Irritaties van de ogen en luchtwegen van je paard?

Heeft je paard plots last van ontstoken ogen? De oorzaak hiervan zouden vliegen kunnen zijn. Een vliegennetje en wat zalf en het ongemak is opgelost. Maar er kan meer aan de hand zijn. Oogontsteking en irritaties op de huid  kunnen veroorzaakt worden door processierupsen in eikenbomen. Een tijdje terug was het een plaag. Gelukkig hebben we er nu minder last van maar ze zijn er nog!

De rupsen hebben allemaal haartjes die, zoals ondertussen bij velen bekend is, irritaties bij mensen kunnen veroorzaken als je ermee in contact komt. Je krijgt dan een soort allergische reactie waardoor er een pijnlijke huiduitslag kan ontstaan die erg jeukt. Ver uit de buurt blijven van deze rupsen zou een verstandige keuze zijn. Maar eenmaal een boom vol van deze beesten en je hebt een probleem. De haartjes van deze rupsen worden ook verspreid door de wind. Zelfs als de rupsen ontpopt zijn tot nachtvlinders kunnen de achtergebleven haartjes jaren later nog allergische reacties veroorzaken.

Op veel plaatsen is een melding genoeg om een team voor het verdelgen van de rupsen ter plaatse te krijgen. Soms, vooral als de bomen op eigen terrein staan en te ver van publieke plaatsen, moet je er als eigenaar zelf voor in staan.

De huid je paard kan reageren op de haartjes van de processierups. De haartjes kunnen jeuk veroorzaken, uitslag op de huid en ontsteking van de slijmvliezen. Een dierenarts zal natuurlijk altijd eerst adviseren de oorzaak aan te pakken en daarnaast krijgt je paard een behandeling, vaak met corticosteroïden.

Zelfs als je geen eikenbomen in je omgeving hebt, kunnen deze irritaties ontstaan door ruwvoer dat besmet is door de haartjes van de processierups. 

Er zijn gespecialiseerde bedrijven om deze rupsen te bestrijden. Vraag even advies bij je gemeente. In sommige gevallen schakelen zij de juiste mensen in om het probleem op te lossen. Zelf aan de slag gaan met branders en dergelijke is niet verstandig omdat dit volgens deskundigen je gezondheid kan schaden en er natuurlijk ook brand kan ontstaan!

 

 

Nuttige informatie? Deel het ook met andere paardenliefhebbers! Bedankt!

Groetjes Rudi en Nanny

juli 21, 2016
Rudi & Nanny
Medisch, allergie, corticosteroïden, eiken, eikenbomen, haartjes, huidirritatie, paarden, processierups, rupsen, verdelging

Horzeleitjes

Heeft jouw paard of pony kleine, crèmekleurige puntjes op zijn benen of buik? Krijg je die puntjes er niet zomaar af? Waarschijnlijk zijn dit horzeleitjes. Horzels leggen hun eitjes op de benen of buik van een paard. Doordat een paard zich vervolgens met zijn tanden krabt, komen er eitjes in de mond van het paard. Daar nestelen de eitjes zich in de wangen en het tandvlees. Na een tijdje laten ze los en worden ze doorgeslikt door het paard. Dan zetten ze zich vast als larven in de maagwand. Hier overwinteren de larven. In de lente komen ze met de mest naar buiten, ontwikkelen ze zich tot horzel en zo begint het hele proces opnieuw. Om te voorkomen dat jouw paard of pony horzeleitjes inslikt, kan je ze maar het beste verwijderen. Dit doe je met een schuursteentje of horzelmesje (verkrijgbaar in de ruitersportzaak). Als je dit niet bij de hand hebt, kan je ook lauw water met azijn gebruiken. Verder is het verstandig om je paard voor de winter te ontwormen met een middel dat ook horzellarven bestrijdt. 

 

Help ook andere paardenliefhebbers en deel deze pagina…bedankt!

juli 5, 2016
Rudi & Nanny
Uncategorized

Ouders, kinderen en paardrijlessen

‘Jij blijft zitten!’ hoor ik een man naast me zeggen.
‘Het is zo moeilijk!’ zegt de vrouw.
Het dochtertje rijdt mee in de ponylessen en na een bokje van de pony is ze ervan af gevallen. Het meisje lacht ermee en kruipt meteen weer op de pony. Haar vader drukt mama in de stoel. Hij kijkt haar aan en stelt haar gerust. ‘We moeten dit leren, schat. Ik heb het er ook moeilijk mee!’
Een verhaal dat voor veel ouders onders ons wel herkenbaar zal zijn. 

