Hoi,

Onze dochtertjes, van 7 en 9 jaar, volgen samen pony rijlessen. Ze rijden op twee brave Shetlanders, die zich netjes gedragen als er kinderen op hun rug zitten. Onze oudste dochter Lise mocht laatst alleen galopperen en dat ging goed.
Deze week ging ze spelen bij een vriendinnetje die ging paardrijden. Zoals dat bij kinderen gaat, had Lise al lang en breed laten horen dat zij ook kan paardrijden en zelfs al in galop is geweest. Lise mocht ook paardrijden en ging heel overmoedig op een groot paard zitten. Je begrijpt dat, toen ze merkte dat dit dier minder gemoedelijker was dan de Shetlanders die ze gewend is, haar zelfzekerheid een flinke deuk kreeg. Lise was helemaal onder de indruk, toen de mama van haar vriendin haar terug bracht.
Gelukkig is het ondertussen vergeten en vergeven en kijkt ze alweer uit naar de volgende lessen op de pony.

‘Ja, kinderen’, zal je zeggen, ‘die moeten nog heel wat leren’. Maar wij kennen ondertussen toch wel meer dan één verhaal van mensen die bijvoorbeeld na een paar lessen op een mak paard in de manege denken dat ze plots Olympisch ruiter zijn en ondenkbare risico’s nemen op andere paarden. Zij leren het dan letterlijk met vallen en opstaan.

Wij blijven ondertussen met beide voeten op de grond staan en merken dat er altijd meer te leren is over paarden.
Veel leesplezier bij het lezen van alweer een nieuw nummer van Paardentips Magazine.

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Spreuk: Je moet een paard niet doodknuppelen voordat je thuis bent.
Niets voorbarigs doen. Een voorbeeld van een spreekwoord dat niet meer van deze tijd is. Mijn volgende gedachte bij deze spreuk: Dus als je thuis bent mag je het paard wel doodknuppelen?! Tja, tijd brengt verandering.


Inhoud:
1. Boekentip: Van hoofd tot staart
2. Column: Veulentjes en de natuur
3. Museumtip: Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan
4. Vakantietip: Maak kans op een gratis ruitersafari!
5. Medisch: Bloedvatontstekingen

Museumtip: Paard & Ruiter Van Homerus tot Djenghis Khan

Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan
In de Griekse wereld (1300 – 300 v. Chr.) en op de steppe van Mongolië (600 – 1400 n. Chr.)
16 mei t/m 16 september 2012

Vanaf 16 mei t/m 16 september 2012 is in het Allard Pierson Museum de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan te zien. De impact van paard en ruiter in de Griekse wereld en Centraal Azië staat hierbij centraal, waarbij twee culturen onder de loep worden genomen. Een nomadisch, vroeger gevreesd, volk op de steppe van Azië en een in steden gevestigde, invloedrijke samenleving rond de Middellandse Zee die wij kennen als de bakermat van onze huidige Westerse beschaving. Twee tot de verbeelding sprekende culturen met als iconische start- en eindpunten, Homerus en het Mongoolse wereldrijk van Djenghis Khan. Het Allard Pierson Museum confronteert en combineert met de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan voor het eerst zijn eigen klassieke collectie met vondsten uit een periode en gebied dat normaal niet bestreken wordt.

