Lezersverhaal: Santos Criollo

Hallo Paardentippers, ik wil jullie even voorstellen aan Santos.. Santos is een Criollo en komt uit Argentinië; van daaruit is hij naar Italië gegaan en vanuit Italië is hij naar Nederland gekomen. Ik heb Santos in maart gekocht en was meteen verliefd op hem. Ik had er een goede en betrouwbare vriend bij gekregen, ik had nog nooit zo’n braaf paard meegemaakt. We gingen samen iedere dag lekker het bos in, hij vertrouwde mij dan ook voor de volle 100% en ik hem. Tot 3 maanden later, toen ben ik van Santos af gevallen. Vanuit het niks werd het ineens een wilde stier en hij wilde op dat moment alles van zich af hebben. Ik was helemaal verbaasd en wist niet wat er met hem aan de hand was. Hij is als een rodeopaard naar de manege gebokt en gesprongen. Hij was er zelf ook helemaal van geschrokken en stond te trillen op z’n benen, ondanks dat hij mij eraf gooide had ik echt met hem te doen. De manege-eigenaar heeft hem toen nagekeken en constateerde dat de spier onder zijn singel helemaal beurs was en dat het hem veel pijn deed. Als je eraan kwam week hij ook echt weg van de pijn. We hebben deze spier ruim twee weken behandeld met zalf en rust. Dit had hem goed gedaan want deze pijn was nu weg. Omdat ik zelf even het vertrouwen kwijt was heeft hij er een paar keer een bosrit mee gemaakt en ja hoor, Santos was weer de oude, dachten we!! De zaterdag daarna is een vriendin op Santos naar het bos geweest. In het begin was er niks aan het handje, tot op de terugweg… Santos gaat vanuit het niks een paar keer flink steigeren, hij wilde zijn amazone er dus af hebben maar deze kon blijven zitten, daarna gooide hij zich helemaal achterover en kwam zo op de amazone terecht. Een ander paard gaat gelijk weer op zijn benen staan maar Santos bleef een tijdje liggen; de amazone is er onderuit gekropen en meteen ging hij ook omhoog. De eigenaar van de manege was gelijk met onze rij-instructrice daarheen gegaan, hij had hem vastgehouden zodat de instructrice hem kon bestijgen en mee kon nemen, maar daar kwam niks van terecht en ze werd er gelijk weer afgegooid. Santos is toen als een wilde naar de manege gerend. Daar aangekomen was hij helemaal over de rooie, hij stond als een gek te trillen en was superbang. Hij moest wel heel veel pijn hebben, hij was altijd zo braaf! Na overleg zijn we met Santos naar de dierenkliniek in Moerbeke gegaan. Daar aangekomen heeft de arts hem eerst zo nagekeken, ze ging met haar handen de ruggengraat nakijken en ja hoor, ze duwde achter op zijn rug en hij zakte door zijn benen van de pijn. Gelijk röntgenfoto’s gemaakt, daar was op te zien dat zijn achterste wervels helemaal tegen elkaar aan zaten. Hij kon dus niet meer bereden worden. Dit verklaart wel hoe braaf dat dat beestje was; hij heeft al die tijd zoveel pijn gehad en heeft het gewoon zo lang mogelijk volgehouden, tot hij het echt niet meer kon uithouden. Santos is nu opgehaald door de handelaar en gaat weer terug naar Italië. Ik weet niet wat er met hem gaat gebeuren, ik hou mezelf maar voor dat hij daar lekker op de wei mag gaan staan. Santos en ik hebben een supertijd samen gehad, alleen was het van veel te korte duur. Santos ik mis je verschrikkelijk, je was mijn maatje en ik zal je nooit meer vergeten!!! Een verdrietige amazone P.S. ik raad iedereen een Criollo aan! Ze zijn superbetrouwbaar en heel braaf…
januari 20, 2010
Rudi & Nanny
Fun