In balans met je paard

Over de invloed van de ruiterzit op het bewegingsapparaat van het paard

In haar werk als trainer en instructrice ziet Lisanne Thomas dagelijks hoe groot het effect van de ruiterzit op het paard is. Paarden zijn enorm gevoelig en de zit en hulpen van de ruiter kunnen de bewegingen van het paard gigantisch verstoren of juist begeleiden en optimaliseren. Heel veel fysieke en mentale problemen bij het paard vinden hun oorsprong in miscommunicatie en blokkades door een foute ruiterhouding, maar diezelfde problemen kunnen voorkomen of opgelost worden als de ruiter leert hoe hij zijn paard kan ontzien en kan stimuleren een gezonde, dragende houding te ontwikkelen. Dit boek is geschreven voor ruiters van elk niveau en in elke discipline, omdat 99,9% van de ruiters verbeterpunten in hun houding hebben, die grote effecten hebben op het welzijn, de gezondheid en de prestaties van het paard.

De voordelen voor de ruiter:

  • Een beter begrip van de werking van het paardenlichaam en hoe je dit gezond en sterk kunt houden.
  • De ruiter leert zijn eigen lichaam goed te gebruiken, waardoor hij ontspannen zit, een betere balans ontwikkelt en zich zekerder voelt in het zadel.
  • Klachten als rugpijn door het rijden worden voorkomen doordat de ruiter leert zijn eigen lichaam te ontzien.
  • Ruiter en paard sluiten beter op elkaar aan in de beweging, waardoor meer eenheid ontstaat en de communicatie verbetert door fijnere en lichtere hulpen.
  • Je leert je paard niet in de weg te zitten, maar je mee te laten voeren, zijn beweging te absorberen en hulpen te geven zonder te blokkeren en zonder ruis te veroorzaken.
  • Je leert bepaalde reacties (spanningsreacties zoals verzet, maar ook ontspanningsreacties) van het paard herkennen en begrijpen en krijgt inzicht in de oorzaken en oplossingen.

Al met al zijn de vele oefeningen in het boek erop gericht om zowel het lichaam van de ruiter als het paard te ontzien en zo lang mogelijk samen plezier aan het rijden te kunnen beleven, in ontspanning en overeenstemming, zowel voor de recreatieruiter, de absolute beginneling, de gevorderde en de sportruiter.

Het voordeel voor het paard is dat de ruiter leert zich door het paard te laten bewegen in evenwicht, waardoor het niet meer uit balans gebracht wordt door het ruitergewicht en niet meer geremd of geblokkeerd wordt in zijn bewegingen. Het contact en de communicatie worden fijner, zonder wringen of duwen en het paard wordt door de juiste hulpen op het juiste moment uitgenodigd zijn lichaam verantwoord te gebruiken, wat hem niet alleen versterkt en versoepelt, maar ook ontspant. Dit maakt het rijden niet alleen nuttig, maar ook heel aangenaam voor het paard.

Dit boek is geschreven voor iedereen die zich vaak of minder vaak op de rug van een paard bevindt. Elke ruiter kan zijn houding verbeteren en zich daardoor ontwikkelen van ballast, naar passagier, tot kundig ruiter.

Als je graag wil leren hoe je een fijnere combinatie wordt met je paard, hoe je meer uit je rijden kunt halen, maar ook hoe zowel jijzelf als je paard meer kunnen gaan genieten van het rijden, zonder dat het schadelijk is voor lichaam of geest, dan is dit een goed boek om in huis te halen. Ook voor professionele- of wedstrijdruiters biedt het de handvaten om houding- en communicatieproblemen op te lossen die het bereiken van een hoger niveau in de weg staan. Voor recreatieruiters biedt het heel veel info om het rijden beter te leren begrijpen en beter om te gaan met het lichaam van ruiter en paard, maar ook om een betere verstandhouding te krijgen vanuit het zadel.

In balans met je paard staat voor fysiek evenwicht en harmonie in beweging, maar ook voor duidelijke communicatie, fijne hulpen en begrip van het paard en zijn lichaam, waardoor je overeenstemming met je paard bereikt.

