Naam keuze belangrijk

“Wat ga je me nu vertellen?” zul je waarschijnlijk zeggen. De naam van mijn paard is toch niet belangrijk!
Over naamkeuze gesproken, we kregen laatst een mailtje van iemand die haar paard Rudi had genoemd. Ze vond het het een goed idee om het volgende paard Nanny te noemen, dit was natuurlijk weer een tip van Rudi, haha. Het moet niet gekker worden…
Maar even zonder grappen. Toch kan de keuze van de naam van je paard verwarring brengen tijdens de training. Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de naam niet teveel lijkt op de stemcommando’s die je geeft. Je begrijpt wel dat een paard dat bijvoorbeeld Raf heet, tijdens het longeren niet goed begrijpt wat er precies van hem gevraagd wordt. ‘Braaaf Raf!’ Je paard denkt dan, was het nu RAF, BRAAF of DRAF?
Heb je nu toevallig al een naam die verwarring zou kunnen brengen dan kun je ook gewoon andere termen gaan gebruiken of een andere taal. Bijvoorbeeld Engels (Walk, trot,…) om zo duidelijker te zijn in het overdragen van de commando’s. Of je geef je paard een andere naam, daar hebben wij zelf trouwens meer problemen mee dan het paard zelf…
Dus ook in de omgang met je paard kan het je paard in verwarring brengen, zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien. Je geeft hem tijdens een rit een klopje op de schouder met in jouw ogen het compliment Braaaf en plots begint hij te draven. Zie je waarom het soms mis kan gaan en wij onbedoeld de verkeerde dingen kunnen overbrengen? Dan hebben we het alleen nog maar over onze stem.
Maar we waren over de naam van je paard bezig. Ook bij het aangespannen rijden is de keus van de naam van je paard belangrijk. Een goed getraind paard is aangespannen zeer attent op de stem van de menner. Als je meerdere paarden inspant dan is het goed dat ook de klanken van de namen niet teveel op elkaar lijken. Bij een stemcorrectie is het belangrijk dat het juiste paard de boodschap begrijpt. Dus een dubbelspan van paarden die Jim en Tim heten is niet zo verstandig, deze namen lijken teveel op elkaar.
Het is ook aangeraden tijdens het trainen via stemcommando’s je paard te attenderen op een aankomend commando. Tijdens het mennen doe je dit door een lichte ophouding gevolgd door het commando. Tijdens het longeren kun je zoiets zeggen, als opletten… draf. Op deze manier is de verwarring die kan ontstaan een stuk beperkt.

 

Maak ook andere paardenliefhebbers blij en deel deze pagina. Bedankt alvast!

maart 18, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, naamkeuze, paarden, paardennamen, paardentips