Een paard goed beleren?

Heb jij wel eens te maken met het opvoeden, opleiden of inrijden van een (jong) paard?
Of je nu al jaren ervaring hebt met paarden of amper ervaring hebt, je zal het met ons eens zijn dat je een verantwoorde trainingsopbouw nodig hebt.

Geef je paard een veilige, prettige en ontspannen opleiding en angst en gevaarlijke situaties zullen amper tot niet voorkomen.

Voorbeeld bij het zadelmak maken
De tijden van de wil van het paard breken zodat hij zich overgeeft aan de mens liggen hopelijk al lang achter ons. Geen toestanden meer waarbij het paard in angst en paniek de ruiter van de rug probeert te gooien. Een ruiter die in zijn ogen als een bedreiging gezien wordt. Een aanvaller die zo snel mogelijk van hem af moet.

Als je geduldig alles in kleine stappen, op een ontspannen manier, opbouwt en op tijd stopt, kan het ook anders. Dus als je het paard niet overdondert, kan je zelfs het proces van zadelmak maken van paarden doorlopen zonder ook maar enige weerstand van je paard.

We horen het steeds vaker, paarden die na een goede basistraining zonder enig probleem een zadel en ruiter aanvaarden. Geen rodeobeelden meer, maar ontspanning en vertrouwen. Willen we dit niet allemaal?

Een wegwijzer om je eigen kennis te vergroten
Een logisch opgebouwde training omvat alle aspecten van het leggen van een goed contact met het paard tot het verantwoord ontwikkelen van het paardenlichaam. De combinatie van duidelijke oefeningen met begrijpbare theoretische uitleg geven je inzicht in de trainigsbehoefte van een paard. Een wegwijzer als deze geeft Lisanne Thomas je via haar boek ‘Beleren (g)een kunst’. Ze helpt je om zelf een training op maat samen te stellen. Plezier, ontspanning, wederzijds respect en vertrouwen zijn de basisingrediënten voor een goede opleiding van paard en ruiter. Een basis waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.

Beleren (g)een kunst is een uitgebreid naslagwerk voor iedere ruiter, trainer of paardeneigenaar die te maken krijgt met het opvoeden, opleiden of inrijden van een (jong) paard.Zowel voor de onervaren paardenliefhebber als voor geroutineerde ruiters biedt dit boek een leidraad voor een veilige, prettige, ontspannen en verantwoorde trainingsopbouw, waarmee paarden zonder angst of gevaarlijke situaties volledig opgeleid kunnen worden tot veelzijdige rijpaarden. De logisch opgebouwde training omvat alle aspecten van het leggen van een goed contact met het paard, tot het verantwoord ontwikkelen van het paardenlichaam. De combinatie van duidelijk opgebouwde oefeningen met heldere theoretische kennis bieden geen star trainingssysteem, maar geven de lezer inzicht in de trainingsbehoefte van hun eigen paard. Dit is geen kant-en-klaar methode, maar een wegwijzer om de eigen kennis en ervaring te vergroten, om het paard een training op maat te kunnen geven, waarbij plezier, ontspanning, wederzijds respect en vertrouwen de hoofdingredi’nten vormen voor een opleiding waar ruiter en paard hun verdere leven profijt van zullen hebben.

Inhoud:

1. Tegen de natuur

2. De natuur van het paard begrijpen
Paardentaal of mensentaal
Hoe leert een paard?
Motivatie en bekrachtiging
Vriendschap, kudde of werkrelatie?
Leiderschap en assertiviteit
Karaktertypen

3. Het begin, de werkrelatie
Duidelijkheid, structuur en vertrouwen
Leeftijd en ontwikkeling
Kennismaken, een goed begin is het halve werk
Loswerken
Grondwerk
Leren stilstaan
wandelen

4. Fysieke en mentale voorbereiding
Lichaamsbewustzijn
Stemhulpen
Longeren
De singel en het dekje
Spieropbouw en balans, de pessoateugel
Besturing met dubbele longe
Bitten of bitloos?
Het handpaard

