Leer je paard lachen!

Het lachen is niets anders dan het flemen, het optillen van de bovenlip als een paard een vreemde geur opvangt. Deze oefening kan op twee verschillende manieren getraind worden. De eerste is om het flemen uit te lokken met een apart geurtje. Op welke geur je paard met flemen reageert, zul je moeten uitproberen. Een oude lippenstift of lippenbalsem zijn het proberen waard, omdat ze geuren zonder giftig te zijn. Fleemt je paard niet zo snel, dan kun je met je vinger over de bovenlip en neus van je paard kriebelen tot hij zijn lip optilt.

Zodra je paard begint te flemen of zijn bovenlip optilt, geef je het beloningssignaal en de beloning. Door dit meerdere trainingen te herhalen, gaat je paard het optillen van je hand al snel als hulp voor dit kunstje zien zodat je na verloop je uitlokkende hulpmiddelen af kunt bouwen. Het doel is dat je paard uiteindelijk op en naar voren opgetilde vinger fleemt en dus lacht.

Dit kunstje komt uit het boek ‘Vrijheidsdressuur, van apporteren tot zitten’ van Miriam Nieuwe Weme. In haar boek legt Miriam uit hoe je je paard kunstjes kan leren, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je een training opbouwt. Ook worden ruim 25 kunstjes stap voor stap uitgelegd. Van een buiging tot liggen en van de Spaanse pas tot zitten. Klik hier voor meer informatie over het boek en de mogelijkheid om het direct te bestellen.

februari 22, 2017
Rudi & Nanny
Africhten, flemen, kunstjes, lachen, vrijheidsdressuur

Waarom gaat mijn paard na de galop in zo’n uit elkaar gevallen draf?

Dit is een teken dat de galop slecht in balans was. Je kunt de draf na de galop verbeteren door te werken aan de voorbereiding van de overgang. Voordat je het paard vraagt in draf te gaan, geef je eerst een halve ophouding om hem te verzamelen. Rijd hierbij liever op een volte dan op de rechte lijn, omdat dit het gemakkelijker maakt de achterhand beter te laten dragen.

Oefen enkele overgangen van galop naar draf, waarbij je steeds de draf verzamelt en dan na enkele passen weer in galop aanspringt. Rijd ook steeds maar enkele passen in galop en probeer dan weer de volgende overgang naar draf.
Soms kun je, in plaats van de overgang door te zetten tot draf, alleen een halve ophouding geven en het paard toestaan door te galopperen aan een lichte teugel. Deze galop zal meer verzameld en beter in balans zijn en de volgende overgang naar draf zou er zeker beter uit moeten zien.

Wees er zeker van dat je met de beweging van de paardenrug mee gaat in galop en controleer of je de hulpen voor de overgang naar draf goed toepast. Als je te veel druk op de teugel gebruikt, kan dit er ook toe leiden dat het paard in een ongecontroleerde draf valt.

Uit: Dressuurtraining – Praktische oefeningen voor ruiter en paard van Michael J. Stevens 
Dit is een topboek als het gaat over dressuur. Je kunt er o.a. in ontdekken welke trainingsdoelen je kunt stellen, hoe je je rijvaardigheid verbetert, hoe je de zijgangen oefent, hoe de juiste opbouw van een oefening is, hoe je diverse overgangen rijdt en ga zo maar door. Ook worden ruim 40 veel voorkomende problemen besproken. Ik heb echt al heel veel gehad aan dit boek en het leuke is dat het nu verkrijgbaar is voor maar €9,95 i.p.v. €17,95! Klik op bovenstaande link voor meer informatie over het boek en de mogelijkheid om het direct te bestellen.

februari 21, 2017
Rudi & Nanny
Africhten, Rijden, draf, galop, oefening, overgang

Geen stress na de les

Gedragswetenschappers van het Franse instituut voor landbouwonderzoek in Tours hebben ontdekt dat een paard minder goed leert als hij voor of na de les stress ervaart. Hij vergeet dan een deel van de les. Bij stress moet je denken aan dingen als: harde geluiden, onverwachte bewegingen enz. Eigenlijk alle dingen die je paard eng of onprettig vindt.

