Braaf!

Als je een paard iets wil aanleren moet jij hem motiveren om net die dingen te gaan doen die jij van hem verwacht.

Je kan dit doen door het belonen van datgene dat hij goed doet of juist door te straffen wanneer hij dat niet doet.

Wat is straffen en belonen?

Belonen= alles wat je doet om een bepaald gedrag van je paard te vermeerderen. Dus bevestigen.

Straffen= alles wat je doet om een bepaald gedrag te verminderen. Dus ontmoedigen.

Belonen kan je op twee manieren.

Je kan bijvoorbeeld een beloning geven om het gedrag dat je net zag aan te moedigen. Dit heet dan een positieve beloning.

Of je kan juist iets vervelends wegnemen als je paard doet wat je van hem verwacht. Bijvoorbeeld het stoppen met het geven van druk als het paard aanstapt. Dit noemen we dan negatief belonen.

Straffen kan ook op twee manieren.

Een paard wil niet over een hindernis heen en krijgt een slag met de zweep. Dit is een voorbeeld van straffen van niet gewenst gedrag. Het klinkt een beetje gek maar ze noemen dit positief straffen. Je voegt namelijk iets toe waardoor het paard gestraft wordt.

Een paard wil de voederbak induiken terwijl jij hem nog in je handen hebt. Je wil hem leren om te wachten en neemt de bak weer weg. Dit is negatief straffen. Je neemt iets weg waardoor het paard gestraft wordt.

Een paard weet maar al te goed wanneer hij een beloning of een straf krijgt.
Welke methode van training wij ook gebruiken het is belangrijk er bij stil te staan dat bij de meeste fouten die het paard maakt de oorzaak bij ons te zoeken is. Wij moeten ervoor zorgen dat we het paard geen tegengestelde signalen geven waardoor hij verward kan raken. Hij moet duidelijk weten wanneer hij iets goed doet en wanneer fout. 

Op het juiste moment belonen of straffen is de basis voor een goede relatie en zorgt ervoor dat je paard met plezier voor je werkt.

april 3, 2016
Rudi & Nanny
Uncategorized