Magere paarden

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een paard sterk kan vermageren.

Een van de oorzaken kan haken op de kiezen zijn. Hierdoor kan het paard het voedsel niet meer zo goed kauwen. De voedingsstoffen worden dan minder goed opgenomen omdat het voedsel niet genoeg vermalen is door de tanden. Je kan dan de hoeveelheid voedsel wel verhogen maar het is aangeraden de tanden eens na te laten kijken.

Wormen zijn ook vaak een oorzaak van vermagering. Vooral bij een paard dat verwaarloosd is op gebied van ontwormen is het vaak niet voldoende om eenmaal te ontwormen. Het paard zit dan zo vol wormen dat de gewone dosis niet voldoende is. Je dierenarts zal je een kuur voorschrijven en de dosis bepalen. Wormen zijn parasieten en verbruiken de voedingsstoffen die je paard nodig heeft. Kijk dus de verse mest even na op wormen.

Het zou ook kunnen zijn dat het paard last heeft van de dunne darm door een ontsteking of tumor of last heeft van hormonale stoornissen.

Oudere paarden hebben vaak neiging tot vermageren. Ook dit kan te maken hebben met de veranderingen aan het gebit. Tanden kunnen zelfs afgesleten zijn tot op het tandvlees. Waardoor grazen en vermalen van het voedsel (begrijpelijk) moeilijker is.

Een sterk vermagerd paard kan je een tijd een extra voederbeurt geven of voeder dat geëxpandeerd is. Geëxpandeerd voer is voer dat onder hoge druk tot brok geperst wordt bij hoge temperatuur en daarna plots afgekoeld wordt. Het voordeel hiervan is dat de celwanden in het voedsel breken waardoor het maagsap makkelijker binnen kan dringen en het paard meer voedingstoffen uit het voer haalt.

Meng wat extra plantaardige olie door het voer. Bietenpulp of slobber kan ook helpen. Let wel op dat je het niet te vlug geeft. Je moet het lang genoeg laten weken zodat het later niet meer kan uitzetten in de darmen van het paard, met alle gevolgen vandien.

mei 9, 2009
Rudi & Nanny
Medisch