Als je je paard na de training zo snel mogelijk ontspanning geeft, haal je meer uit je training. Dus laat je paard lekker met wat bevriende paarden in de wei, voor de meeste paarden is dat de ultieme ontspanning. 

februari 20, 2017
Rudi & Nanny
Gedrag, Rijden, gedragswetenschap, ontspanning, stress, training

Trojaans paard

Volgens de verhalen vond de Trojaanse Oorlog plaats rond 1180 voor Christus. De oorlog vond plaats tussen de bewoners van Troje en de Grieken. De oorlog duurde tien jaar, maar het lukte de Grieken maar niet om de Trojanen te verslaan.

Het paard van Troje
Uiteindelijk bedachten de Grieken een list: ze bouwden een paard van hout, waar ze een leger in verstopten. Het paard werd achtergelaten bij de stad Troje, als teken van verlies. Uiteraard waren de Trojanen uitzinnig van vreugde en haalden het paard naar binnen, de stad in. ’s Nachts klommen de soldaten echter uit het paard, ook de rest van het Griekse leger was teruggekomen. De soldaten die in de stad waren, openden de poort en samen staken de soldaten heel Troje in brand. De meeste inwoners van Troje kwamen om.

Een Trojaans paard
Dit is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. In het jargon gebruikt men ook wel het Engelse Trojan horse of kortweg trojan. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Een Trojaans paard is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus. Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert niet zichzelf naar andere computers, zoals een worm dat wel doet.
Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail.

Dus bij deze  wees voorzichtig bij het openen van mailtjes en haal niet zomaar een paard in huis!

Rudi & Nanny
Weetjes, grieken, oorlog, paard, paarden, paardentips, trojaans paard, troje

Ongelijke stijgbeugelriemen

Allebei je stijgbeugelriemen zitten op gaatje 10 en toch liggen je benen niet even lang. Hoe kan dat toch?

Scheefheid kan in je paard, in jezelf of in het zadel zitten. Om dit te onderzoeken, heb je hulp nodig. Maar check eerst eens je beugelriemen. Doordat je altijd links opstapt, kan je linker beugelriem behoorlijk uitrekken. Haal je beugelriemen van het zadel en leg ze naast elkaar. Zitten de gaatjes nog op gelijke hoogte? Zoja, kijk dan met bijvoorbeeld je instructeur en/of dierenarts eens naar jezelf, je paard en je zadel. Zitten de gaatjes niet meer gelijk? Maak ze weer gelijk of koop nieuwe beugelriemen.

Om te voorkomen dat de linker beugelriem uitrekt, wissel je de beugelriemen regelmatig van kant. Opstappen met een krukje scheelt ook al een hoop!

februari 15, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, ongelijke beugels, stijgbeugelriem

Daarom zijn veel paarden bang om in het water te stappen

Paarden hebben geen goed dieptezicht bij dingen die zich vlak voor hen bevinden. Dit komt omdat de ogen van een paard aan de zijkant van hun hoofd staan. Hierdoor kunnen paarden zien wat er aan beide kanten van hun lichaam gebeurt. Als je met je paard door het water gaat, vraag je je paard eigenlijk om jou blindelings te vertrouwen. Het paard heeft namelijk geen idee hoe diep het water is. Het krijgt vertrouwen door goede ervaringen in het water en door een sterke band met zijn ruiter. Als je paard bang is om water in te gaan, moet je dit stap voor stap opbouwen. Het helpt vaak ook om een ander paard voorop te laten gaan. 

februari 13, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, angst, dieptezicht, paard, paarden, vluchtdier, water

Hoe krijgt mijn paard een mooiere hals?

Wie wil dat nou niet? Een paard met een prachtige hals qve9nvg. Helaas hebben niet alle paarden zo’n mooie hals van nature. Toch kan je met de juiste training de halsvorm van je paard verbeteren.

De bouw van de hals is erfelijk bepaald, maar de halsvorm wordt mede bepaald door de halsspieren. En spieren kan je trainen. Dit doe je door spieren afwisselend aan te spannen en te ontspannen. De halsspieren van een paard zijn altijd enigszin actief. Een paard draagt namelijk zijn eigen hoofd. Welke spieren meer en minder actief zijn, ligt aan de halshouding van het paard. Daarom is het bij het trainen van de halsspieren belangrijk om te variëren in de halshouding en regelmatig een lange teugel geven is dan ook een goed idee.

