Hoi [% name %],

Meestal schrijf ik de voorwoordjes van de magazines als laatste. Ook deze keer weer en ook nu heb ik zoiets van och, dit hadden we je nog willen vertellen in een artikeltje en oh ja daar had ik me nog voorgenomen iets over te schrijven…

Als paardenliefhebber kan je maar niet genoeg krijgen van paarden, je zal het wel herkennen. Het kan in een groep heel stil zijn, tot je erachter komt dat er iemand ook paard rijdt. Gedaan met de stilte 😉 

Zo heb ik deze week nog wat leuke foto’s genomen van de paarden, terwijl ze bekapt werden door de hoefsmid. Jorrit was trouwens de enige die ijzers kreeg. Een stel kinderen had opgevangen dat er een smid zou komen en kwamen om ons heen staan om de boel te bekijken. Totdat de warme ijzers gepast werden en er die typisch brandgeur ontstond. De kinderen waren plots al hun interesse verloren. Haha.  Een meisje bleef staan, je raadt het al, een kleine gemotiveerde amazone die alles wilde weten. Die heeft duidelijk de paardenmicrobe te pakken, dacht ik. Misschien dat ik de foto’s later nog gebruik.

We hebben weer allerlei interessante dingen gelezen en bezocht en er staat weer heel wat leuks in de wacht. Jammer dat je het niet allemaal kan meebeleven met ons en dat we niet over alles een artikeltje kunnen schrijven.

We hebben het  goed en genieten met volle teugels, euh teugen.

Veel leesplezier!

Groetjes,Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine

P.s.: Nog een tip tussendoor!
Kijk eens achter deze link. We hebben namelijk weer een prachtige foto voor je uitgekozen als foto van de maand.

Super Guus: Vliegenspray recepten

In mijn vorige column gaf ik jullie enkele tips tegen dazen. Nu gaf ik ook de tip om een anti-vliegenspray te gebruiken.

Anti-vliegensprays zijn best prijzig en vaak werkt een eigen gemaakt anti-vliegenmiddel nog beter. Zo kun je de spray ook aanpassen aan je paard. Wat werkt het beste voor jouw paard.

Hoe laat je jouw paard flink stinken…voor dazen en vliegen?
Hieronder enkele middelen waarmee je een anti-vlieg spray kunt maken: – koude koffie (werkt ook als het paard zweet en is één van de weinige middelen die lekker ruikt voor mensen) – puur azijn, citronella olie, azijn met knoflook – thee, citronella olie, azijn, eucalyptusolie en kruidnagelolie. Je eigen gemaakte anti-vliegen recept kun je in een lege sprayfles gieten en eventueel verdunnen met water.

Succes met het maken van dit stinkende goedje!Jolanda Adelaar www .superguus. com

Lezersverhaal: Paardrijden en blind zijn…

Hallo Rudi en Nanny,

Net het paardentips magazine gelezen, erg leuk weer, bedankt voor het trouw toesturen iedere keer weer.
Ik ben blind en als ik vertel dat ik paardrijd, vragen mensen hoe ik dat doe.

Paardrijden en blind zijn?Ja, dat kan, ik rijd al vanaf mijn achtste jaar. Ik begon met paardrijden nadat we met school (een blindeninstituut) op excursie bij een manege zijn geweest. Eerst reden we met een aantal blinden in een groepje, maar na een tijdje gingen er kinderen uit dat groepje weg om thuis te gaan wonen. Het was namelijk zo dat er kinderen op de school verbleven gedurende de schoolweek. In het weekend waren ze dan bij hun ouders.

Op een gegeven moment ging het paardrijgroepje uit elkaar omdat de kinderen die doordeweeks op school bleven, niet meer naar het instituut zouden komen. Zij gingen in hun eigen buurt naar een gewone basisschool.

Mijn vriendin en ik bleven nog paardrijden op de manege. Wij werden in een groep met allemaal ziende mensen geplaatst. Dat is altijd heel goed gegaan. De instructeurs en instructrices letten altijd extra op ons.

Buiten in het bos reden we achter de instructeur of instructrice. Verder niks aangepast, gewoon los erachter en goed luisteren waar je naartoe moet.

