Durchlässigkeit

We hadden vroeger een rijinstructeur die met zijn hele lichaam les gaf. Het was soms net een buikdanser zoals hij daar dan stond te bewegen. Vooral als hij het over durchlässigkeit had dan moest je soms even je lach inhouden. Maar wat is durchlässigkeit eigenlijk?

Durchlässigkeit is, zoals je waarschijnlijk al begreep, een Duits woord. Het is eigenlijk moeilijk om het zomaar even te vertalen. Het is een woord dat je moet voelen zou mijn oude instructeur zeggen. Durchlässigkeit is eigenlijk het einddoel van elke dressuurruiter. Het paard reageert op de juiste hulpen van de ruiter zonder enige weerstand en zonder dwang. Je paard is soepel en ongehinderd in zijn bewegingen. Het paard laat de hulpen van de ruiter door zich heen komen. Paard en ruiter zijn één.
 
Je rijdt dus met een zachte tegenhoudende teugelhulp (ophouding) en met drijvende gewichtshulp en beenhulp. Deze hulpen worden door het paard aangenomen zonder dat het daar last van heeft en dus tegenwerkt.
Je hebt een goede impuls vanuit de achterhand. Een goede impuls van de achterhand is het krachtig afzetten en vooruitbewegen van de achterbenen, deze beweging zet zich in een soepele rug voort door het hele paardenlichaam. Mooi om te zien!
 
Impuls verkrijg je door een drijvend onderbeen van de ruiter met een hand die de paardenmond niet hindert en een krachtige inwerking van de zit (het kruis).

Het is vooral belangrijk de tact van de beweging te houden. Dus met een zelfde gelijkmatige snelheid (tempo) voortbewegend paard. Elke gang van het paard heeft zijn eigen tact. Dezelfde leraar waar ik net over sprak gaf al zingend de maat van de tact aan. Dan stond hij zo van ‘taattataatta’. Hij vertelde ons dat hij bij het trainen liedjes in zijn hoofd afspeelde om de tact te behouden en werd dan helemaal euforisch.
Durchlässigkeit is vooral goed zichtbaar bij de overgangen. Dus bij het veranderen van tempo (voorbeeld van arbeidsdraf naar middendraf). Als je deze overgangen moet verkrijgen door flinke teugeldruk heb je geen goede durchlässigkeit.

Je zult het nu waarschijnlijk wel met me eens zijn dat het allemaal makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar streven naar durchlässigkeit is al een hele prestatie op zich.
 
We begrepen niet altijd wat onze instructeur ons wilde duidelijk maken. Maar dat deze man helemaal gepassioneerd was van het paardrijden was wel duidelijk. We vonden hem soms zelfs een beetje raar, maar beginnen hem nu meer en meer te begrijpen.
Jammer dat we zo kort les van hem hebben gehad. Zelfs toen hij wist dat hij niet lang meer te leven had ging hij door met dat wat zijn leven volgens hem zo mooi maakte, paarden en lesgeven.
 

 

maart 5, 2016
Rudi & Nanny
Africhten, Rijden, amazome, dressuur, Durchlässigkeit, onderbeen, paard, paarden, paarden. onderbeen, paardenlichaam, paardrijden, ruiter, soepele rug