Hoe krijg ik een pony van mijn ouders?

Veel kinderen vragen naar tips en manieren om hun ouders zo ver te krijgen voor hen een pony te kopen. Of van ouders met vragen zoals: Wat kost een goede pony, hoeveel tijd ben ik kwijt, is het wel een verantwoorde aankoop voor mijn dochter,…?

Jongere: Als jij van je ouders geen pony krijgt dan wil dit in ieder geval niet zeggen dat je zielig bent of dat je rotouders hebt. Misschien dat je daar op dit ogenblik anders over denkt maar toch weet ik zeker dat het goed is dat je ouders niet meteen een pony voor je kopen wanneer jij er om vraagt.

Jij zult natuurlijk heel anders zijn dan de andere kinderen en helemaal zelf voor je andere huisdieren zorgen. Veel ouders hebben gemerkt dat als zij bijvoorbeeld een konijntje kopen voor hun kinderen, dat zij er uiteindelijk zelf voor moeten zorgen en het kind er na een paar dagen niet meer naar omkijkt. Natuurlijk zijn ze bang dat dit met de pony ook gaat gebeuren. Een eigen pony kost ook veel geld. Je moet er ook elke dag voor zorgen en mee bezig zijn. Dus het is best goed van je ouders dat je niet meteen een pony krijgt.

Weet je, ik had ook altijd graag een pony gehad toen ik nog een klein meisje was. Op elk verlanglijstje stond een eigen pony bovenaan. Ik dacht, als ik maar lang genoeg zeur lukt het me wel ooit om er eentje te krijgen.
Ik heb nooit een pony van mijn ouders gekregen. Toch heb ik een paar tips voor je die kunnen helpen.

Ga eerst jezelf eens afvragen waarom je een pony wil hebben. Is het omdat je vrienden er ook eentje hebben? Of ben je echt helemaal gek van paarden en pony’s? Ben je echt een ponygek dan wil je zoveel mogelijk te weten komen over pony’s. Dit is heel goed! Als je er ooit zelf eentje krijgt, nu of later dan is het verstandig dat je weet waar je aan begint.

Een pony is niet altijd braaf, in de film en boekjes zie je altijd de leuke kanten. De pony luistert, is lief en komt altijd als ze roepen. Lekker galopperen op het strand en gaan picknicken terwijl de pony ergens aan een boom gebonden staat. In het echte leven moet je daar flink voor werken om dit voor elkaar te krijgen. En soms is dit niet leuk om te doen en gaat het niet meteen goed.

Je hoeft trouwens niet meteen een pony te kopen, je kunt nog heel veel leren op andere manieren. Ik woonde zelf vroeger dicht bij een manege en ging daar heel vaak naar toe. Ik ging dan kijken hoe andere meisjes de paarden gingen poetsen en opzadelen. Soms mocht ik zelf ook meehelpen. Of keek ik naar de lessen van anderen en luisterde goed naar wat de lesgever te vertellen had. Ik ging zelfs zo ver dat ik het voor elkaar kreeg om op de ezel van de buren te rijden. Dat was niet makkelijk. De ezel had geen zadel dus ben ik er telkens zo op gaan zitten. Ik kan je zeggen, los op een ezelrug zitten is niet altijd even prettig. Toch kreeg ik de ezel zelfs zover dat hij over kleine hindernisjes ging springen. Het was een leuke tijd.

Misschien heb jij ook ergens in de buurt paarden, pony’s of ezels (hihi) staan. Je kunt eens vragen of je mag helpen met het verzorgen of meekijken naar de lessen. Als je echt helemaal gek bent van paarden vind je altijd wel een manier om er mee bezig te zijn. Als dit zo is zullen je ouders op een gegeven ogenblik zien dat je het echt meent. Misschien mag je dan wel eens wat les volgen op een manege.

