De spijsvertering paard (deel 2)

Vervolg: Mijn paard van binnenuit bekeken

1.1.3 Dunne darm

Hier gebeurt de vertering hoofdzakelijk enzymatisch, waardoor:

  • een groot gedeelte van het eiwit afgebroken wordt tot de kleinste vorm van het eiwit, nl. aminozuren.
  • onder invloed van de gal de aanwezige vetten worden geëmulgeerd en verder gesplitst door het vetsplitsende enzyme lipase.
  • de overige koolhydraten (zetmeel en suikers) onder invloed van het zetmeelsplitsende enzyme amylase worden afgebroken tot enkelvoudige suikers.

De dunne darm kan gesplitst worden in drie delen: de twaalfvingerige darm, de kronkeldarm en de heupdarm. In totaal is de dunne darm 16 tot 24 meter lang en heeft een bijzonder grote wandoppervlakte, waardoor het verteerde voedsel gemakkelijk opgenomen wordt in het bloed.

1.1.4 Blinde en dikke darm

Hier vindt, onder invloed van micro-organismen (bacteriën of zgn. darmflora), de afbraak van de ruwe celstof plaats. De nog niet volledig verteerde eiwitten en de aanwezige lichaamseigen eiwitten worden verder gesplitst tot aminozuren. Na de vertering ontstaan een aantal vluchtige vetzuren (azijnzuur, propionzuur, boterzuur) en heel veel gassen.

1.1.5  Endeldarm

In dit laatste gedeelte van de vertering vindt de resorptie van water, zouten en andere voedingstoffen plaats en worden de zogenoemde mestballen gevormd. Normale mestballen bevatten ongeveer 77% water. Onvoldoende gebalde mest wijst op een te snelle passagesnelheid of een gebrek aan structuur.

Lengte en inhoud van de verschillende delen van het maag-darm-kanaal voor een paard van ongeveer 500 kg.

Lengte (meter)

Inhoud (liter)

Verblijfsduur

Slokdarm

1.5

23

15 sec

Maag

18

3-9 uur

Dunne darm

16-24

64

5-6 uur

Blinde darm

1

34

15-20 uur

Dikke darm

6-8

96

18-24 uur

Endeldarm

0.4

15

1-2 uur

Door: Ben Mijten
mei 15, 2009
Rudi & Nanny
Verzorging