Mijn paard is te dun

Volgende reactie kregen we van een van onze lezers. We legden de vraag voor aan Ben, voedingsdeskundige. Hoi, Ik heb een arabier-welsh pony van 1.45 m. en 4 jaar maar daar heb ik 2 probleempjes mee en misschien kunnen jullie mij daar wel mee helpen. Ik geef hem ’s ochtends 1 schep bix en 1/2 schep muesli en een plak hooi en ’s avonds 1 1/2 schep bix en 1/2 schep muesli en een plak hooi (gewoon hooi geen kuil). Ik laat hem iedere dag bewegen met afwisseling, de ene dag springen (zz-licht) en de andere keer dressuur (L2), maar ook (zeker 3 keer in de week) naar het duin, strand, bos of over de weg. Maar ik krijg hem niet dikker, het is eigenlijk een beetje zielig volgens mijn instructice. Weten jullie misschien hoe ik hem dikker krijg? En nog iets …… ik ben 1.68 en Aliver (m’n pony) 1.45 m., ben ik nu te groot??? Ik weeg ongeveer 52 kilo???? Alvast bedankt , Elke Beste Elke, Eerst en vooral ben jij helemaal niet te groot (of te zwaar) voor jouw pony. Welsh pony’s zijn sterke paarden, die wel wat kunnen verdragen (in tegenstelling tot ons modern groot warmbloedpaard). Het probleem van te mager zijn is hier zeker NIET te zoeken. Volgens mij geef je gewoon teveel krachtvoeder. Het lijkt misschien niet logisch maar ik verklaar me nader. Een paard heeft, in tegenstelling tot de mens, 2 soorten vertering. Het krachtvoeder verteert een klein beetje in de maag, maar vooral in de dunne darm d.m.v. enzymes. Het ruwvoeder passeert wel door die dunne darm maar die enzymes zijn niet in staat om de celwand van het ruwvoeder open te breken. In de dikke darm echter zijn er bacteriën aanwezig die dat wel kunnen. Wij hebben deze beestjes niet in onze dikke darm wonen en kunnen dan ook geen hooi of stro verteren. Wat gebeurt er nu als iemand zoals jij met heel veel goede bedoelingen teveel krachtvoeder geeft aan zijn lievelingsdier? De grote hoeveelheid voer kan door de enzymes in de dunne darm niet allemaal verteerd worden. De zure halfverteerde voedselbrij schuift door naar achter en verzuurt de dikke darm waardoor het aantal bacteriën gevoelig daalt. Gevolg is een verstoorde spijsvertering. Hierdoor krijgt het lichaam te weinig voedingsstoffen waardoor je paard te mager blijft. Ik veronderstel natuurlijk dat jouw paard wormvrij is. Oplossing Enerzijds raad ik je aan om minder krachtvoeder te geven (max 2,5 kg per dag). Een echte aanrader is gerstemix. Dit is een uitgebalanceerde komplete mengeling. Anderzijds vind ik het noodzakelijk om dagelijks een weinig Bioform bij te geven en dit om de darmflora in de dikke darm terug op te bouwen. Bioform is een mengeling van gedroogde grassen die verrijkt zijn met essentiele oliën, vitamines en rechtstreekse bouwstoffen voor de darmbacteriën. ’s Morgens en ’s avonds 0,5 kg tussen de gerstemix. Hierdoor komt er terug evenwicht in je paard met het gevolg dat hij of zij dikker wordt. Vanaf het ogenblik dat het streefgewicht bereikt is, kan er zelfs overwogen worden om de hoeveelheid gerstemix te laten dalen tot 2 kg per dag. De bioform zou ik aanhouden. Met vriendelijke paardengroeten, Ben Mijten
mei 15, 2009
Rudi & Nanny
Verzorging