Een bundeling van de praktijkervaringen en de filosofie van een van de meest gewaardeerde, internationale trainers van deze tijd

Mijn vrouw komt enthousiast terug van de postbus: ‘Hij is eindelijk binnen!!!’Ik zie in haar hand een boek en heb de link meteen gelegd. Nanny keek er al langer naar uit, een boek van instructeur Arthur Kottas-Heldenberg, een enthousiast pleitbezorger van de klassieke rijkunst. 

Via dit boek  Kottas over dressuur haal je heel wat nuttige informatie in huis. Informatie die Kottas door de jaren heen heeft opgebouwd uit zijn praktische ervaring bij het trainen van paarden en hun berijders. De kennis en informatie van deze internationale trainer is heel gegeerd. Daarom wordt Arthur ook veel gevraagd als trainer en geeft hij overal ter wereld clinics. Je zal begrijpen dat het je niet zomaar zal lukken om in contact te komen met deze man. Jammer, want we zouden graag meer horen van zijn brede kennis over paarden en het trainen volgens de klassieke rijkunst.
Mijn vrouw Nanny zal daarom niet de enige zijn die heeft uitgekeken naar het uitkomen van dit boek.

Een punt wat bij alle goede leermeesters naar voren komt, wordt ook meteen in dit boek onderstreept: het belang van de juiste houding en een grondig begrip van de hulpen van de ruiter. Dit moet de basis zijn nog voordat je begint met het trainen van het paard.

Daarna lees je waarom het opbouwen van een goede band met het paard zo belangrijk is. Je leest over het verbeteren van de mentale reacties van het paard en het ontwikkelen van zijn lichaam door het werken aan de hand. Door het grondwerk leg je een basis en wordt de basis gelegd voor het werk onder het zadel.

Verder schrijft Kottas over het belang van de ontwikkeling van de basisgangen en de waarde van laterale oefeningen voor de training van het paard. Aan de hand van tekeningen, foto’s en tekst geeft hij je meer uitleg. 
Ook de ervaren ruiter zal nog wat kunnen opsteken van de oefeningen voor gevorderden.

Welke oefeningen? Wat dacht je van vliegende galopwissels, pirouettes, piaffe en passage?

Het boek geeft je dus veel uitleg, gebaseerd op de ervaring van Arthur Kottas-Heldenberg. Hij geeft je een kijkje in zijn keuken door je te vertellen hoe jij bepaalde oefeningen tot in detail kan uitvoeren. Verder lees je over een aantal veelvoorkomende problemen die hij analyseert en waarvoor hij vanuit zijn praktische ervaring de meest gepaste oplossingen geeft.

Arthur Kottas-Heldenberg:  ‘Ik zie het paard altijd als een partner. Hij moet langzaam en geduldig worden getraind. Dit boek is leerzaam voor iedereen die dit standpunt onderschrijft en de klassieke grondbeginselen van de dressuur verder wil ontwikkelen.’

Over de schrijver
Arthur Kottas-Heldenberg werd geboren in Wenen in 1945. Zijn ouders bezaten de oudste manege van de stad en hij begon met rijden op zijn eigen pony toen hij tweeënhalf jaar oud was. In 1960 slaagde hij erin toe te treden tot de Spaanse Rijschool als een élève (leerling). Hij ging snel vooruit en werd Bereiter-Anwärter in 1964 en Bereiter in 1969. In 1981 werd hij Oberbereiter en in 1983 Rittmeister. Vanaf 1995 tot aan zijn pensionering bij de Spaanse rijshool in 2002, was hij Erster Oberbereiter. De afgelopen jaren wordt Arthur veel gevraagd als trainer en geeft hij overal ter wereld clinics. Met een trainingsfilosofie en rijstijl die stevig verankerd zijn in de principes van de Spaanse Rijschool is hij een enthousiast pleitbezorger van de ware, klassieke rijkunst.

Kottas over dressuur is een bundeling van de praktijkervaringen en de filosofie van een van de meest gewaardeerde, internationale trainers van deze tijd, Arthur Kottas-Heldenberg.

Prijs: €26,95

Over het boek
Titel: Kottas over dressuur
Schrijver: Arthur Kottas- Heldenberg
Taal: Nederlands
Jaar van uitgifte: 2011
Aantal bladzijden: 207
Kaft: harde kaft
Illustraties: Foto’s, tekeningen en schetsen

Inhoud
1. De kottas-filosofie
2. De houding van de ruiter
3. Het trainen van de ruiter aan de longe
4. Grondoefeningen
5. De stap
6. De draf
7. De galop en de contragalop
8. Vliegende galopwissels
9. De laterale oefeningen
10. Piaffe en passage 

Koop bij bol.com

 

april 27, 2011
Rudi & Nanny
Boeken