Het Griekse deel van de tentoonstelling toont de opkomst en het gebruik van het paard als rijdier en statussymbool grofweg vanaf het Troje van Homerus tot en met Alexander de Grote, tussen 1300 en 300 voor Christus. Het Mongoolse gedeelte toont recent opgegraven archeologische vondsten, afkomstig uit rotsgraven in Mongolië. Deze vondsten uit de 7e tot de 14e eeuw na Christus zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Het gaat om muziekinstrumenten, kleding, wapens en natuurlijk zadels en paardentuig. In deze periode begon – dankzij de introductie van de stijgbeugel – de opmars van de steppevolkeren, die een hoogtepunt kende in 1206 met de stichting van het Mongoolse Rijk door Djenghis Khan, één van de grootste rijken uit de wereldgeschiedenis. Het geeft een beeld van een samenleving waar mens en paard een eenheid vormden. De tentoonstelling Paard & Ruiter voert de bezoeker mee naar twee verschillende werelden waar mens en paard onlosmakelijk met elkaar verbonden waren.
Bij de tentoonstelling verschijnen een publieksboek over het Mongoolse deel van de tentoonstelling (€ 17,95) en over het Griekse gedeelte een special van AP Mededelingen van de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum (€ 6,50). Verder is er een brede randprogrammering met o.a. lezingen, rondleidingen, studiedagen en workshops. Ook kan de (jonge) bezoeker zich in een volledig ingerichte yurt -traditionele nomandentent-, compleet met kleding, wanen als een echte steppebewoner uit Mongolië. Het huidige Mongolië als bron van inspiratie komt aan bod in Blauwe Hemel een selectie foto’s en prenten door Matthea van Staden en Jeroen Toirkens. Zie voor meer informatie www.allardpiersonmuseum.nl
Tegen een decor van levensgrote antieke mozaïeken en Mongoolse steppelandschappen zijn ruim 200 museumstukken te zien waarvan 100 bruiklenen van het Instituut voor Archeologie van de Academie van Wetenschappen in Mongolië. Het verrassende tentoonstellingsontwerp met hoge aaibaarheidsfactor is van Theo Braams.

De tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij het LVR LandesMuseum in Bonn, het Bundes Ministerium für Bildung und Forschung en de Gerda Henkel Stiftung.

Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan (16 mei t/m 16 september 2012)
Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam, Klik hier om naar de site te gaan

Tips:

Tip 1
DVD WAR HORSENormaal €19,99 Nu prijs €16,99

‘War Horse’ volgt een jongeman genaamd Albert (Jeremy Irvine) en zijn paard Joey. Hun band wordt verbroken wanneer Joey verkocht wordt aan het leger en meegenomen wordt voor het gebruik in de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat Albert nog te jong is om zich in te schrijven voor het leger, besluit hij toch naar Frankrijk te gaan om zijn vriend te redden.
Klik hier om de dvd in huis te halen

Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Een leuk forum voor de paardenliefhebberKlik hier om het forum te bezoeken

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier

Boekentip: Van hoofd tot staart

Voorkom rugproblemen en aandoeningen aan de hals van het paard!

Een paard dat zogenaamd vervelend is, kan hiervoor een reden hebben. Pijn is een grote oorzaak van weerstand tijdens het paardrijden. Het blijkt dat steeds meer paarden pijn in de rug en hals hebben. De reden hiervoor zou de manier zijn waarop er omgegaan wordt met het paard.
Natuurlijk willen wij allemaal het beste voor ons paard en zullen we er alles aan doen om problemen te voorkomen. Zeker als we er zelf iets aan kunnen doen. Drs Krijn van Muiswinkel geeft je in een boek een duidelijk beeld over wat er mis kan zijn en waarom. Nog belangrijker, hoe je eventuele problemen kan voorkomen.

Voor wie het beste voor heeft met zijn paard is dit boek een echte aanrader. Heel geschikt voor de paardenliefhebber die meer wil leren over het welzijn van paarden!

Steeds meer paarden kampen met rugproblemen. Aandoeningen aan de hals en rug zijn van grote invloed op het gebruik. Ernstige blessures in dit gebied kunnen ervoor zorgen dat een paard ongeschikt wordt om te berijden of aangespannen te gebruiken. Omdat dit steeds vaker voorkomt, staat het ook erg in de belangstelling.
Hoe komt het toch dat dierenartsen tegenwoordig veel meer hals- en rugproblemen zien dan vroeger? Ik denk dat de manier waarop een paard tegenwoordig wordt gebruikt daarvan de hoofdreden is. Natuurlijk zijn er ook betere diagnosetechnieken, dus misschien kwam het vroeger wel voor, maar kregen we het minder goed in beeld. Dat neemt niet weg dat rugklachten in het verleden minder vaak een probleem vormden, terwijl de fokkerij toen nog niet zo selectief bezig was en er meer paarden waren met kwetsbare, lange ruggen.

