Gehoor

Een ding is zeker. Een paard hoort beter dan wij. Ze kunnen meer geluiden onderscheiden en horen ook scherper dan de mens. Volwassenen horen ongeveer 20.000 cycles per seconde, bij paarden is dit 25.000 cycles per seconde. Dit betekent dat paarden geluiden horen, die wij niet kunnen horen. Net zoals bij de mens, neemt het gehoor ook bij het paard met de jaren af.
De oorschelpen van een paard zijn net radars. Elk oor kan ongeveer 180 graden draaien. Op deze manier kan een paard zijn oren richten naar het geluid en zo perfect bepalen waar een geluid vandaan komt.

Omdat een paard zo’n gevoelig gehoor heeft, voelt hij zich vaak niet prettig in een lawaaierige omgeving. Een wei of stal vlak bij een drukke weg, een vliegveld of een spoorweg kan daarom een oorzaak zijn dat een paard zich niet helemaal kan ontspannen. Het is voor zo’n paard hetzelfde alsof wij in een discotheek zouden wonen.

Wij kunnen gebruik maken van het goede gehoor van het paard. Je kunt het paard stemcommando’s leren, die je maar heel zacht uit hoeft te spreken. Woorden als halt, stap, draf, galop, ja, nee, voet e.d. kan een paard makkelijk leren
 
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips.com

 

maart 25, 2016
Rudi & Nanny
Africhten, Medisch, africhten, dressuur, gehoor, longeren, opleren, paard, paarden, paardentips, stemcommando