Irritaties van de ogen en luchtwegen van je paard?

Heeft je paard plots last van ontstoken ogen? De oorzaak hiervan zouden vliegen kunnen zijn. Een vliegennetje en wat zalf en het ongemak is opgelost. Maar er kan meer aan de hand zijn. Oogontsteking en irritaties op de huid  kunnen veroorzaakt worden door processierupsen in eikenbomen. Een tijdje terug was het een plaag. Gelukkig hebben we er nu minder last van maar ze zijn er nog!

De rupsen hebben allemaal haartjes die, zoals ondertussen bij velen bekend is, irritaties bij mensen kunnen veroorzaken als je ermee in contact komt. Je krijgt dan een soort allergische reactie waardoor er een pijnlijke huiduitslag kan ontstaan die erg jeukt. Ver uit de buurt blijven van deze rupsen zou een verstandige keuze zijn. Maar eenmaal een boom vol van deze beesten en je hebt een probleem. De haartjes van deze rupsen worden ook verspreid door de wind. Zelfs als de rupsen ontpopt zijn tot nachtvlinders kunnen de achtergebleven haartjes jaren later nog allergische reacties veroorzaken.

Op veel plaatsen is een melding genoeg om een team voor het verdelgen van de rupsen ter plaatse te krijgen. Soms, vooral als de bomen op eigen terrein staan en te ver van publieke plaatsen, moet je er als eigenaar zelf voor in staan.

De huid je paard kan reageren op de haartjes van de processierups. De haartjes kunnen jeuk veroorzaken, uitslag op de huid en ontsteking van de slijmvliezen. Een dierenarts zal natuurlijk altijd eerst adviseren de oorzaak aan te pakken en daarnaast krijgt je paard een behandeling, vaak met corticosteroïden.

Zelfs als je geen eikenbomen in je omgeving hebt, kunnen deze irritaties ontstaan door ruwvoer dat besmet is door de haartjes van de processierups. 

Er zijn gespecialiseerde bedrijven om deze rupsen te bestrijden. Vraag even advies bij je gemeente. In sommige gevallen schakelen zij de juiste mensen in om het probleem op te lossen. Zelf aan de slag gaan met branders en dergelijke is niet verstandig omdat dit volgens deskundigen je gezondheid kan schaden en er natuurlijk ook brand kan ontstaan!

 

 

Nuttige informatie? Deel het ook met andere paardenliefhebbers! Bedankt!

Groetjes Rudi en Nanny

juli 21, 2016
Rudi & Nanny
Medisch, allergie, corticosteroïden, eiken, eikenbomen, haartjes, huidirritatie, paarden, processierups, rupsen, verdelging