Er gaan paarden ‘stuk’ doordat ze op een verkeerde manier worden gehouden en gebruikt. Gelukkig zijn paardenhouders tegenwoordig wel eerder geneigd een paard dat niet ‘wil’ door een dierenarts te laten onderzoeken of daar misschien een lichamelijke oorzaak voor is. Een goede zaak, dat voorkomt paardenleed. Stevig aanpakken, zonder dat je zeker weet of hij niet ergens pijn heeft, is niet verstandig.
De bedoeling van dit boek is duidelijke uitleg te geven van de problemen en vooral het voorkomen daarvan. Bijna veertig jaar veterinaire ervaring heeft een royale hoeveelheid kennis opgeleverd die ik graag met u wil delen. Waar nodig hebben collega´s van Dierenkliniek Emmeloord de informatie aangevuld, zodat u een zo compleet mogelijk beeld krijgt.
Drs. Krijn van Muiswinkel

Over de schrijver
Jarenlang was Krijn van Muiswinkel onlosmakelijk verbonden met Dierenkliniek Emmeloord. In september 2010 nam hij afscheid. Bijna veertig jaar veterinaire ervaring heeft een onschatbare hoeveelheid veterinaire kennis opgeleverd die hij graag wil delen. Steeds meer paarden hebben te kampen met hals- en rugproblemen. Deze aandoeningen zijn van grote invloed op het gebruik. In dit boek, opgetekend door Tessa van Daalen, wordt op begrijpelijke wijze uitgelegd hoe de hals en de rug van een paard anatomisch in elkaar zit, wat er mis kan gaan en hoe je dat eventueel kunt voorkomen of behandelen.

Over het boek
Auteur: Tessa van Daalen , Krijn van Muiswinkel
Redactie: Tiny Tati-Kuiper
Illustrator: Ron de Haer, Lonneke Ruesink
Soort: met illustraties
Taal: Nederlands
Afmetingen: 11x241x170 mm
Gewicht: 445 gr

Van hoofd tot staart
Hals- en rugproblemen bij paarden


           Prijs € 19,95

Klik hier om het boek in huis te halen

Bestelling wordt verwerkt via Bol .com. Tijdens werkdagen besteld binnen 1 à 2 dagen in huis. Tenzij anders vermeld.

Vakantietip: Maak kans op een gratis ruitersafari!

Maak kans op een gratis ruitersafari ter waarde van bijna 8000 euro!!!

Zin om aan een safari te paard deel te nemen? Helemaal gratis?!

Hallo Rudi en Nanny,

Ik heb een tip voor de lezers van het Paardentips Magazine. Het gaat over een wedstrijd die zeer binnenkort af wordt gesloten. De groep deelnemers is niet mega groot, dus is de kans om te winnen des te groter.

Als passioneel ruiter en reiziger ben ik, Stephanie, blij andere paardenliefhebbers te mogen laten meegenieten van al het moois dat de paardenwereld ook in het buitenland te bieden heeft. Een paar voorbeelden, wat dacht je van een dressuurstage in Spanje, de ontdekking van de Wadi Rum in Jordanië of wat denk je van een ranchvakantie in Amerika of een safari te paard in Zuid-Afrika?

Ruitersafari
Onvergetelijk, magisch! Vanop de rug van een grazend paard kan je het wildleven rustig bekijken op slechts een paar meter afstand. Er zijn ruitersafari’s in privé parken (met ook tal van mogelijkheden voor niet-ruiters) of meer uitdagende safari’s in gebieden waar je regelmatig het pad kruist met de big five. De paarden zijn uitstekende terrein(ver)kenners.Ik heb deze laatste reis zelf beleefd, de safari te paard die ik deed is een echte aanrader!

De reis kan je via deze link boeken, maar je kan natuurlijk ook een poging wagen om de reis gratis te winnen!

Proberen kan altijd! Je kans wagen?

Ga dan snel naar de site waar de wedstrijd te vinden is!
klik hier  en neem deel aan de wedstrijd. Ga op deze Engelstalige site op zoek naar SAFARI COMPETITION en klik op de link ENTER HERE
Je krijgt er een makkelijke vraag. Twijfel je, dan zoek het even op via google.
Vul je gegevens in en wie weet ben jij erbij! De code die je moet ingeven is PERLAN

De winnaar gaat naar Macatoo (Okavango Delta / Botswana) en neemt deel aan een safari ter waarde van 7 800 EUR!