Op een dag ging onze instructeur, we hadden er inmiddels drie gehad, op een andere manege werken en ik ben toen gestopt met rijden. Ik wilde niet voor de vierde keer aan een nieuwe instructeur/instructrice wennen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want als ik paardenhoeven hoorde, voelde ik dat ik het enorm miste.

Vijf jaar geleden ben ik weer begonnen. Het gaat weer net als vroeger, maar nu op een andere manege. Ik heb een hele fijne instructrice. Zij vertelt mij wanneer ik waarheen moet en buiten rijd ik altijd achter haar. Zij waarschuwt voor takken en dergelijke en degene die achter mij rijdt, geeft aan als ik weer rechtop mag zitten na het bukken voor de takken.

Wat ik heel grappig vind, is dat je het paardrijden na een tijdje gestopt te zijn, niet verleert. De eerste keer dat ik weer op het paard stapte, vijf jaar geleden, voelde heel vertrouwd.

Mijn vriend heeft ook weleens een paar lessen meegereden, hij vindt het rijden niet zo leuk, maar het verzorgen doet hij met plezier, dus dat doet hij meestal voor mij: opzadelen en afzadelen. Dit kan ik ook goed zelf, hoewel ik het hoofdstel indoen nog het moeilijkste karwei vind. Al die riempjes die soms door elkaar zitten……

Paardrijden doe je ook heel erg op gevoel, althans, ik wel. Ik ben namelijk blind geboren, dus weet niet wat zien is. Maar ik geniet volop van het paardrijden en alles wat daarmee samenhangt.

Ik lees het Paardentips magazine met behulp van mijn brailleleesregel, die is gekoppeld aan de computer en die zet dan de letters die jullie normaal lezen om in braille. Er komen pennetjes omhoog waar letters moeten staan, zeg maar. Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik niet alle magazines van Paardentips lees, maar ik krijg ze lekker in mijn mailbox en als ik zin heb, dan lees ik het en vind het dan altijd erg leuk.

Vooral de tips, weetjes, de verhalen van de lezers en jullie voorwoord lees ik zeker. De boeken zijn zover ik weet niet in aangepaste vorm (braille of gesproken) te verkrijgen, dus die tips sla ik dan meestal over. Ga verder lekker door met wat jullie doen, want er zit voor ieder altijd wel iets leuks bij.
Groetjes van Wendy van der Meer


Bedankt Wendy voor deze leuke bijdrage. Leuk om dit bijzondere verhaal zo te lezen.
Geniet nog lekker van het paardrijden en de Paardentips.

We vinden zelf de lezersverhalen die we regelmatig krijgen ook heel leuk om te lezen. Dus blijf ze gerust sturen. Misschien dat we jouw verhaal in een van de volgende magazines kunnen plaatsen. Foto’s zijn ook welkom.

Groetjes en tot mails!

Ik denk dat ik maar meteen aan het volgende magazine ga beginnen 😉 Daag!Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Inhoudsopgave

  • Boekentip: Gebitsverzorging bij paarden 
  • Super Guus: Vliegenspray recepten
  • Academische rijkunst (deel 9): Welk paard is geschikt?  
  • Op bezoek: De renbaan Duidigt in Wassenaar 
  • Lezersverhaal: Paardrijden en blind zijn… 
  • Tips

Academische rijkunst (deel 9): Welk paard is geschikt?

Academische rijkunst is er voor ieder paard, zeggen we altijd. Ik wilde het aan mezelf bewijzen. Door toeval leerde ik een kleine, eigenwijze shetlander kennen. Het is het buurpaardje van mijn paard. Maar we hadden nooit contact. Een klein meisje van 5 jaar wilde er op rijden.

Moppie is een echte shetlander, dus eigenzinnig. Het leek me niet verstandig om zo’n klein meisje zomaar op zo’n wildebras te zetten. Dus heb ik Moppie een klein bitje in gelegd en een klein zadeltje erop. Het zadeltje was bekend, het bitje niet.

We zijn begonnen met de snoepjestest (die waren lekker), voorwaarts-neerwaarts en rustig stappen aan de hand. Dat ging allemaal goed. Mijn kaptoom past niet. Dus teugels aan het bitje. Hele lange teugels van een groot paard. We hadden niet anders. Dat gaf me meteen de mogelijkheid om net als aan de Spaanse Rijschool in Wenen, het pony-tje te leren “sturen” aan de lange lijnen.