Bij ons in de straat is een huis verkocht. Een jonge vrouw woonde blijkbaar nog maar net drie maanden in haar pas afgewerkte woning, toen ze van haar paard viel en daardoor in een rolstoel terecht kwam. Haar ouders vonden het een vreselijke beslissing. Ook zei hebben ooit aan de rijbbaan gestaan met bonzend hart.

Nou Rudi, moet je dat laatste nou schrijven? Paardrijden moet leuk en ontspannen zijn. Ja, dat klopt. Maar je moet niet de gevaren ontkennen, paardrijden blijft een risico.

Ik vroeg eens aan iemand die op wereldniveau paardensport beoefent of zij nog wel eens van het paard viel. Ze zei dat dat nog steeds wel eens gebeurde. ‘Het blijven dieren, hè!’ zei ze.

Als je kind gaat ponyrijden mag je best kritisch zijn. Lesgevers moeten weten waar ze mee bezig zijn. Een stel gevorderde tieneramazones de beginners laten begeleiden kan leuk zijn. Maar als papa heb ik dan zoiets van, nee! Rijlessen moet je serieus nemen. Risisco’s zijn er en blijven er, maar die moet je zoveel mogelijk beperken. 

In de meeste gevallen ligt het niet aan de pony dat het mis gaat, maar zijn het ondoordachte zaken zoals een losse singel, teveel kinderen in een les, laten springen als ze nog maar amper kunnen draven, … je kan er zelf wel een paar bedenken.

Nee, ik begrijp het als ouder wel dat je af en toe op het puntje van je stoel zit als je dochter of zoon tijdens de les vrolijk voorbij komt gegaloppeerd op een wat te grote pony. 

Hoe waren we vroeger zelf? Ouders overdreven altijd en waren te bezorgd. Hoe gekker de pony, hoe leuker we het vonden.

Zou de wijsheid dan toch met de jaren komen?

juli 4, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, eerst, paarden, paardrijden, pony, rijlessen

Laat je paard knagen

Paarden knagen graag aan de bast van bomen. Als je bomen in je wei hebt staan, kan je die dan ook maar het best beschermen tegen dit geknaag. Leg in plaats daarvan regelmatig wat verse takken in de wei. Takken van fruitbomen zijn meestal favoriet, maar berken- en hazelnoottakken lusten ze ook. Het knagen is goed voor de tanden en kiezen en je paard krijgt de nodige vitamines en mineralen binnen. Bovendien is het een prima manier om je paard bezig te houden.

 

Maak ook andere paardenliefhebbers blij en deel deze pagina. Bedankt!

juli 2, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, bijten, knagen, kribbebijten, paarden, paardentips, stalondeugden

Daarom zijn veel paarden bang om in het water te stappen

Paarden hebben geen goed dieptezicht bij dingen die zich vlak voor hen bevinden. Dit komt omdat de ogen van een paard aan de zijkant van hun hoofd staan. Hierdoor kunnen paarden zien wat er aan beide kanten van hun lichaam gebeurt. Als je met je paard door het water gaat, vraag je je paard eigenlijk om jou blindelings te vertrouwen. Het paard heeft namelijk geen idee hoe diep het water is. Het krijgt vertrouwen door goede ervaringen in het water en door een sterke band met zijn ruiter. Als je paard bang is om water in te gaan, moet je dit stap voor stap opbouwen. Het helpt vaak ook om een ander paard voorop te laten gaan. 

juni 28, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, angst, dieptezicht, paard, paarden, vluchtdier, water

Trojaans paard

Volgens de verhalen vond de Trojaanse Oorlog plaats rond 1180 voor Christus. De oorlog vond plaats tussen de bewoners van Troje en de Grieken. De oorlog duurde tien jaar, maar het lukte de Grieken maar niet om de Trojanen te verslaan.

Het paard van Troje
Uiteindelijk bedachten de Grieken een list: ze bouwden een paard van hout, waar ze een leger in verstopten. Het paard werd achtergelaten bij de stad Troje, als teken van verlies. Uiteraard waren de Trojanen uitzinnig van vreugde en haalden het paard naar binnen, de stad in. ’s Nachts klommen de soldaten echter uit het paard, ook de rest van het Griekse leger was teruggekomen. De soldaten die in de stad waren, openden de poort en samen staken de soldaten heel Troje in brand. De meeste inwoners van Troje kwamen om.

