Hoi [%name%], Wist jij dit al?

Er zijn verschillende dingen die wij in het dagelijkse leven doen met ons paard waar we eigenlijk niet echt bij stil staan. Ik neem maar een voorbeeld. Je paard doet iets goed en je geeft hem een schouderklopje. Dat is prima, je paard heeft geleerd dat dit iets positiefs is. Ik schrijf geleerd, omdat in eerste instantie je paard dit niet als beloning heeft ervaren.

Wat bedoel ik hiermee? De manier waarop paarden elkaar onderling wat duidelijk maken, is anders dan bij ons. Zo zal je paarden naar elkaar zien trappen, bijten, aan elkaar zien knabbelen, snuffelen met de snuit en noem maar op, paardengedrag dat meer is dan een handeling op zich.

Bijvoorbeeld: het is het onderste deel van de hals en de schoft waar paarden elkaar verzorgen. Het is bewezen dat als een paard op deze plekken gestreeld wordt, hij zich ontspant en dat zijn hartslag verlaagt. Als jij je paard als beloning wrijft op de hals in plaats van een klopje te geven, dan zal hij dit meteen als aangenaam ervaren en dus als beloning. Het veel gebruikte klopje zie ik zelf niet als ramp hoor. Je paard is echt niet dom, hij weet ondertussen dat je dit doet met goede bedoelingen en heeft al lang begrepen dat dit een beloning is. Maar als we even terug kijken naar de negatieve middelen die paarden onderling gebruiken zoals schoppen en bijten, dan is het begrijpelijk dat een jong paard hierdoor in de war kan raken. Hij doet iets goed en krijgt een klopje op zijn schouder! Eerder kreeg hij wel eens een beet of een schop van een ander paard. Het was voor hem meteen duidelijk dat hij iets fout deed. Maar nu??? Voor zijn gevoel is dit natuurlijk geen trap maar toch… een beloning is wat anders. Door in plaats van een klopje te geven te wrijven over de hals, heeft hij meteen in de gaten dat er iets goeds gebeurt. Hij ervaart de beloning als iets ontspannends.

Het voorbeeld over hoe je paard te belonen, met een klopje of door te wrijven, heb je al eens eerder kunnen lezen als tip in het Paardentips Magazine. Maar waar ik eigenlijk met je naar toe wil, is dat er zo veel meer kleine en grotere dingen zijn die je zonder te beseffen doet, waardoor een paard in de war kan raken. Plots doet hij iets waarvan jij de oorzaak maar niet kan achterhalen. Wat is er toch aan de hand? Je had het kunnen weten…

Susan McBane, schrijfster van meer dan 40 paardenboeken, gediplomeerd in paardenwetenschap en -verzorging, mede-oprichtster van het Equin Behaviour Forum en winnares van de Classical Riding Club Gold Award, deelt je haar inzichten die je zullen helpen op een duidelijke en begrijpelijke manier om te gaan met je paard. Soms geeft Susan simpele en eenvoudige voorbeelden die voor de ene paardenhouder heel normaal zullen zijn, maar voor de andere verheldering zal geven in bepaald gedrag van het paard.

De dingen juist en op zo een manier overbrengen dat je paard het begrijpt, is de basis voor goed gedrag en een goede relatie met het paard. Hiervoor zijn er een paar (basis)punten die erg belangrijk zijn.

Susan laat je op een heel eenvoudige en begrijpelijke manier zien hoe je aan deze dingen kan werken. Geen hoogwetenschappelijke informatie, maar dingen die zo vanzelfsprekend zijn dat we het nut ervan soms over het hoofd zien.

We vergeten al te vaak dat wij niet alleen met het paard leren om te gaan, maar het paard ook met ons.

Dus als er een nieuw paard op stal komt, kent hij jouw ‘taal’ nog niet. Het is daarom verstandig, ook al gaat het allemaal goed, het ook bij je vertrouweling nog beter te doen.

Susan reikt je wel 100 zaken aan die je kunnen helpen om een nog betere relatie te krijgen met je paard. Ik zal niet beweren dat het allemaal punten zijn die je wereld meteen op zijn kop zullen zetten. Maar zoals ik al eerder schreef: het kunnen soms de kleine dingen zijn waarvan je zegt ‘oh, da’s nuttig om te weten, dat wist ik niet!’

Zo lees je bijvoorbeeld:

  • waarom het belangrijk is dat je de singel voorzichtig vast maakt,
  • over tips om je relatie met je paard te verdiepen,
  • waarom het belangrijk is dat je paard je als leider ziet en hoe je dit doet,
  • dat het paard ook een keer zijn dagje niet kan hebben en hoe je ermee om moet gaan,
  • dat mensenmanieren soms flink kunnen verschillen met paardenmanieren,
  • dat voeding invloed kan hebben,
  • dat bepaald gedrag van het paard juist goed bedoeld is, terwijl menig paard dan gestraft wordt,
  • dat de manier van verzorging en stalling enz. heel belangrijk is.

Veel eigenaars van paarden hebben het voordeel dat ze echt alles met het paard moeten doen, ze zijn de hele dag betrokken in het leven van hun paard(en). Je verzorgt het paard, zet hem op de weide, geeft hem eten, je traint samen, maakt samen een ontspannen rit, merkt dat het paard ziek is of juist heel uitgelaten, … Veel van deze paardenmensen worden meteen geconfronteerd met de dingen die ze goed en fout doen. Ze zijn zo doordrongen van hun verantwoordelijkheden dat ze alles aangrijpen om het hun lievelingen zo aangenaam mogelijk te maken. Dit boek kan daarbij helpen.

Je kan al jaren les hebben, misschien wel een paar uur per week, toch kan inzicht en ervaring over het gedrag van een paard vertekend zijn. Vooral paarden die meerdere ruiters hebben en al jaren in een bepaald ritme zitten, kunnen zich anders gedragen dan het paard dat alle aandacht krijgt van één persoon. Ook al denk je dat je nooit in de mogelijkheid zal zijn een eigen paard te krijgen, het lijkt me verstandig dat je begrijpt hoe een paard de wereld ziet en waarom hij bepaalde dingen doet. De informatie uit dit boek kan je daarbij helpen.

We krijgen regelmatig de vraag welk boek nou een leuk cadeau zou zijn. Voor ons is het dan moeilijk antwoorden, omdat we niet weten naar wie het boek gaat. Maar met dit boek als cadeau voor een paardenliefhebber zal je het niet vlug fout doen 😉

Inhoud

– Uw relatie met uw paard

– Berijden, grondwerk en training

– Gezondheid en verzorging

– De band niet verbreken

Prijs: €24,50 Nu: €14,95

Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie

Ik begrijp dat niet iedereen zomaar een boek via het internet in huis haalt. Om je te helpen willen we je ook bij dit boek tegemoet komen en je wijzen op onze garantie. Wil je meer weten over de punten die je helpen bij het verbeteren van de relatie met je paard? Haal dan dit boek via ons in huis. Heb je om welke reden dan zoiets van ‘dit is het toch niet’, dan mag je het tot 100 dagen na aankoop naar ons terug sturen (voldoende gefrankeerd). Je krijgt dan het aankoopbedrag terug op je rekening gestort. Voorwaarde is natuurlijk dat we het boek in goede staat terug ontvangen.