Nu kan ze al inbuigen naar links en naar rechts. Moppie wijkt voor druk. Ze gaat dus naar links als de rechter teugel tegen de hals komt en andersom. We kunnen er een zigzag-lijn mee lopen en de volte lukt ook al aardig. Als ik haar op de flank aanraak spant ze haar buikspieren aan en buigt ze een beetje in. Zover als mogelijk is met haar dikke buik.

Je merkt dat Moppie rechts gebogen is. Dit allemaal na 2 dagen. Morgen beginnen we met de schouder voor. Het leukste van alles……. Moppie vindt het leuk en wordt heel geconcentreerd als ik met haar bezig ben. Ze loopt me overal achter na.

Je ziet….. ook voor kleine, eigenzinnige shetjes is de academische rijkunst.

Klik hier om nog eens van af deel 1 te lezen

Tip 1: 

Beter omgaan met uw paard
Leer snel en gemakkelijk de eenvoudige technieken die de relatie tussen jou en je paard verbeteren!
Een boek met eenvoudig te gebruiken vraag-antwoordvoorbeelden die je helpen in allerlei belangrijke delen van de training van een paard. Deze voorbeelden gaan van de basisprincipes (heel belangrijk) tot rijden en springen. De voorbeelden worden goed beschreven en naast de oplossing vind je er voorbeelden van praktijkgevallen. De vele foto’s in het boek maken het allemaal extra duidelijk. De voorbeelden helpen je systematisch zaken aan te pakken waardoor je duidelijk resultaat zult behalen. 
               Klik hier om meer te lezen

Tip 2: Wist je dat wij, Rudi en Nanny, ook een magazine maken speciaal voor hondenliefhebbers? De naam is, je raadt het al, het Hondentips Magazine!
Klik hier om naar Hondentips.te gaan.

Tip 3: Wist je dat je op paardentips.com een zeer uitgebreide boekenshop vindt met allemaal boeken die je helpen om de relatie tussen jou en je paard te verbeteren en die je helpen om beter te kunnen rijden en je paard te verzorgen?
Klik hier om eens een kijkje te nemen in de boekenshop.

Tip 4: Tip een vriend of vriendin! Vind jij het fijn om Paardentips Magazine te lezen? En denk je dat je vriend of vriendin het ook leuk zou vinden? Stuur dit magazine-emailtje dan gerust door! Misschien wil hij of zij ook wel lid worden van Paardentips Magazine. Er zijn immers al meer dan 40.000 leden…

Tip 5: Misschien heb jij wel een tip voor ons? Of een leuk verhaal over wat je hebt meegemaakt met je paard. Of een onderwerp waarover je graag een artikel zou zien in het magazine. Stuur ons dan even een mailtje op: mail@paardentips.com

Boekentip: Gebitsverzorging bij paarden

Paarden gaan soms heel ver voor hun eigenaar, zelfs als ze pijn hebben. Zo zijn er paarden die beginnende of zelfs vergevorderde problemen hebben met hun gebit en de pijn verbijten om gewoon te kunnen doen wat hun eigenaar van ze wenst.

Toch kan de pijn, van bijvoorbeeld een bit, dan in zo’n mate toenemen dat het paard dwars lijkt te zijn en niet wil doen wat je van hem vraagt en soms zelfs gaat steigeren. Het paard wordt gestraft of er wordt naar allerlei mogelijkheden gezocht om te voorkomen dat hij het gedrag herhaalt. Het enige wat het paard eigenlijk duidelijk wil maken is dat hij pijn heeft.

Het kan ook lijken dat het paard ongezond is, hij is mager en futloos en eet amper.

Wist je dat het allemaal te maken kan hebben met de staat van het paardengebit?

Verzorging van het paard gaat verder…
Gelukkig dat er heel wat paardeneigenaren tegenwoordig flink hun best doen om hun basiskennis over paarden zo breed mogelijk te houden. Niet alleen rijtechnieken en training zijn hoofdzaak, maar ook dat het paard zich goed in zijn vel voelt. Een goede verzorging is daarbij belangrijk en dan spreken we niet alleen over de staart, de manen, stalling, voeding, … maar ook over de verzorging van het gebit.

