt een naslagwerk / atlas / studieboek.

Voor degenen met interesse in de anatomie van het paard een echte aanrader. Rijk geillustreerd, volledig, nauwkeurig.

Russo:
Dit boek is een mooi, veterinair studeer boek.
Mooie platen en foto’s.
Maar door al de Latijnse benamingen in de omschrijving, moeilijk te volgen voor iemand die
zomaar wat meer wil weten over de anatomie van het paard.
Echt een studie boek.

Kollum:
‘Anatomie van het paard’ is een boek met een duidelijke indeling. Per hoofdstuk komt een bepaald lichaamsdeel uitgebreid aan de orde. Bovenaan de bladzijde staan instructies voor anatomische prepareeroefeningen en ook informatie over de preparatoire toestand van de afgebeelde modellen. Het boek is rijk geïllustreerd. Bij de illustraties staan de Latijnse namen van de spieren, pezen, enzovoort. Op de pagina naast de afbeelding staat ook de Nederlandse naam en een stukje uitleg. De uitleg is zeer compleet, maar door de vele termen wel eens wat moeilijk te lezen. Het feit dat de afbeelding naast de tekst staat zorgt er wel voor dat je mee kunt kijken op de afbeelding over welke lichaamsdelen gesproken wordt. Er wordt wel enige basiskennis van de anatomie verwacht, omdat er veel vaktermen worden gebruikt. Het is handig dat men aangeeft vanaf welke kant een bepaald gewricht of bot wordt bekeken. Eerlijk is eerlijk, de foto’s en tekeningen in dit boek zijn prachtig en zeer uitgebreid. Vanaf bladzijde 112 worden breuken, puncties, afwijkingen en kwalen gerelateerd aan de anatomie. Dit gedeelte van het boek is geïllustreerd met prachtige röntgenfoto’s, echografische beelden en beelden van endoscopie. Op een aantal sites staan verschillende pagina-aantallen genoemd. Het boek heeft 186 pagina’s, maar vanaf pagina 170 begint de literatuurlijst en het register. In het register worden zowel de Latijnse als de Nederlandse benamingen genoemd, dit is wel handig. Ik zou het boek zeker aanbevelen als je geïnteresseerd bent in anatomie. Dit boek is zowel interessant voor mensen die leren van afbeeldingen als voor mensen die zich liever in een tekst verdiepen. Een onmisbaar boek voor de (professionele) paardenliefhebber!

Harfsen:
Dat heb ik nou altijd met boeken; het moet goed voelen, lekker ruiken, mooi papier, mooie kleuren. Dit boek heeft het allemaal, maar dan ook nog eens op Atlasformaat. Wat een kanjer! De inhoud is zeer compleet en prachtig geïllustreerd, wordt nog een hele dobber om het allemaal te leren…

Vandaag ontvangen, echt super uitgebreid, prachtig geillustreerd, in vaktaal dus eindelijk een serieus paardenboek. Echt een topper voor iedereen die serieus bezig is met paarden.

Zeer uitgebreid en goed boek voor naast je studie en zeker als je geinteresseerd bent in het exterieur en bewegingsapparaat van het paard.

Geweldig boek voor de echte anatomie-fanaat! Je moet wel beschikken over de nodige medische kennis, want het boek is in vak-taal geschreven.


Prijs € 79,50 bestel nu en je betaalt GEEN VERZENDKOSTEN!
Klik hier om het boek in huis te halen

Over het boek

Titel: Anatomie van het paard
Schrijvers: Klaus-Dieter Budras en Sandra Röck
Aantal bladzijden: 186
Kaft: Harde kaft
Illustraties:meer dan 100 duidelijke tekeningen

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1: De huid en de huidderivaten
Hoofdstuk 2: Het voorbeen
Hoofdstuk 3: Het achterbeen
Hoofdstuk 4: Hoofd
Hoofdstuk 5: Centraal Zenuwstelsel
Hoofdstuk 6: Skelet en hals
Hoofdstuk 7: De borstholte
Hoofdstuk 8: De buikwand en de buikholte
Hoofdstuk 9: Bekken, geslachtsorganen en urinewegen

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland.
Zolang dit boek in voorraad is: op werkdagen het boek besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!
Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan al de lezers.

Klik hier om het boek in huis te halen