Kuilgrasbalen

Eerst misschien even uitleggen wat kuilgrasbalen zijn. Een kuilgrasbaal is gras dat door een machine, een balenpers, wordt samengedrukt en met plastic omwikkeld. 
Je ziet tegenwoordig meer en meer van deze balen. Volgens een boer die ik laatst sprak, was het voor hem om de simpele reden dat het minder werk kost en meer opbrengt.
 
Toch is het voor de paardenhouders ook makkelijk, je hoeft niet perse een schuur te hebben om ze in op te slaan en het is duidelijk dat de paarden er graag van eten.
Het is ook ideaal voor paarden die vlug last hebben van stof in het hooi. Een nadeel van dit gras is dat als het eenmaal uit de verpakking is je het vlug op moet maken omdat het anders gaat schimmelen en rotten.

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de zure lucht van kuilvoer is best lekker.
 
Maar mag je van dit gras evenveel geven als gewoon hooi?
Je mag ervan uit gaan dat hooi al voedingstoffen heeft verloren bij het drogen, schudden en keren.
Omdat dit proces bij het kuilgras korter is, heeft kuilgras in verhouding meer energie en eiwitten dan gewoon hooi.  In principe zou je dus van het kuilgras minder moeten geven.

Maar er zit een andere kant aan deze medaille, kuilgras bevat veel meer vocht dan gewoon hooi en het gaat hem nu juist om de ruwe droge vezels waar het paard behoefte aan heeft voor een goede spijsvertering. De voedingsstoffen zitten juist in de droge stof en niet in het vochtige gedeelte, dit is alleen maar ‘water’.  Dus moet je van kuilvoer om dezelfde hoeveelheid energie  te voeren als hooi in verhouding toch meer kilo’s kuilvoer geven. Let op: ik heb het dus over het gewicht. Een plak kuilvoer is een stuk zwaarder dan een plak hooi.
 
Wat is jullie ervaring?

Tips welkom! Altijd fijn als we elkaars ervaring mogen delen!
 
mei 5, 2016
Rudi & Nanny
Verzorging, balen, hoeveel, hooi, kuilgras, kuilgrasbalen, paard, paardenvoer, verschil, voeren, voordroog