Het is wel belangrijk dat het paard zelf zijn hals draagt. Alleen dan ontwikkelt hij zijn spieren. Als je als ruiter je paard in een bepaalde houding trekt, ontwikkel je niet de spieren die je wil. Probeer je bijvoorbeeld je paard aan de teugel te trekken, dan krijg je verzet en spant je paard zijn onderhals i.p.v. de spieren aan de bovenkant van de hals. Werk altijd aan ontspanning. Vraag van je paard een bepaalde houding en wacht tot hij zich ontspant. Op dat moment ontspan je zelf ook en moet je paard dezelfde houding aan blijven houden. Probeer op die manier je paard nooit langer dan 10 minuten met dezelfde halshouding te laten lopen.

februari 11, 2017
Rudi & Nanny
Rijden, hals, halshouding, halsspier, spieren

Flanders Horse Expo

We kijken er hier al weken naar uit: de 10e editie van Flanders Horse Expo! Het weekend van 24, 25 en 26 februari belooft weer een weekend vol paardenplezier te worden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op Flanders Horse Expo: jumping, clinics, rasvoorstellingen, shows, working equitation, demonstraties, horsemanship, western, horseball, freestyle, vrijheidsdressuur, lezingen, dressuur, mennen en natuurlijk ook een beurs waar je alles vindt over paarden. Van voeding tot zadels, van verzorgingsproducten tot kleding, van paardenvakanties tot stallenbouw, van paardentrailers tot ……….

Wie weet tot ziens op Flanders Horse Expo!

Meer info op www.flanders-horse-expo.be

Rudi & Nanny
Weetjes

Ouders, kinderen en paardrijlessen

‘Jij blijft zitten!’ hoor ik een man naast me zeggen.
‘Het is zo moeilijk!’ zegt de vrouw.
Het dochtertje rijdt mee in de ponylessen en na een bokje van de pony is ze ervan af gevallen. Het meisje lacht ermee en kruipt meteen weer op de pony. Haar vader drukt mama in de stoel. Hij kijkt haar aan en stelt haar gerust. ‘We moeten dit leren, schat. Ik heb het er ook moeilijk mee!’
Een verhaal dat voor veel ouders onders ons wel herkenbaar zal zijn singulair tablet

Bij ons in de straat is een huis verkocht. Een jonge vrouw woonde blijkbaar nog maar net drie maanden in haar pas afgewerkte woning, toen ze van haar paard viel en daardoor in een rolstoel terecht kwam. Haar ouders vonden het een vreselijke beslissing. Ook zei hebben ooit aan de rijbbaan gestaan met bonzend hart.

Nou Rudi, moet je dat laatste nou schrijven? Paardrijden moet leuk en ontspannen zijn. Ja, dat klopt. Maar je moet niet de gevaren ontkennen, paardrijden blijft een risico.

Ik vroeg eens aan iemand die op wereldniveau paardensport beoefent of zij nog wel eens van het paard viel. Ze zei dat dat nog steeds wel eens gebeurde. ‘Het blijven dieren, hè!’ zei ze.

Als je kind gaat ponyrijden mag je best kritisch zijn. Lesgevers moeten weten waar ze mee bezig zijn. Een stel gevorderde tieneramazones de beginners laten begeleiden kan leuk zijn. Maar als papa heb ik dan zoiets van, nee! Rijlessen moet je serieus nemen. Risisco’s zijn er en blijven er, maar die moet je zoveel mogelijk beperken. 

In de meeste gevallen ligt het niet aan de pony dat het mis gaat, maar zijn het ondoordachte zaken zoals een losse singel, teveel kinderen in een les, laten springen als ze nog maar amper kunnen draven, … je kan er zelf wel een paar bedenken.

Nee, ik begrijp het als ouder wel dat je af en toe op het puntje van je stoel zit als je dochter of zoon tijdens de les vrolijk voorbij komt gegaloppeerd op een wat te grote pony. 

Hoe waren we vroeger zelf? Ouders overdreven altijd en waren te bezorgd. Hoe gekker de pony, hoe leuker we het vonden.

Zou de wijsheid dan toch met de jaren komen?

februari 8, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, eerst, paarden, paardrijden, pony, rijlessen