Evenwicht

Een goed evenwicht voor een ruiter is heel belangrijk. De invloed van een verkeerd zwaartepunt kan je vergelijken met het zitten op een fiets. Als je op je fiets rijdt en je gaat helemaal naar links hangen dan moet je flink bijsturen om niet te vallen. Zo is het ook bij je paard. Veel reacties die het paard geeft tijdens het rijden zijn onder invloed van je balans.
Dus zonder paard heeft een mens die staat het juiste evenwicht, net zoals het paard dat staat, als dit niet zo zou zijn zouden ze omvallen. Simpel toch? Een goed evenwicht tussen paard en ruiter is dus de twee zwaartepunten van ruiter en paard boven elkaar. Als je een goede zit hebt, zal je het evenwicht van je paard ook niet verstoren. Je volgt het paard in zijn bewegingen en jullie zijn samen in balans.
 
Ook bij het rijden van overgangen, dus als je van draf naar galop gaat, moet jouw evenwicht goed verdeeld zijn.

Een goed evenwicht krijg je niet door aan de teugels te trekken of door je knieën of hakken vast te klemmen. Een oud lesgever zei altijd: je moet je durven ontspannen tijdens het rijden en je laten ‘werpen’. Om een beter gevoel voor balans en evenwicht te krijgen is het een aanrader om je paard aan de longe voltes te laten rijden en er dan zelf zonder stijgbeugels op te gaan zitten. Een goed instructeur zal je door middel van aanwijzingen kunnen laten voelen wat het verschil is. Als je dit regelmatig een keer doet zal je merken dat je zit ook veel beter wordt. Je bekken gaat open staan en je zal merken dat je steeds beter mee kan gaan met de bewegingen met je paard. Als je het goed gedaan hebt zal je merken dat je de stijgbeugelriempjes één of twee gaatjes langer moet maken om een goede zit te hebben.

Wat ook eens leuk is om het effect van je evenwicht te ondervinden, is rijden zonder gebruik te maken van je teugels. Je laat je paard stappen en gaat dan (zonder te overdrijven natuurlijk) je gewicht wat verplaatsen. 


Of je nu al jaren rijdt of pas je eerste lessen achter de rug hebt. Het is altijd goed om eens terug te gaan naar de basis, even stil staan bij het hoe en waarom. Elke reactie van je paard heeft een oorzaak, in hoevere ben jij daar de reden van?
 
 
Veel plezier de komende tijd bij het verbeteren van je evenwicht en vergeet niet dat goed paardrijden niet iets is wat je zomaar even doet. Laatst las ik in een boek over een meester in de klassieke dressuur die schreef dat hij na al de jaren ervaring die hij had nog elke dag bijleerde van zijn paard.

Succes!

 

maart 23, 2016
Rudi & Nanny
Africhten, Rijden, ballans, dressuur, evenwicht, klassieke dressuur, opleiding, paardrijden