Haras de la Vie

Op een mooie (bijna) lentedag brachten we een bezoekje aan stoeterij ‘Haras de la vie’ in Drongen (bij Gent). We hadden geluk want in twee dagen tijd waren de eerste drie veulens van het jaar geboren en konden we dus meteen op kraamvisite.

Het ontstaan van Haras de la Vie

De mannen achter Haras de la Vie zijn Eric Goossens en Luk Van Puymbroeck. Ze kennen elkaar al van jongs af aan maar waren elkaar een tijdje uit het oog verloren. Vijf jaar geleden kwamen ze opnieuw met elkaar in contact. Eric is een paardenman in hart en nieren en Luc heeft enorm veel kennis van bloedlijnen. Ze besloten hun kennis te bundelen en samen een fokkerij op te zetten.

Niet vermeerderen maar verbeteren

Haras de la Vie is niet zomaar een fokkerij. Het is niet de bedoeling van Eric en Luk om maar zoveel mogelijk veulens te fokken. Ze willen juist heel doelbewust fokken met goede bloedlijnen en bewezen prestatie, zodat hun produkten zich kunnen waarmaken op het allerhoogste niveau. Om dit doel te kunnen bereiken, hechten Eric en Luk bijzonder veel belang aan de merries waarmee ze fokken.

Dames aan de top!

Het belang van de merrie wordt vaak onderschat. Best raar als je bedenkt dat een veulen heel wat van zijn moeder meekrijgt. De merries van Haras de la Vie hebben elk hun eigen verhaal. Op de eerste plaats zijn de papieren erg belangrijk voor Eric en Luk, omdat ze streven naar continuïteit. Op de tweede plaats moet de merrie zelf gepresteerd hebben of nauw verwant zijn met paarden die gepresteerd hebben. Verder moeten ze liefst grootramig zijn, een sterke achterhand en een goede gezondheid hebben.

Enkele merries van Haras de la Vie zijn:

– Quina, volle zus van dekhengst Toulon,

– Samsara, volle zus van sportpaard en dekhengst Stakkato,

– Rita Cara, volle zus van dressuurhengst Krack C,

– Siddartha van de Goudblomme, 6 jaar BWP-kampioen exterieur,

– Roxanne, moeder van Ierse Staatshengst Vulcan,

– Indhira Ghandi, moeder van twee gekeurde dekhengsten,

– Liana, moeder van gekeurde dekhengst Quincy,

– Silvera, halfzus van dekhengst Libero H.

Op de website www.harasdelavie.be kun je uitgebreid kennis maken met alle merries van Haras de la Vie.

Veulens

De veulens die geboren worden op Haras de la Vie worden allemaal verkocht. Sommigen zelfs al voor hun geboorte! Alle veulens krijgen de ‘familienaam’ de la Vie. Zo zijn ze makkelijker te volgen in hun latere sportcarrière en dat is meteen ook goede reclame voor de stoeterij. Sommige veulens worden geselecteerd voor topveilingen. In 2004 verwacht Haras de la Vie 16 veulens. Op dit moment zijn er al 7 geboren.

Ambities

Onlangs kochten Eric en Luk een voormalig renpaardencomplex om hun stoeterij verder uit te bouwen. Naast hun eigen fokmerries kunnen ze nu ook merries van buitenaf ontvangen. Er wordt een nieuw KI-station gebouwd om het zaad van de hengsten van springstal Eurocommerce, dressuurstal Magic Stables en stal HBC te verdelen en wellicht heeft Haras de la Vie in de toekomst eigen dekhengst(en) ter beschikking.

Naast fokken en het verdelen van het zaad van bovengenoemde hengsten, willen Eric en Luk ook mensen helpen die op zoek zijn naar een echt goede fokmerrie. Door de opgebouwde contacten gaat dit soms makkelijker. Ze geven ook fokadvies want fokken is doelbewust keuzes maken wat betreft de hengst.

Resultaten

De resultaten liegen er alvast niet om. Vorig jaar werd hengstveulen Damokles de la Vie kampioen op de veulenwedstrijd in Evergem en Délice de la Vie werd de topper van de veiling. Er werden produkten geselecteerd voor de veiling van Mechelen, de ‘Belgium Warmblood Foal Auction’, de veiling van Borculo (NL), de Prinsjesdagveiling (NL), de veiling van Zangersheide, de veiling van Fence (Frankrijk) en de veiling van Milaan (Italië). Houd de paarden met familienaam ‘de la Vie’ dus goed in de gaten want de kans is groot dat ze binnen enkele jaren een plaats in de topsport veroveren!

Als je de perfectie nastreeft, zal het resultaat altijd goed zijn, ben je vanaf het begin met ‘goed’ tevreden, dan zal je nooit een topper fokken. (Uitspraak Eric Goossens, Haras de la Vie)

Haras de la Vie

Varendriesstraat 5

9031 Drongen

België

www.harasdelavie.be

mei 11, 2009
Rudi & Nanny
Fun