Leer je paard lachen!

Het lachen is niets anders dan het flemen, het optillen van de bovenlip als een paard een vreemde geur opvangt. Deze oefening kan op twee verschillende manieren getraind worden. De eerste is om het flemen uit te lokken met een apart geurtje. Op welke geur je paard met flemen reageert, zul je moeten uitproberen. Een oude lippenstift of lippenbalsem zijn het proberen waard, omdat ze geuren zonder giftig te zijn. Fleemt je paard niet zo snel, dan kun je met je vinger over de bovenlip en neus van je paard kriebelen tot hij zijn lip optilt.

Zodra je paard begint te flemen of zijn bovenlip optilt, geef je het beloningssignaal en de beloning. Door dit meerdere trainingen te herhalen, gaat je paard het optillen van je hand al snel als hulp voor dit kunstje zien zodat je na verloop je uitlokkende hulpmiddelen af kunt bouwen. Het doel is dat je paard uiteindelijk op en naar voren opgetilde vinger fleemt en dus lacht.

Dit kunstje komt uit het boek ‘Vrijheidsdressuur, van apporteren tot zitten’ van Miriam Nieuwe Weme. In haar boek legt Miriam uit hoe je je paard kunstjes kan leren, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je een training opbouwt. Ook worden ruim 25 kunstjes stap voor stap uitgelegd. Van een buiging tot liggen en van de Spaanse pas tot zitten. Klik hier voor meer informatie over het boek en de mogelijkheid om het direct te bestellen.

februari 22, 2017
Rudi & Nanny
Africhten, flemen, kunstjes, lachen, vrijheidsdressuur