Januari in Bolivia

Oudejaarsavond begon met een stoet van paarden en mensen. Met daarop volgend een vuurwerkspektakel en natuurlijk grootse dansfeesten. Januari is voor Tupiza een feestmaand. Nieuwjaar en Fiësta de Reyes (feest van de koningen). Dit feest duurt 10 dagen en wordt gevierd met paardenwedstrijden. Vier keer een racewedstrijd en een springwedstrijd. Zo’n springwedstrijd valt niet te vergelijken met hier. Iedereen springt omstebeurt 1 sprong en die wordt telkens hoger gezet. De overblijver wint. Verder moet men nog in volle galop iets van de grond proberen te rapen en met een stokje door een ring proberen te steken dit ook weer in galop en nog veel meer. Boliviaanse vrouwen mogen in principe niet paardrijden, omdat de mannen zeggen dat dit een mannensport is. Nu vroegen ze aan mij om mee te doen in de racewedstrijd! Daar heb ik natuurlijk geen nee tegen gezegd. Ik was de eerste vrouw, en dan nog blank, die mee deed aan de wedstrijd. Daardoor had ik natuurlijk veel bekijks. En dan viel ik nog uit de toon ook tussen al die mannen in traditionele kledij met poncho, hoed e.d. Michaï, het paard waar ik de wedstrijd mee deed, was in topvorm en hierdoor ben ik dan ook als tweede kunnen eindigen. Yes! Het was zalig dat ik dit mocht meemaken. Heel dit feest is gewoon fantastisch. De rest van de week was het kermis (wel een primitieve). Dus een hele week daar ’s avonds rond gehangen. Fantastische maand hier die januari!!
mei 7, 2009
Rudi & Nanny
Fun