Lezers over het boek:

Wat een fantastisch boek! Er staat zo veel uitgebreide info in en hele duidelijke foto´s. De uitleg is heel precies en alles wordt tot de kleinste details uitgelegd, in hele logische stappen. Hier gaan heel veel ruiters en paarden mee geholpen zijn! Esther H.

Alweer een super-boek! Net zoals de eerste twee boeken is dit boek weer heel helder van opzet en ondersteund met duidelijk beeldmateriaal, zodat de uitleg uit de tekst letterlijk zichtbaar wordt. De oefeningen zijn heel praktisch en goed uitvoerbaar, waardoor je meteen een beter inzicht in je houding en het gebruik van je lichaam krijgt. Sylvia B.

Dit boek is niet alleen nuttig voor ruiters, maar ook voor mensen die hun houding in het dagelijks leven willen verbeteren. In mijn werk als fysiotherapeut kom ik dagelijks mensen tegen die hun lichaam op de verkeerde manier gebruiken en dat werkt door in de manier waarop je op een paard zit. In dit boek leer je eerst je basishouding vanaf de grond, staand en zittend te verbeteren, waardoor je je lichaam versterkt en op de juiste manier gaat gebruiken. Pas als je je helemaal bewust bent van je lichaam en je de nieuwe houding eigen hebt gemaakt, ga je verder met rijden en het geven van hulpen. De schrijfster geeft blijk van een grondige kennis van het lichaam van ruiter en paard en maakt deze bijzonder goed inzichtelijk. Jeroen P.

Wauw, ik lees nu eindelijk wat een hele stoet instructeurs me nooit heeft kunnen vertellen! Als ik dit eerder had geweten had ik mijn paardje heel wat overlast kunnen besparen! Nickey L.

Ik ben meteen in dit boek gedoken en ben razend enthousiast! De uitleg is heel precies en met de foto´s erbij is het heel duidelijk hoe je als ruiter je lichaam op moet bouwen en gebruiken. Ik begrijp nu niet alleen wat ik verkeerd doe, maar ook wat dat met mijn paard doet en door de praktische oefeningen kan ik thuis in de woonkamer beginnen mijn paardrijden te verbeteren! Dit is geen boek dat je slechts één keer leest, maar een leidraad die je telkens weer kan helpen om je zit fijner te maken. Een aanrader! I. uit Veldhoven (NL)

Koop bij bol.com

Prijs: € 22,95
 

Dit zeer praktijkgerichte boek biedt de ruiter een breed scala aan oefeningen, ondersteund door heldere theorie, waarmee hij of zij stap voor stap het lichaamsbesef en ruitergevoel vergroot. Balans, coördinatie en soepelheid van de ruiter worden verbeterd, evenals het besef hoe het lichaam van de ruiter inwerkt op de bewegingen van het paard.
Als je leert begrijpen hoe je lichaam de bewegingen van het paard kan absorberen en je maakt je het gevoel en de vaardigheden eigen om onafhankelijk te zitten, dan kan het paard optimaal bewegen in ontspanning, evenwicht en in harmonie met de ruiter. Leer het belang van een onafhankelijke zit kennen en probeer echt één te worden met je paard, zonder het onbedoeld te storen of te blokkeren met je zit.

Over het boek
Auteur: Lisanne Thomas
Illustrator: Ralph Scheffer
Soort: met illustraties
Taal: Nederlands
Afmetingen: 16x248x178 mm
Gewicht: 654 gram
Aantal pagina’s:160

Over de schrijfster:
Lisanne Thomas is een zeer ervaren trainster en instructrice die zich heeft gespecialiseerd in onder andere het stressvrij beleren van jonge paarden, bitloos rijden volgens de academische principes en het verbeteren van de bewegingsdynamiek tussen ruiter en paard door het vinden van een optimale houding en zit. Zij baseert haar kennis en kunde op het gebied van ruiterhouding en bewegingsafwikkeling op haar opleiding tot dans- en bewegingstherapeute en de talloze observaties die zij maakte van de vele combinaties die zij coachte gedurende de afgelopen 10 jaar.
Lisanne is een zeer veelzijdig ruiter en gediplomeerd trainer die met een open visie de vele invalshoeken van de paardenwereld onderzoekt, met als rode draad de liefde voor het paard.

Koop bij bol.com

 

april 24, 2012
Rudi & Nanny
Boeken