(7 nachten, 2 personen, ritten, maaltijden en safari activiteiten inbegrepen)

Niet vergeten! Vermeld bij ‘promotion code’ PERLAN

Op 23 mei wordt de wedstrijd afgesloten. Dus wacht er niet te lang mee. Geef het door aan andere paardenvrienden. De reis is voor twee personen, dus wie weet vergroot je op deze manier de kans om binnenkort zelf op safari te paard te gaan!

Rudi en Nanny: Als je gewonnen hebt, stuur ons dan even een kaartje!

Typ-hier-de-titel

Je bent 27 jaar en staat in Nederland te boek als een getalenteerd dressuurruiter, die nog een lange weg te gaan heeft. Maar dan ineens, door een toevallige ontmoeting, krijg je de kans om op de Olympische Spelen uit te komen voor Marokko. Het overkwam Yessin Rahmouni. Een verhaal dat luistert als een sprookje Klik hier om naar het verhaal te luisteren (bron: NOS)

Column: Veulentjes en de natuur

O wat heerlijk, het is weer zo ver. Lente, tijd voor de geboorte van veulentjes (lees: van normale paarden, die niet in december gedekt worden) en voor ‘the making of´ van nieuwe veulentjes! Al een paar dagen lang check ik met grote regelmaat mijn telefoon en Facebook om te zien of er nieuws is. De merrie die verleden jaar door Merano gedekt is, staat al dagen op het punt van bevallen, maar houdt iedereen voor de gek door het uit te stellen en uit te stellen. Ze kegelde vier dagen geleden al, maar hield daar even snel weer mee op alsof ze er genoegen in schepte haar eigenaresse nacht na nacht uit haar slaap te houden. Niet alleen ben ik benieuwd naar dit veulen omdat het het tweede veulen van Merano wordt, maar daarbij komt nog dat de merrie de moeder is van mijn eigen Arabiertje en daarbij ook nog eens een bloedmooi paard. Dat maakt het natuurlijk extra spannend!

Dan krijg ik een sms-je, eindelijk is het zo ver! De merrie is bevallen van een mooi bruin merrieveulen, met gigantisch lange benen, wat het handelsmerk van Merano lijkt te worden. Zijn veulen van vorig jaar had ook al van die stelten, terwijl haar moeder juist relatief laag op de benen stond. Ik kijk snel op Facebook om het spruitje te bewonderen. Het is een wolk met een smal blesje, dat nog wat wankel op haar immens lange stelten staat, net Bambi!

Dan, de volgende dag een verontwaardigd bericht van de eigenaresse: merrie en veulen stonden lekker in de wei, waar het veulen ook geboren is. De merrie is gewend het hele jaar buiten te staan en er is ogenschijnlijk niets aan de hand. Toch heeft een ongeruste passant de dierenbescherming gebeld, aangezien er een paar regenbuien overtrokken, vond de passant het kennelijk onverantwoord dat het veulen in het weiland liep. Je zou verwachten dat de dierenbescherming weet dat een paard beslist bestand is tegen wat regen, zeker in mei, maar wat er gebeurde verbaasde me ten zeerste. De eigenaresse werd gesommeerd haar merrie en het veulen elders onder te brengen, waar ze beschikking zouden hebben tot een schuilstal. ‘Maar mijn merrie gaat daar niet in staan!´, zei ze, even verbaasd als ik over deze maatregel.