Je hoeft geen hoge studies te volgen om je hierop toe te leggen. ‘Gewoon’ weten wat een grondige gebitscontrole inhoudt en het hoe en waarom over gebitsverzorging weten, kan voor je paard al enorm wat leed schelen.

Ik heb het boek ‘Gebitsverzorging bij paarden’ van Chris Hannes nu naast me liggen.

Ja, een heel boek over alleen maar het gebit van het paard en de verzorging ervan!
Is dat dan zo belangrijk en is daar dan zoveel over te vertellen?
Ja, Dr. Chris Hannes vond het als dierenarts zelfs zo belangrijk mensen er op te wijzen het gebit van hun paarden te verzorgen, dat hij zich er helemaal op toe heeft gelegd en zich nu enkel nog maar bezig houdt met het verzorgen van het gebit van paarden.

Chris Hannes wil de paardeneigenaar helpen om meer inzicht te krijgen in de opbouw en de werking van het normale paardengebit. Dat doet hij mede via zijn boek ‘Gebitsverzorging bij paarden’. Hierin bespreekt hij ook verschillende aandoeningen die we als eigenaars kunnen helpen voorkomen en laat hij je zien wat de gevolgen van bepaalde gebitsproblemen kunnen zijn voor je paard.

Belangrijk om te weten!
Het beroep paardentandarts is een vrij beroep en kan dus door iedereen uitgeoefend worden. Je kan de verzorging van het gebit van je paard dan wel overlaten aan een specialist maar daarbij is het dan wel belangrijk dat je het werk van een specialist kan herkennen. Dit kan je alleen weten door kennis te hebben van hoe een grondige gebitscontrole hoort te gebeuren en hoe bepaalde aandoeningen verholpen kunnen worden. Dit boek helpt je daarbij.

Dus deze drie dingen, hoe gebitsproblemen herkennen, behandelen en voorkomen geven je al een mooie mogelijkheid meer kennis te vergaren over een goede gebitsverzorging van je paard. Dit om je paard een zo goed mogelijk leven te geven.

Het boek is door een arts geschreven, maar je hoeft niet bang te zijn voor allerlei wetenschappelijke of Latijnse termen die je als leek niet meteen begrijpt.

De inhoud is duidelijk geschreven en toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in een goede verzorging van het paardengebit. Dus dierenarts en eigenaar zullen het boek met even veel interesse lezen. De uitleg wordt ook nog een verduidelijkt door de mooie tekeningen en de vele foto’s.
Prijs: 24.95 euro (+1.95 euro verzendkosten)
Klik hier om het boek in huis te halen
Garantie
Dus wil jij meer leren over het gebit van je paard en de verzorging ervan, dan kan ik je dit boek aanraden. Het zal je zeker bevallen, daarom durven we je ook onze niet-goed-garantie aan te bieden.

Wat bedoel ik ermee?
Een niet-goed-geld-terug-garantie op een boek?!
Haal dit boek via ons in huis, bekijk het, bevalt het niet dan mag je het tot zelfs 100 dagen na aankoop naar ons terug sturen! Bij goed ontvangst, en dan bedoel ik dat het boek in goede staat moet zijn, storten we het aankoopbedrag gewoon terug op je rekening.

Op bezoek: De renbaan Duindigt in Wassenaar

We vinden het af en toe leuk om zomaar de auto in te springen om ergens iets met paarden of honden te bezoeken. Ook deze keer kriebelde het weer en namen we de uitnodiging aan van Paardentipslezeres Els die bijna dagelijks te vinden is bij de renbaan in Duindigt.

Els nodigde ons uit naar aanleiding van het artikel over ons kort bezoekje aan de drafbaan in Treviso (Italië).

Zo zie je maar, ben je nog nooit op een renbaan geweest en dan op korte tijd …

Heel leuk! En bedankt Els voor de uitnodiging en de leuke dag.

Klik hier om wat foto’s te bekijken van deze dag in Wassenaar.

Vraag het Monty (kopie)
Vraag het Monty

150 vragen met antwoorden van Monty Roberts. Oplossingen voor de meest voorkomende problemen met paarden.

Klik hier om meer te lezen