Tennesee Walking Horses

Een tijdje terug kregen we een uitnodiging van Sandra om eens te komen kijken naar haar bijzondere paarden. Ik had al eerder van dit ras gehoord vanuit tijdschriften en bezoekjes aan amerikaanse sites.

Eerlijk gezegd had ik hierdoor niet zo’n goede indruk opgedaan van de Tennesee Walking Horse. Foto’s gaven me eerder het beeld van een ‘hells angel’ op een chopper dan een ruiter op een paard. De voorbenen verhoogt met speciale schoenen aan de voorhoeven en een ruiter die bijna op de grond zit. Maar dit beeld is nu heel anders na de ontmoeting met Sandra en haar Walkers.

Dat de Tennessee Walker zijn achterhand goed gebruikt werd al vlug duidelijk toen Nanny een proefritje mocht maken (in Amerika wordt daar dus bij sommigen overdreven de nadruk op gelegd). Doordat de achterhand zover naar voren komt, gebruik je bij deze paarden dan ook het best een wat korter zadel met een extra hoge kamer om wrijving te beperken. Opmerkelijk zijn ook de gangen van dit paard (lees hieronder meer). Eigenlijk ideaal voor mensen die last hebben van hun rug maar toch nog paard willen rijden.


Geschiedenis

Meer dan honderd jaar geleden is in midden Tennessee een uniek ras ontstaan: het Tennessee Walking Horse. De vroegere bewoners in deze regio die oorspronkelijk uit Virginia, Carolina en andere omliggende staten kwamen, brachten Standardbreds, Morgans, Thouroughbreds, Canadian- en Narrangansett Pacers met zich mee. Door de voordelen van deze rassen te combineren ontstond de basis voor de Tennessee Walker, die z’n eigen specifieke eigenschappen ontwikkelde.

 

De meest bijzondere eigenschap van de Tennessee Walker is toch wel zijn comfortabele running walk. Deze gang is erfelijk en kan niet geleerd worden aan een paard dat ze van nature niet bezit. Het is een gelijkmatige 4-takt gang in een vloeiende beweging, het hoofdschudden gaat ritmisch bij elke stap. Sommige Walkers flapperen zelfs met hun oren of klikken met hun tanden in hetzelfde ritme mee. Tijdens de running walk hebben de paarden een overstap waarbij de achterhoef de afdruk van de voorhoef overtreft. Met snelheden van 9 tot 18 km per uur kan een Walker dit tempo een lange tijd volhouden, zonder zichzelf of de ruiter te vermoeien.

Tennessee Walkers zijn ook bekend om nog 2 andere gangen. Deze zijn de flat walk, een langzame, gelijkmatige gang, simpel gezegd een versnelde stap en de canter, een galop met een langzame, hoog rollende beweging, die ook wel schommelstoelgalop genoemd wordt. Alle gangen van de Tennessee Walker zijn uitermate comfortabel voor de ruiter.

De Walker is gefokt met als gebruikersdoel het berijden, betuigen en licht werk op de boerderij. Ze werden ook zeer populair bij de Zuidelijke plantage eigenaren die ze Plantation Walkers noemden. De eigenaren hadden comfortabele paarden nodig waarmee ze de kilometers lange plantagevelden konden inspecteren. De gangen van de Tennessee Walker werden favoriet bij plattelandsdokters die vele uren op een paardenrug doorbrachten. Ook de reizende priesters, die van kerk tot kerk trokken, gaven de voorkeur aan deze snelle en comfortabele paarden.

 

Toekomst


De Tennessee Walker is een populair recreatie, endurance en wedstrijdpaard in de Verenigde Staten. Zijn mensgerichte karakter, comfortabele gangen en uithoudingsvermogen maken hem een ideale partner voor zowel beginnende, gevorderde als oudere ruiters. Het in 1935 opgerichte stamboek, de Tennessee Walking Horse and Breeders Association (TWHBEA), heeft anno 2003 ca. 400.000 geregistreerde paarden in hun bestand. Hiermee is de Tennessee Walker het snelst groeiende paardenras in Amerika.

Sandra van den Hof, Hechtel (B)

www.pleasuregaits.com

In Europa wordt de Tennessee Walker momenteel vrijwel alleen als recreatiepaard gebruikt. Erg jammer want hun veelzijdigheid biedt zoveel meer. Zo loopt de Walker uitstekend voor de koets, is zeer geschikt voor de Westernsport en wat dacht u van lange afstands/endurance ritten? In Duitsland zijn er jaarlijks diverse wedstrijden waar men met een Tennessee Walking Horse kan starten en hun gangen kan laten beoordelen. Op 5 en 6 september a.s. vinden de Europese Tennessee Walking Horse Kampioenschappen plaats in Alpenrod, Duitsland.

Wanneer je nieuwsgierig bent geworden is 1 telefoontje of e-mail voldoende om een afspraak te maken en de Tennessee Walker in levende lijve te ontmoeten. (Vergeet dan niet de groetjes te doen van Paardentips Magazine).