Een Trojaans paard
Dit is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. In het jargon gebruikt men ook wel het Engelse Trojan horse of kortweg trojan. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Een Trojaans paard is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus. Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert niet zichzelf naar andere computers, zoals een worm dat wel doet.
Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail.

Dus bij deze  wees voorzichtig bij het openen van mailtjes en haal niet zomaar een paard in huis!

juni 26, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, grieken, oorlog, paard, paarden, paardentips, trojaans paard, troje

Hoesten bij paarden

Hoesten komt voor bij paarden van alle leeftijden. De eerste keer dat we een van onze paarden hoorden hoesten, schrokken we even. We hadden gehoord dat het niet al te best is als je paard hoest. Later bleek dat het geen ramp is als je paard bijvoorbeeld bij het losrijden een keer kucht. Toch moet je opletten als je paard of pony regelmatig hoest en mag je de hoest niet zomaar negeren.

Het hoesten kan veroorzaakt worden door een allergie of een infectie. Bij een infectie zal het paard vaak ook ziek zijn. Het heeft geen zin meer om te eten en geeft een slome uitdrukking. Ook de ademhaling, de hartslag en de lichaamstemperatuur kan verhogen. Als de keel ontstoken is, kan het paard moeite krijgen bij het wegslikken van het speeksel waardoor dit uit de mond loopt. De kans op een keelonsteking vergroot bij paarden die in vuile en slecht verluchte stallen staan. Het paard zal in dit geval een harde, droge kuch geven.

De hoest van een paard kan ook het gevolg zijn van een allergische reactie. Het is dan belangrijk te ontdekken waar je paard op reageert om, indien mogelijk, de oorzaak van de reactie weg te nemen. De arts zal via een bloedstaal kunnen bepalen wat er aan de hand is.

Het klinkt misschien vreemd, maar een paard kan zelfs allergisch zijn voor stro! Je kan dan bijvoorbeeld het stro vervangen door zaagsel.
Vooral door stof kan een paard hoesten. Je kan daarom ook overwegen het hooi voor het geven even in een bak met water te drenken.

Een kuchje is dus geen reden tot paniek. Maar als het hoesten toeneemt, is het aangeraden een dierenarts in te schakelen.

Waar je op kan letten om hoesten te voorkomen?

  • Zorg voor goede ventilatie in de stal.
  • Zorg dan wel dat het paard zelf niet in de tocht komt te staan.
  • Maak de stallen dagelijks schoon.
  • Zorg voor regelmatige weidegang
  • Geef je paard droogvoer van goede kwaliteit, dus stof- en schimmelvrij.

Er zijn verschillende middelen en methodes om een paard dat hoest te behandelen. Belangrijk is een behandeling, bijvoorbeeld een anti-bioticakuur, volledig tot het einde af te ronden.

 

 

Help Paardenliefhebbers en hun paarden door deze pagina te delen. Bedankt

juni 23, 2016
Rudi & Nanny
Medisch, hoesten, medisch, paard, schimmelvrij, verzorging

Dierenarts…spoed!

Een ongeruste paardeneigenaar belt de dierenarts, zijn paard is anders dan normaal, er is echt iets mis. Maar wat precies kan hij niet zeggen. Dus hij hoopt dat de dierenarts hem kan gerust stellen.

De dierenarts komt aan en vol spanning wijst de eigenaar de arts naar de stal van het paard. Hij vraagt ondertussen of de dierenarts wat koffie wil. Na een lange drukke dag kan de arts deze oppepper wel gebruiken. Graag!

Terwijl de eigenaar de koffie zet, kan hij vanuit de keuken de dierenarts aan het werk zien. In eerste instantie is er niks aan de hand. De dierenarts gaat de stal in met zijn tas, maar komt wat later zenuwachtig naar buiten en gaat in zijn wagen een zaklamp halen. Weer later komt de dierenarts weer naar buiten. Hij lijkt nogal onrustig. Dit gedrag maakt de eigenaar meteen ongerust. Terwijl hij nog in de keuken staat, komt de arts zwetend om een schroevendraaier vragen. Als de eigenaar met een verse kop koffie naar de stal loopt, roept de arts hem toe dat hij dringend een tang nodig heeft. ‘Of nee, doe maar een hamer en een beitel!’

