knagen aan hout

Veel paarden gaan nu voor de winterperiode op stal. Je begrijpt wel dat een paard liever de ruimte heeft om wat rond te rennen, maar in sommige gevallen is het gewoon niet anders.

Dus als je de paarden op stal zet, zorg dan dat ze elke dag beweging krijgen en voldoende afleiding.

Regelmatig zie je dat paarden zich te goed gaan doen aan de houten staldeuren en andere stukken hout waar ze aan kunnen knagen. ‘Wat kan je eraan doen?’ is een vraag die we regelmatig krijgen.

Ten eerste is het goed om je eens af te vragen waarom je paard dit doet. 

Een paard is van nature een groot deel van de dag aan het eten. Het is daarom beter een paard meerdere keren kleine porties ruwvoer te geven. Dit is beter dan twee of drie keer per dag een grotere hoeveelheid.

Vooral een paard dat het grootste deel van de dag op stal staat en gebrek aan afleiding heeft, kan door zijn behoefte aan knabbelen de neiging krijgen dit te doen aan het stalhout. Dit vooral omdat hij zo’n behoefte heeft aan vezelrijk voedsel.

Wat je naast het extra voeren kan doen, is een stuk berkenhout in je stal hangen. Er zitten geen schadelijke stoffen in dit hout en je paard vindt dit lekker en gaat niet aan het stalhout knabbelen.

Verder is er van alles op de markt te verkrijgen om op het stalhout te smeren om dit voor het paard minder aantrekkelijk te maken.  

mei 7, 2016
Rudi & Nanny
Gedrag, berkenhout, bijten, knabbelen, knagen, ondeugden, stalondeugd, stalondeugden