Hoe krijgt mijn paard een mooiere hals?

Wie wil dat nou niet? Een paard met een prachtige hals qve9nvg. Helaas hebben niet alle paarden zo’n mooie hals van nature. Toch kan je met de juiste training de halsvorm van je paard verbeteren.

De bouw van de hals is erfelijk bepaald, maar de halsvorm wordt mede bepaald door de halsspieren. En spieren kan je trainen. Dit doe je door spieren afwisselend aan te spannen en te ontspannen. De halsspieren van een paard zijn altijd enigszin actief. Een paard draagt namelijk zijn eigen hoofd. Welke spieren meer en minder actief zijn, ligt aan de halshouding van het paard. Daarom is het bij het trainen van de halsspieren belangrijk om te variëren in de halshouding en regelmatig een lange teugel geven is dan ook een goed idee.

Het is wel belangrijk dat het paard zelf zijn hals draagt. Alleen dan ontwikkelt hij zijn spieren. Als je als ruiter je paard in een bepaalde houding trekt, ontwikkel je niet de spieren die je wil. Probeer je bijvoorbeeld je paard aan de teugel te trekken, dan krijg je verzet en spant je paard zijn onderhals i.p.v. de spieren aan de bovenkant van de hals. Werk altijd aan ontspanning. Vraag van je paard een bepaalde houding en wacht tot hij zich ontspant. Op dat moment ontspan je zelf ook en moet je paard dezelfde houding aan blijven houden. Probeer op die manier je paard nooit langer dan 10 minuten met dezelfde halshouding te laten lopen.

februari 11, 2017
Rudi & Nanny
Rijden, hals, halshouding, halsspier, spieren