Babieca

Babieca was het oorlogspaard van de Spanjaard Rodrigo Diaz de Bivar, beter bekend onder de naam El Cid. Er gaan verschillende verhalen de ronde over dit tweetal.
Om te beginnen het verhaal waarin El Cid van zijn peetoom, een monnik, de keuze krijgt uit een kudde Andalusische paarden. Als El Cid een paard kiest, roept de monnik Babieca! Wat zoiets betekent als stommerik of domoor. Volgens de oom is het een slechte keuze en zou het maar een lelijk en slecht paard zijn. Volgens dit verhaal zou het paard van El Cid sinsdien Babieca genoemd worden.

Een ander verhaal is dat El Cid na een uitdaging door een ridder van de koning, die graag een eerlijk gevecht zag, een paard uit de koninklijke stallen mocht kiezen. El Cid koos een goed getraind en een trouw oorlogspaard uit, dus geen stom of dom paard. Omdat het paard uit Babia kwam, een plaats ergens in Spanje, kreeg het de naam Babieca.

Hoe dan ook, Babieca werd of was een prachtig oorlogspaard dat erg geliefd werd door zijn eigenaar El Cid.

Er zijn verder verschillende verhalen over dit tweetal maar een van de bekendste verhalen speelt zich af na de dood van El Cid. Er was ondertussen nog een belangrijke veldslag aan de gang tussen de Moren. De vrouw van El Cid vreesde dat het nieuws van de dood van haar man zo’n impact zou hebben op de manschappen dat ze de moed zouden verliezen en de strijd zouden opgeven. Daarom bond ze El Cid vast op zijn paard en stuurde het terug het slagveld op terwijl er ook een zwaard aan zijn arm gebonden was. Bij het zien van Babieca en El Cid kregen de soldaten weer extra moed en waren de tegenstanders zo onder de indruk dat ze zich terugtrokken.


Zo wordt verteld dat El Cid zijn laatste veldslag won zelfs terwijl hij al dood was.

Na de dood van zijn baas werd Babieca nooit meer bereden. Twee jaar later stierf het paard. Volgens de verhalen werd Babieca 40 jaar oud.
 
Leuke verhaal? Deel het gerust met andere paardenliefhebbers! Bedankt!
april 2, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, babieca, neroemde paarden. el cid