De schrik omvangt de eigenaar van het paard en in paniek vraagt hij: ‘Wat is er met mijn paard aan de hand?!!’
‘Dat heb ik nog niet kunnen bekijken,’ zei de arts. ‘Ik ben gewoon de sleuteltjes van man tas kwijt en probeer deze open te krijgen!’

juni 18, 2016
Rudi & Nanny
Fun, fun, grapjes, Humor, mop, paard, paarden, paardentips

Naam keuze belangrijk

“Wat ga je me nu vertellen?” zul je waarschijnlijk zeggen. De naam van mijn paard is toch niet belangrijk!
Over naamkeuze gesproken, we kregen laatst een mailtje van iemand die haar paard Rudi had genoemd. Ze vond het het een goed idee om het volgende paard Nanny te noemen, dit was natuurlijk weer een tip van Rudi, haha. Het moet niet gekker worden…
Maar even zonder grappen. Toch kan de keuze van de naam van je paard verwarring brengen tijdens de training. Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de naam niet teveel lijkt op de stemcommando’s die je geeft. Je begrijpt wel dat een paard dat bijvoorbeeld Raf heet, tijdens het longeren niet goed begrijpt wat er precies van hem gevraagd wordt. ‘Braaaf Raf!’ Je paard denkt dan, was het nu RAF, BRAAF of DRAF?
Heb je nu toevallig al een naam die verwarring zou kunnen brengen dan kun je ook gewoon andere termen gaan gebruiken of een andere taal. Bijvoorbeeld Engels (Walk, trot,…) om zo duidelijker te zijn in het overdragen van de commando’s. Of je geef je paard een andere naam, daar hebben wij zelf trouwens meer problemen mee dan het paard zelf…
Dus ook in de omgang met je paard kan het je paard in verwarring brengen, zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien. Je geeft hem tijdens een rit een klopje op de schouder met in jouw ogen het compliment Braaaf en plots begint hij te draven. Zie je waarom het soms mis kan gaan en wij onbedoeld de verkeerde dingen kunnen overbrengen? Dan hebben we het alleen nog maar over onze stem.
Maar we waren over de naam van je paard bezig. Ook bij het aangespannen rijden is de keus van de naam van je paard belangrijk. Een goed getraind paard is aangespannen zeer attent op de stem van de menner. Als je meerdere paarden inspant dan is het goed dat ook de klanken van de namen niet teveel op elkaar lijken. Bij een stemcorrectie is het belangrijk dat het juiste paard de boodschap begrijpt. Dus een dubbelspan van paarden die Jim en Tim heten is niet zo verstandig, deze namen lijken teveel op elkaar.
Het is ook aangeraden tijdens het trainen via stemcommando’s je paard te attenderen op een aankomend commando. Tijdens het mennen doe je dit door een lichte ophouding gevolgd door het commando. Tijdens het longeren kun je zoiets zeggen, als opletten… draf. Op deze manier is de verwarring die kan ontstaan een stuk beperkt.

 

Maak ook andere paardenliefhebbers blij en deel deze pagina. Bedankt alvast!

juni 16, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, naamkeuze, paarden, paardennamen, paardentips

Plassen

Ik was net wat inpiratie aan het zoeken op het internet. Daarbij dacht ik aan de angst die paarden wel eens hebben als ze door een plas water moeten lopen. 

De reden hiervoor is eigenlijk heel logisch. Je paard kan niet inschatten hoe diep het water is en daarnaast beweegt de oppervlakte wel eens en ziet het er allerlei weerspiegelingen in. Daarbij in je achterhoofd dat je paard een vluchtdier is dat het liever wat voorzichtiger aan doet … verklaring voor de angst voor plassen.

Vertrouwen en gewenning zijn hiervoor twee woorden die aan de basis liggen bij de training. Nooit forceren maar elke stap belonen. 

Maar waar ik eigenlijk naar toe wil gaan met dit verhaal is het volgende. Ik zocht op de trefwoorden plassen en paarden om zo mogelijk nog wat extra informatie te vinden, maar kwam uit bij het laten plassen op commando.

Je paard laten plassen op commando? Het kan blijkbaar. Maar waarom zou je dat doen? Of waarom juist niet?

Wil jij misschien je mening delen over dit onderwerp? Weet jij hoe je dit je paard moet aanleren? Wat de voordelen zijn? Raad je het juist af om dit te doen? Waarom?

juni 14, 2016
Rudi & Nanny
Africhten, commando, leren trraining, paarden, paardrijden, water