Barrel Racing

Barrel Racing is een onderdeel van de paardensport; van zowel de westernsport als de rodeo-sport. In Nederland is deze sport nog tamelijk onbekend maar in de USA is barrel racing enorm populair. Deze tonnenrace is ontstaan op de rodeo’s in het oude westen van Amerika. Speciaal voor de cowgirls zodat zij ook hun eigen vermaak hadden, dat tevens spannend was voor de toeschouwers…. Dat deze tonnenrace zou uitgroeien tot één van de grootste westernsporten van de USA had niemand verwacht.

De Barrel Race is een fantastische sport met ongelofelijk goede paarden die op volle snelheid kunnen wenden en draaien. Er komt veel rijkunst, training en techniek bij kijken om je paard op hoge snelheid onder controle te kunnen houden. Ook het korte wenden en balans houden is beslist niet gemakkelijk. Het geeft veel sensatie en het publiek is altijd razend enthousiast.

Het leuke van de Barrel Race is dat het met ieder paard beoefend kan worden. Je hebt geen speciale Quarter Horse nodig om te kunnen Barrel Racen, want deze sport kun je met ieder paard beoefenen, zolang hij maar snel, wendbaar en atletisch is. Maar ook belangrijk is dat het paard een cool karakter heeft en zich voor 100 % inzet en dat laatste is vaak niet zo moeilijk, want de meeste paarden vinden Barrel Racing fantastisch ! De prestatie hangt vooral af van de trainingswijze hoe het paard (en ruiter) getraind word. Is hij snel genoeg, maar nog belangrijker gehoorzaam genoeg om als Barrel Horse te gaan presteren?

De algemene conditie van het paard speelt bij Barrel Racing ook een grote rol. Je moet ervoor zorgen dat je paard in topconditie is als je serieus mee wilt gaan doen in de wedstrijdsport. Besef wel dat deze barrel horses  op een hoog technisch niveau werken en dat er veel van hun lichamelijke conditie geeist word, maar toch zie je veel barrel horses, mits op jonge leeftijd niet te zwaar belast, boven de 18 jaar oud nog zonder problemen aan de top meedoen.

Bij Barrel Race draait het om vorm, snelheid, bekwaamheid, wendbaarheid, controle en samenwerking. Ook afwisseling in de training is heel belangrijk om het voor paard en ruiter leuk te houden en tevens het paard niet te heet te maken.

Veel ruiters die pas begonnen zijn met deze sport, maken de fout om aldoor op de barrels te oefenen terwijl trainen op de basis en voor de afwisseling en conditie lekker buitenrijden in het bos veel beter is.

Trainen op de barrels moet natuurlijk niet vergeten worden, maar langzaam, niet te vaak en op de goede manier trainen is noodzakelijk.

Het beste is natuurlijk om hiervoor een goede trainer/instructeur in te schakelen die verstand heeft van Barrel Racing, maar omdat die in Nederland nog niet zoveel te vinden zijn, kun je bijvoorbeeld ook jezelf en je paard trainen met behulp van instructie-video’s voor deze tak van Westernrijden. Daarin zul je zien dat Barrel race niet de sport is voor waaghalzen, maar juist voor ruiters die serieus met hun paard en sport bezig zijn.

Gelukkig word nu ook in Nederland het Barrel Racen steeds bekender. Het niveau is nog niet te vergelijken met dat in de USA, maar het begin is er. Sinds kort is er een NBHA (National Barrel Horse Association) opgericht in Nederland, die ervoor gaat zorgen dat er meer en goed georganiseerde wedstrijden in Barrel Racing komen, maar ook promotie en educatie, d.m.v. clinic’s, artikels, interviews ect. spelen hierin een rol, zodat de ruiters en hun paarden de kans krijgen om in ieder geval even te proeven van dit snelheidsonderdeel.

Barrel Racing is een fantastische sport en het wordt tijd dat deze sport ook in Nederland en hopelijk voor de Belgische lezers ook in België een plaatsje krijgt!

Bedankt Wendy voor deze leuke bijdrage! We hopen nog meer van je te lezen.

mei 11, 2009
Rudi & Nanny
Rijden