Het Friese paard

Land van herkomst: Nederland, Friesland Exterieur: De Fries heeft een fijn hoofd met lange golvende manen en staart. Hij heeft een mooie draf met daarbij vaak veel knie-actie. Typisch voor de Fries is ook het behang aan de benen en zijn zwarte kleur. Deze zwarte kleur bezorgde de Fries ook de bijnaam ‘de zwarte parel’. Je hebt twee types Friese paarden, het oudere forse Baroque-type en het wat slankere rijpaard-type. De Fries die over het algemeen niet zo groot is komt in de ogen van veel mensen wel groot over. Door zijn trotse hoge houding maakt hij veel indruk. Gebruik: Vaak wordt de Fries als recreatie- of tuigpaard gebruikt. Maar ook in shows is hij door zijn indrukwekkende verschijning een graag geziene gast. Omdat hij vaak als tuigpaard gezien wordt hebben veel mensen de indruk dat dit paard niet geschikt is voor de dressuur. Toch heeft hij al vaker het tegendeel bewezen als hogeschoolpaard. Stokmaat: Vroeger tussen 1.55m en 1.60m tegenwoordig al tussen 1.60m en 1.65m Karakter: De Fries heeft een zachtaardig karakter en is daarom ook in het algemeen makkelijk in de omgang. Het is een geschikt paard voor beginners. Een stukje geschiedenis Het Friese paard komt uit Friesland. Vroeger werden er hele afstanden mee gereden. Vooral wanneer een merrie gedekt moest worden. In de middeleeuwen kostte het dagen voordat nieuws van andere delen van Nederland in de steden en dorpen van Friesland bereikte. Misschien is dit de oorzaak dat door de eeuwen heen een bijzonder paardenras is ontstaan. Tijdens de kruistochten gebruikten ridders naast andere paarden ook Friese hengsten. Ze waren groot en sterk. Ook verhandelden ze het Friese paard naar andere landen. Rond de 16e eeuw vond men de Fries te zwaar worden. Ze wilden een moderner paard deze is lichter gebouwd. Tijdens de 80-jarige oorlog werd er gefokt met de Andalusische hengsten. Dit paardje is beïnvloed door de Arabische hengsten. Tot op de dag van vandaag is de invloed van de Andalusiër en de Arabier op het Friese paard zichtbaar. Het kleine hoofd met grote bruine ogen, het wat holle neusbeen met soms het echte Arabierendeukje, de zwanenhals en de verheven knieactie. In de 18e eeuw werd kruisen een mode en zakte het Friese paard weg; rond 1819 kwamen er regels om het Friese paard zuiver te houden. In 1854 vond men dat het Friese paard niet meer te redden was. Daarom is in 1879 het Paarden Stamboek opgericht. Kenmerken Je kunt het Friese paard herkennen aan zijn gitzwarte kleur. Ze hebben een trotse houding met een fraaie zwanenhals. Ze hebben een klein hoofd met grote ogen. Ze hebben lange dikke manen en de staart en vetlokken aan de benen. Het is een intelligent en vriendelijk dier. En een draf met knieactie.


Over de Fries door lezers van het Paardentips Magazine De Fries heeft een aangenaam karakter, vooral voor mensen die van nature vrij nerveus en gestrest zijn (zoals ik zelf) is deze koude kikker een goed stevig ras. Daarbij zijn ze ook vaak lomp maar dat moet je maar met een korreltje zout nemen. Ze kunnen, als je in het begin te veel van ze vraagt, wel heel erg de kont tegen de krib gooien …..dit niet te letterlijk op vatten. Als je graag een wat feller karakter wilt behouden, en je kunt ze als hengst ergens gewoon goed plaatsen, laat ze dan hengst Die van mij heb ik gecastreerd toen hij 2,5 jaar oud was en dan zijn ze meestal al goed weus en niet meer zo macho, want anders houden ze er ook nog te veel hengstenstreken aan over. Het paard is erg veelzijdig, je kunt hem rijden, voor de koets plaatsen, western mee rijden en er zijn er ook die ermee springen. Sommige afstammelingen hebben erg veel behang aan de benen, hals en de staart. Dat is dan ook helemaal het pronkstuk van de Fries. Over het algemeen zijn de meeste Friezen zwart, maar door het zweten en hele dagen buiten zetten kunnen ze erg verkleuren naar de bruine kleur. Als je er niet mee naar een show hoeft te gaan laat ze dan gewoon paard wezen op de wei, maar houd de wei wel wat schraal want ze neigen erg ernaar om veel te dik te worden . Om de manen wat beter te laten groeien kun je ze één keer per week de “Hengstenvlecht” erin vlechten en de week daarop gewoon weer los laten hangen. De hoeven van de Fries zijn over het algemeen vrij hard, dus smeer ze vrij zorgvuldig veel in met hoevenolie of laat ze eens wat vaker in de wei in een modderpoeltje staan door gewoon de waterbak te laten overstromen. Ik ben volgens mij nog iets vergeten over de veelzijdigheid van dit paard; ze zijn zo onzetend nieuwsgierig en leergierig dat je ze in vrijetijdsdresuur, shows en circussen tegenkomt. Ik hoop dat ik het droompaard voor velen hier goed heb omschreven. Mocht ik nog iets zijn vergeten vul het dan aan. Vele lieve groetjes van Hella F.
Hallo, Toen ik jonger was en alleen bij de manege kwam rijden was deze liefde er nog niet. Ik kende ze alleen van plaatjes en in het echt had ik ze nog nooit gezien. Maar in die tijd vond ik alle paarden mooi en imposant. Natuurlijk vind ik alle paarden geweldig maar aan het Friese paard heb ik mijn hart verloren. Mijn liefde voor het Friese paard kwam pas toen ik een verzorgpaard kreeg. Dit bleek dus een Fries te zijn. Het was liefde op het eerste gezicht daar stond ze dan, een prachtig attent zwart paard met een fijn hoofd en prachtige grote bruine ogen met mooie lange manen en volle staart en sokken. Toen ik er op mocht rijden was het helemaal een feest. Zoveel ervaring had ik nou ook weer niet en het is toch anders dan op manegepaarden. Maar ze is echt zo eerlijk als goud. Deze lieverd heeft mij zoveel vertrouwen gegeven dat ik wel verder wilde met wedstrijden maar zij was daar helaas niet echt geschikt voor. Een ander Friesje zadelmak laten maken. Ze was toen ongeveer 3 jaar oud, hou er rekening mee dat een Friesje later volwassen is. En deze mocht ik uitbrengen op de wedstrijden. Friezen zijn beslist geen dommerds ze leren heel snel. Door omstandigheden heb ik de paarden daar in de steek gelaten. En nu anderhalf jaar heb ik besloten om op zoek te gaan naar een eigen paard. Je raad het nooit ik ben toch weer gevallen voor het Friese paard, als je er eenmaal mee besmet bent wil je niet anders. Ik heb nu een Friesje van bijna 3 jaar oud. En ook voor dit paardje geldt het weer dat ze een eerlijk karakter heeft. Maar ik heb de volste vertrouwen in haar en mocht ze ooit een misstap maken dan doet ze het niet expres. Je moet natuurlijk wel onthouden dat het paarden zijn en dat ze kunnen schrikken.   Groetjes Svend
januari 21, 2010
Rudi & Nanny
Rassen