Foto paard

Tips voor een mooie foto van je paard:

– Oortjes naar voren! Dit geeft het paard een frisse, vrolijke expressie op de foto. Hoe zorg je dat je paard zijn oren naar voren doet? Maak je paard nieuwsgierig. Ritsel bijvoorbeeld met een plastic zakje.

– Spieren aanspannen. Zorg bij een totaalshot (waar dus het hele lichaam op staat) dat de spieren een beetje aangespannen zijn zodat de vorm van je paard op zijn mooist is. Toen Guus op de foto werd gezet door Arnd Bronkhorst (hij is o.a. de vaste fotograaf van Anky van Grunsven) nam hij een piepknuffeltje mee om een mooi portret te maken van Guus. Dat is een heel goed idee, maar Guus was van zichzelf al fris genoeg die dag en vond dat piepknuffeltje doodeng. Bij een ander paard kan dit misschien wel een goede tip zijn om het paard fris op de foto te zetten.

– Harde ondergrond voor stilstaand totaalschot. Maak je een totaalschot van je paard stilstaand dan is dit het mooiste op een harde bodem. Op bijvoorbeeld een zandbodem kunnen de hoeven van je paard ietsje weg zakken in het zand en lijken zijn benen korter.
 
– Zoek een mooie achtergrond uit en zorg voor goede belichting. Een binnenbak of stal is vaak te donker. Als je geen professionele camera hebt, is het het beste om buiten met daglicht foto’s te maken. De zon (als die er is) in de rug van degene die de foto neemt zodat je geen tegenlicht hebt. Op het onderwerp, het paard, moet het licht vallen. Zorg ervoor dat er geen onnodige schaduwen van anderen op het paard vallen.

– Verzorging. Zorg ervoor dat je paard schoon is en het eventuele tuig dat het draagt er netjes verzorgd uit ziet.

– Het goede moment. Bij rijfoto’s geldt hetzelfde als de hierboven genoemde tips, maar daarbij is vooral het moment waarop de foto wordt genomen erg belangrijk. Probeer altijd het hoogtepunt van een oefening of gang te nemen. Bij bijvoorbeeld bij een uitgestrekte draf het moment dat het paard zijn voorbeen naar voren strekt, bij een appuyement het moment dat het paard zijn benen schaart net voordat hij weer een volgende pas neemt, enz.
Succes!
 
Fotografen onder ons nog tips? 
 
Tip: Deel deze informatie met andere paardenliefhebbers.
mei 22, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, foto, fotograferen, paarden, tips