Trailerladen

Mijn paard is geschrokken bij het laden en wil niet meer in de trailer! Wat nu?

Dit paard is erg geschrokken en associeert dat met de trailer/vrachtauto.

Dat betekent dat er geen druk gebruikt mag worden bij haar omdat anders de associatie negatief versterkt wordt.

Wat wel kan helpen is het leren nageven op druk. Dus via druk op het halster naar voren en achteren laten bewegen. Timing is uitzonderlijk belangrijk, want na het vragen met druk moet bij een juist antwoord van het paard direct ontspanning worden geboden door het snel laten vieren van het touw (en daarmee het laten verdwijnen van druk). Oefen dit niet voor de trailer, maar gewoon in de bak. Als ze daarbij moeilijk is, kan je een extra persoon het paard laten aandrijven van achteren zodat het systeem van pressure and release snel begrepen wordt.

Aandrijven betekent niet slaan, maar aanmoedigen! Beloon het paard uitbundig voor elk goed antwoord. Dit systeem zorgt ervoor dat de begeleidende mens weer zeggenschap krijgt over de bewegingen van het paard. Daarna ga je jo-joen. Dus twee voetjes op de klep en er weer af. Vier voetjes op de klep en er weer af, half in de trailer en er weer af. Alles in een rustig tempo. Beloon haar niet met voer, maar met je stem. Alleen als het paard helemaal IN de trailer staat mag een voerbeloning gegeven worden om de associatie met de trailer te verbeteren.

Gebruik altijd een lang touw en een touwhalster. Je bent daardoor beter in timing maar hebt ook ruimte om te bewegen. Sta ook nooit direct voor de neus van je paard, ze kan tenslotte niet over je heen de trailer in, en ben geduldig maar standvastig. Wil niet in 1 keer teveel. Wees blij met elke voortuitgang en win haar vertrouwen. Het doel moet niet zijn dat ze direct weer vervoerbaar is, maar deel de training op in kleine stukken en zet na elk stuk het paard tevreden op stal.

Een tweede methode is bijvoorbeeld clickertraining. Als een dier eenmaal aangeclickerd is kun je het gebruiken om stap voor stap te belonen. Een goede methode waarover op internet veel informatie te vinden is.

Succes! 
Groetjes Rudi en Nanny

 

Niet vergeten…Maak ook andere paardenliefhebbers blij met deze tips en deel het!

 

april 7, 2016
Rudi & Nanny
Gedrag, clickertraining, paard, paarden, Trailer, trailerladen, voerbeloning