Ik denk terug aan mijn eigen merrie (de dochter van de hierboven beschreven merrie), die het presteerde om vorig jaar op 31 oktober te bevallen van een ongepland veulen. Zij hebben de hele winter buiten gestaan, meestal dag en nacht, zonder schuilstal. Enkel bij zeer guur weer of te drassige toestanden in de wei kwamen ze een nachtje naar binnen in de loopstal. Het veulen lag, amper twee maanden oud, bij -22 graden Celsius languit te slapen in de sneeuw alsof het niets was. En dan zou een veulen geboren in mei geen regenbuitje kunnen trotseren? Ik begrijp volkomen dat de dierenbescherming ingrijpt als een paard er ellendig en verkommerd bij staat, maar in dit geval was er helemaal niets aan de hand. Bovendien is de eigenaresse een zeer ervaren fokster, die haar paarden al jaren op natuurlijke wijze houdt. Zij kent ze door en door en ziet nauwlettend toe op hun welzijn. Ik antwoord haar op Facebook: ‘Och ja, natuurlijk, in de wildernis worden veulens natuurlijk ook onder een solarium geboren!´ en schud mijn hoofd er nog maar eens over. Wat hebben wij mensen toch weinig vertrouwen in de natuur. En wat de natuur betreft, ik loop voor een laatste controlerondje naar het weiland, waar Merano met zijn ‘Date´ een paar weken vertoeft om nieuw leven te scheppen. Dit is het derde seizoen dat hij dekt en dit jaar heeft hij het er maar druk mee! Boven aangekomen zie ik ze allebei naast elkaar op hun buik liggen soezen. Ik loop naar ze toe om ze wat te kroelen en ga daarna de mest opruimen. Ze laten zich door mij niet storen in hun gedut. Ze zullen het wel nodig hebben, want de merrie is hengstig en het is al drie dagen lang een gepassioneerde boel in de wei. Het is algemeen bekend dat de langdurige aanwezigheid van de hengst de vruchtbaarheid van de merrie bevordert en tot nu toe zijn de merries die bij hem verbleven moeiteloos drachtig geworden. Ik ben nooit bang om de merrie bij hem te zetten, want hij is uitstekend gesocialiseerd en weet precies wanneer hij de dame met rust moet laten. De gezamenlijke weidegang verloopt altijd prima en dit maal zijn de twee zelfs dikke maatjes geworden. Ze grazen en slapen zij aan zij en staan elkaar voortdurend te kroelen. En natuurlijk besteden ze hun tijd ook nog op andere manieren. De merrie is klaar met haar rustpauze en staat op, waarna Merano haar voorbeeld volgt. Ze kuieren samen wat door de wei en beginnen wat te neuzen. Al gauw parkeert de merrie haar achterhand met niet mis te verstane bedoelingen onder de neus van Merano, die nog een beetje loom staat te kijken. Ik zie hem denken: ‘alweer??´ Om een einde te maken aan zijn getreuzel verduidelijkt de merrie haar plannen door achterwaarts tegen Merano op te lopen. Ik moet lachen als ik het tafereel bekijk. Het lijkt in niets op de heftige toestanden die je vaker ziet bij dekkingen uit de hand. Geen gegil van de merrie, geen kluisters om haar benen, geen hengstenbit en geen half dozijn mensen om de toestand in de hand te houden. Alles verloopt rustig, bijna loom en de paarden tonen een duidelijke tederheid tegenover elkaar.

Natuurlijk is het risico van natuurlijke dekking, en zeker voor gezamenlijke weidegang, voor zeer kostbare sportpaarden te groot, dat begrijp ik heel goed. Maar zelf ben ik blij dat ik kan kiezen voor deze zeer natuurlijke gang van zaken. De paarden kunnen zelf beslissen hoe, wat en wanneer en dat geeft me een goed gevoel. Mijn hengst kan hengst zijn, maar vooral ook echt paard zijn en de merrie wordt op geen enkele wijze geforceerd. Eerder omgekeerd, denk ik, als ik naar Merano kijk, die enigszins suf uit zijn ogen staat te kijken in de warme gloed van de avondzon, terwijl de merrie alweer in is voor de volgende ronde. O, wat zal dat een mooi veulentje worden, met een beetje geluk ook nog gitzwart!

Wil je graag zien hoe een natuurlijke dekking op een rustige manier in zijn werk gaat, klik dan hier Hier nog een filmpje klik hier

Groetjes Lisanne
Indigo Horsetraining

Medisch: Bloedvatontstekingen

Een ader in de hals raakt nooit zomaar ontstoken. Het is altijd het gevolg van een beschadiging van de bloedvatwand, meestal door een injectienaald. In sommige gevallen komt dit door een beschadiging van een scherp voorwerp, zoals een roestige spijker. Wordt daarbij een slagader geraakt, dan is een paard al doodgebloed voordat het naar de kliniek gebracht kan worden.
Maar gelukkig is zo´n verwonding zeldzaan, want de slagader is goed beschermd door dikke spierlagen diep in de hals van het paard.