5. Het zadel
Pasvorm
Kennismaking
Opbouw en desensibilisatie

6. De ruiter
Alleen of samen
Rust en ademhaling
De grote ruiter
In het zadel

7. De eerste stappen
De passieve ruiter, stap aan de hand
Rem en gas installeren
Stap en halt op de cirkel
Draf aan de hand
Draf op de cirkel, schakelen
Het stuur installeren
De passieve begeleider
Los van de longe

8. Naar buiten
Onder begeleiding naar buiten
Alleen buiten
De eerste galop

9. Gymnastiek ter bescherming en ontwikkeling van het lichaam en de geest
Waarom gymnastiseren, het nut van lichaamshouding en draagkracht
Gehoorzaamhied, verfijning en gevoeligheid
Stelling, buiging en nageeflijkheid
Van achter naar voor

Dit boek is geen strikte handleiding, het helpt je spanning en stress bij het paard en jezelf te voorkomen, doordat de training die beschreven wordt bestaat uit kleine stapjes. De bedoeling hiervan is dat je zelf leert zien aan welke oefeningen je paard behoefte heeft en hoelang je moet werken aan een onderdeel. Er zijn meerdere mogelijkheden om de oefeningen uit te voeren. Je kan zelf creatief zijn en een geschikte training opbouwen via de handvaten die Lisanne je aanreikt via dit boek.

beleren-een-kunst

Koop bij bol.com

Prijs: 19,95 euro 
 

Over de schrijfster:
Lisanne Thomas is een bevlogen paardenliefhebster sinds haar jongste jaren. Ondertussen is ze een ervaren paardentrainster, coach en therapeute. Na het behalen van haar diploma als trainer en instructrice was zij werkzaam als trainer van Andalusische hengsten in Spanje, waar ze de mogelijkheid kreeg te werken met op hoog niveau geschoolde paarden. Terug in Nederland maakte zij van haar passie haar beroep. Ze leidt nu ruiters en paarden op via natuurlijk communiceren en klassieke rijkunst. Lisanne geeft cursussen en clinics en werkt als hoefbekapper. Haar voornaamste beweegreden is het blijven vergroten van haar kennis en ervaring om mensen en paarden fysiek en mentaal volledig tot bloei te brengen en op deze wijze zo veel mogelijk mensen te inspireren en te begeleiden in hun ontwikkeling tot bekwame paardenmensen. Hoe meer bewuste en verantwoorde paardenmensen, hoe meer gelukkige en gezonde paarden.
 

Lezers over dit boek

Intussen hebben wij zelf twee paarden beleerd volgens deze methode. Omdat er in het boek wordt gewezen op alle details, worden de paarden in alle rust voorbereid op elke volgende stap. Er is dan ook inderdaad op geen enkel moment sprake geweest van spanning of verzet bij de paarden en wij hebben met heel veel plezier en vooral rust, onze paarden beleerd, met meer gemak dan verwacht. Doordat het boek je aan het denken zet over hoe het paard de dingen ervaart, kun je je daarop voorbereiden en gebeurt er niets onverwachts. Het pluspunt van dit boek is dat het je geen vaste volgorde laat afwerken, maar dat het je aanzet tot echt kijken naar en begrijpen van je paard.
Ghyslaine

Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen. Het blijft boeien en doet je nadenken over je omgang met je paard. Is rijkelijk gevuld met goede illustraties.
Dolares

Ik heb dit boek voor mijn verjaardag gekregen en 2 dagen later was het uit! Ik heb al eerder boeken over paarden trainen gelezen (bijv. van Emiel Voest), maar dit boek was een heel ander verhaal. Bij die andere boeken had ik altijd zo iets van ja ja en bij dit boek was het a ha! Ze heeft alles zo duidelijk uitgelegd, met super goede voorbeelden. Die voorbeelden gaan niet alleen over paarden, maar ook over mensen waardoor het een stuk duidelijker wordt. Door dit boek ben ik echt anders naar paarden gaan kijken. De illustraties zijn mooi, duidelijk en passend. Het taalgebruik is helder en leesbaar, niet van die jargon die je op moet zoeken in een woordenboek en dan nog niet snapt. Ik ga hem zeker nog 10 keer lezen, echt een aanrader.
O.

 

 

Koop bij bol.com

 

december 27, 2012
Rudi & Nanny
Boeken