Lezersverhaal: Een bijzonder paard

Ik ben begonnen als manegeruiter op manege de Molenberg in Leende. Vijf jaar later kocht ik mijn eerste paard bij Frans van Herten, Molly Alone, een echte Ierse Hunter van 1,78m. Superlief maar al oud en het jaar erop kwam Siegfried. Een rotpaard waarvan ik veel geleerd heb. Molly kreeg een veulen, Jolly (The Blizzard). Uparona volgde, daarna Don Carlos. Ik heb wat af gejankt, omdat elk paard na een jaar wat mankeerde en weg moest. Dat heb ik gelukkig goed weten te maken met The Wizzard, een dominante ruin van Cees van Opstal. Die heb ik 17 jaar gehad. Met de Wiz heb ik Deurne gedaan en ongeveer alle denkbare paardensporten. Hij zal ongetwijfeld het meest veelzijdige paard van Nederland zijn. Hij kende alle movements die er bestaan, met uitzondering van de spin, de courbet, galop achterwaarts en de galopwissel om de pas. Zelfs de Manklikova pirouet deed ie. Het was een fanatiek showpaard, dat graag sprong. Een leuke anecdote is die van CHIO Rotterdam, ik weet niet eens meer welk jaar…. Zaterdags reed ik met The Wiz de jachtpaarden rubriek mee en werd vierde. Niks aparts. De dag erna reed ik met The Wiz de dressuurproef voor viertallen op muziek. We hadden toevallig dezelfde ringmeester. Die keek zijn ogen uit. Of ik niet verkeerd was… Nee hoor, want we werden tweede….. In een weekend dus bij de beste vier van Nederland, in wel erg uiteenlopende rubrieken! Later werd The Wiz ook nog twee keer Nederlands Western Kampioen. Wat een paard! Met aankoop van zijn halfzus, Touch of Temperament (Vera) richtte mijn veelzijdigheidscarriere zich naar mijn specialiteit: de endurance. Na Vera kwam Rapid’Amour en Touch of Tenderness. Hiervan kwamen een boel nakomelingen en inmiddels is de hobby aardig uit de hand gelopen.

Sporten en prestaties op een rijtje: * Z2 dressuur met The Wizzard, Z2 dressuur met Vivant (van Kiki Aret). M2 met Scarlet Pimpernel. M1 The Blizzard. Ongeveer tien paarden in de L2 van mezelf en van diverse eigenaren. * Z viertal met The Wizzard, Vivant en Cherie (van Annie van Nunen), waarvan enkele 2e, 3e en 4e plaatsen in Indoor Brabant en CHIO Rotterdam. Hoogtepunt was toen ik uit het viertal stapte, toen werden we Nederlands Kampioen. Hahaha, hoor ik u denken, maar ik was inmiddels bevorderd tot trainer…. * M springen met The Wizzard, M springen met Vivant. Beiden hadden de punten voor het Z maar ik durfde niet hoger. Verder nog veel paarden in de B en L, van mezelf en van diverse eigenaren. * Z samengesteld met The Wizzard. Punten voor het ZZ maar door een blessure zijn we er niet meer aan toe gekomen. We hebben Varsseveld uitgereden met een 3e plaats na dressuur en springen. In de zware cross was ik best tevreden, ook al had ik 2 weigeringen op een Trakhener… In Helvoirt waren we 3e in de Copain prijs. M samengesteld met Touch of Temperament. L verder met diverse andere paarden, onder meer Vivant, The Blizzard en Siegfried. Op de NBVR kampioenschappen werd ik 3e in de L, 5e in de M (Wiz) en 7e bij de NKB finale (Vera) * Jachtpaarden Rotterdam 2 keer 4e geworden. Soestdijk 3e in de memberklasse en 12e in de masterklasse. 2e bij de Veluwetrails. In totaal 6 keer meegedaan in Rotterdam en 9 keer in Soestdijk. Een beleving apart, zo rijden tussen die héle rijke mensen… * Endurance: 2 x de 160 km uitgereden met Touch of Temperament in 1993 en 1 x met Touch of Tenderness. Daarmee was ik nummer 7 en nummer 13 van combinaties die de 160 km uitreed en nummer 1 die dat met twee paarden deed. In 1997 mocht ik mezelf bewijzen op de wereldbekerfinale in Qatar. Touch of Tenderness flipte helaas in die hele grote zandbak. Met mijn drie 160 km ritten sta ik momenteel nog steeds op de 5e plaats van Nederland. Ik reed wedstrijden in Engeland, Zweden, Duitsland en groomde in Frankrijk, Zwitserland en Spanje. Verder reed ik met Rapid’Amour tot 120 km. In de klasse 1 en 2 heb ik met mijn eigen paarden en die van anderen nog veel ritten gereden in Nederland en België. Minimale kilometerstand (weet niet alles meer): 3922 km. (waarvan 1913 km met Touch of Temperament; 1322 km met Touch of Tenderness; 546 km met Rapid’Amour en dan nog enkele anderen) * Western: 1992 Veluwe Trofee Western Riding met Vivant. Die had nog nooit western gereden, was n geintje. Op de N.K. werden we vierde met Western Riding en derde met Pole Bending. Nederlands Kampioen Versatile Horse en Reserve kampioen Western Riding in 1996. Tevens WRAN High Point Trofee. In 1997 Nederlands Kampioen Western Riding. Alles met The Wizzard. Leuk om te vermelden dat ik niet wist wat Versatile Horse was tot ik de ring binnenging. * Show: Met The Wiz veel voorstellingen gegeven voor gehandicapten en op wedstrijden. Vooral het huizenhoog steigeren bleef voor veel mensen het hoogtepunt. Leukste was het circus in Doorn…. Sorry als het wat opschepperig overkomt. Lotje Moerdijk
januari 19, 2010
Rudi & Nanny
Fun