Ik las laatst zelfs een verhaal van een meisje dat bij gebrek aan een paard op een koe was gaan rijden 🙂

Zelf is het me dus niet gelukt mijn ouders zo ver te krijgen dat ik een pony kreeg, maar ik ben er nooit boos om geweest. Ik heb veel geleerd van andere paarden en pony’s. Zelfs toen ik al ouder was en getrouwd, kochten mijn man Rudi en ik niet meteen een paard, omdat we wisten dat we er niet genoeg tijd voor konden vrijmaken.

We gingen gewoon bij andere mensen paardrijden. Zij waren heel blij dat ze extra hulp hadden bij het verzorgen van hun paarden en voor ons was het soms net alsof het onze eigen paarden waren. Bij sommige mensen gingen we meer met de paarden om dan dat de eigenaars zelf deden, hihi.

We zijn zoveel mogelijk cursussen en clinics gaan volgen, We lazen bijna elk nieuw boek dat uitkwam over paarden. We hadden een abonnement op verschillende tijdschriften, als het maar over paarden ging. We wilden zoveel mogelijk leren.

We gingen ook wel eens mee met andere mensen die paarden gingen kopen, dat waren leuke ervaringen. Dat was heel leuk, dan konden we meteen kijken of bijvoorbeeld de cursus exterieurbeoordeling nuttig was geweest voor ons. Exterieur heeft te maken met het uiterlijk van een paard, in zo’n cursus leer je hoe een goed paard eruit moet zien. We vonden het zo leuk dat er wel eens mensen vroegen of we hun wilden helpen bij het vinden van een geschikt paard. Zo vond ik ooit een leuk veulen voor iemand die ernaar op zoek was. We waren er zelf ook meteen verliefd op en hebben het gevolgd in de groei en training. Toen later de situatie ontstond dat de nieuwe eigenaar het paard moest/wilde verkopen hebben wij het gekocht.

Ondertussen hebben we zelf al verschillende paarden gehad, toch kan ik je zeggen dat we veel geleerd hebben van andere paarden. Dat het goed is geweest dat we van tevoren tijd hebben genomen om te leren over wat een paard is en hoe je hem goed moet verzorgen. Als je een eigen paard hebt is er een stuk minder vrije tijd om dit te kunnen doen. Kortom, de leerperiode is goed geweest voor onze eigen paarden, daardoor hebben we bij hen minder fouten gemaakt. We leren nog elke dag bij.

Snap je nu wat ik bedoel met dit verhaal? Als je echt een eigen pony wilt hebben, kun je het best eerst zoveel mogelijk leren van anderen en veel ervaring opdoen, zodat je het later zelf goed kunt doen. Doordat je het goed aanpakt is de kans ook veel groter dat je inderdaad een leuke tijd zult hebben met je eigen pony of met die van iemand anders.

En ouders geef niet te vlug toe (sorry kinderen). Een eigen pony hebben brengt heel wat verantwoordelijkheid en extra zorgen met zich mee. Het is een levend wezen dat afhankelijk is van jou en dus ook heel wat aandacht nodig heeft. Denk vooruit, wat als je kind dadelijk gaat studeren, wat met vakanties, wat als je kind te groot wordt om op de pony te rijden, wat als…
Als je kind echt helemaal gek is van pony’s en paarden dan zul je dit vlug merken. Er zijn zoveel manieren om je kind kennis te laten maken met deze prachtige dieren zonder dat het je al teveel moeite en geld kost. Er zijn heel wat mogelijkheden voor wie echt wil…

Als pedagoog kan ik je in ieder geval vertellen dat het goed is voor de ontwikkeling van kinderen als ze opgroeien met paarden en andere dieren. Dus als je goed voorbereid een pony koopt, vind ik dit een verantwoorde aankoop voor je zoon of dochter. Maar bezint eer je begint!

Groetjes Nanny

 

maart 9, 2016
Rudi & Nanny
Fun, Weetjes, aankoop, eigen pony, kopen, kosten, paard, paarden, tips