Hondenbeet

Een tijdje terug kocht ik een partij hooi op bij iemand. Toen ik voorbij een stal liep, schrok ik me rot toen ik het paard dat erin stond bekeek. Het arme beestje bleek het slachtoffer te zijn van een hond die zich los had getrokken van zijn achtjarige begeleider (niet te geloven) en het paard beet waar het bijten kon.

De benen van het paard waren helemaal ingewikkeld in een verband. De buik, borst en zelfs de billen zaten vol hechtingen. Over het gezicht van het paard liep een gehechte wond van misschien wel dertig centimeter. De hechtingen aan de keel waren opengekomen omdat het paard door het bewegen van het hoofd de hechtingen lostrok.

De eigenaar kon maar niet het besluit nemen om het paard, dat nu na al die jaren eindelijk klaar was voor wedstrijden, in te laten slapen. Een tijd later vernam ik dat het paard gestorven is. Door de jaren heen heb ik al wat verwondingen bij paarden gezien, maar hier was ik toch een paar dagen van onder de indruk.

Zelf heb ik bij het spelen met onze Rottweiler Quint me een keer bezeerd doordat ik mijn hand gestoten had aan zijn hoektand, niet eens een beet dus. Na een paar dagen was het wondje nog steeds pijnlijk en lichtjes onstoken.

Als je paard een minder plezierige ontmoeting heeft gehad met een hond moet je dus ook minder ernstig uitziende bijtwondes goed verzorgen. De dolkachtige vorm van de hondentand in combinatie met het speeksel kan voor een flinke infectie zorgen. Vaak zie je op het eerste zicht niets maar toch moet je er rekening mee houden dat de dieper gelegen gewrichten of peesschedes beschadigd kunnen zijn. Ook al is er in de eerste instantie niks aan de hand, een latere onsteking kan veel schade aanrichten. Ontsmet de wond en bel een dierenarts, hij zal de immuniteit tegen rabies (hondsdolheid) en tetanus controleren.

Wanneer een paard door een ander paard gebeten wordt, is het meestal niet zo ernstig. Een paard bijt kneuzend en deze wonden helen vaak vanzelf.

mei 9, 2009
Rudi & Nanny
Medisch