Waarom staart inbinden bij polo?

De reden dat de  staart van het paard voor de wedstrijd wordt opgebonden, is uit praktische overweging. Door dit te doen voorkomen ze dat  er tijdens een wedstrijd iets verstrikt raakt in de staart of om te voorkomen dat het paard zelf of andere paarden op zijn staart gaan staan. Ook de  manen van het paard worden afgeschoren om te voorkomen dat de berijder er met zijn handen in verstrikt raakt.

augustus 1, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, inbinden, paarden, paarden. staart, polo, staart

Koliek

Koliek
Er wordt veel over koliek gesproken, omdat een paard er erg gevoelig voor is. Maar wat is het nu precies?

Koliek is een verzamelnaam voor alle vormen van buikpijn bij het paard.

Meestal is koliek een verkramping van een stuk darm, waardoor het paard buikpijn krijgt. Het paard gaat vaak zweten en wordt rusteloos. Hij kijkt, schopt of bijt naar de buik, de hartslag en de ademhaling versnellen en de voor- en achterbenen staan vaak stijf onder het paard (plashouding). Het paard gaat regelmatig rollen en flemen met de bovenlip.

Koliek kan op verschillende manieren ontstaan: na een inspanning vlug en veel (koud) water drinken, tekort aan zouten, worminfecties, slechte voeding (bv. rot, schimmel), het paard met een volle maag laten werken, plotse temperatuursveranderingen, zand in de darmen, lucht/gas in de darmen (bv. luchtzuigen), verstopping van de darmen (bv. droogvoer), verkeerde ligging van de baarmoeder van een drachtige merrie enz. Soms is het zelfs zo dat door rollen van het paard er een draaiïng van darmdelen ontstaat. Om afsterven van dit deel van de darm te voorkomen, moet je met uiterste spoed naar de dierenkliniek om het paard te laten opereren. Meestal is dit bij koliek niet het geval en krijgt het paard een spuit waardoor de darmen zich ontspannen en een pijnstiller tegen de pijn. Het paard mag na observatie meestal al vlug naar huis.

Bij koliek moet je je paard warm toedekken en zoveel mogelijk laten ontspannen. Dit kan je doen door er rustig aan de hand wat mee rond te stappen (enkel bij toestemming van de arts, want dit is niet in alle gevallen goed) en kalmerend toespreken. Zeker niet laten eten of drinken! Ook kun je de onderbuik wat masseren als het paard het toelaat. Als je het paard op stal moet laten staan, zorg dan dat het zich niet kan verwonden bij het rollen. Voorkom dit door extra stalstrooisel tegen de kanten van de stal te leggen.

Als de dierenarts komt, kan je vertellen wanneer het paard voor het laatst gemest heeft, of het al eerder last heeft gehad van koliek, hoe lang de symptomen al aanhouden en of je onlangs nog van voeder bent veranderd. Als je een merrie hebt die drachtig is, moet je dit zeker als eerste melden.

Wat is dan zandkoliek?
Bijna elk paard eet wel eens zand via het eten van hooi. Een beetje zand kan ook helemaal geen kwaad. Maar als je paard bijvoorbeeld van de grond eet, kan hij ongemerkt veel zand binnen krijgen via het ruwvoer. Het zand verzamelt in de dikke darm.

Je paard gaat hierdoor minder eten, heeft geen zin in de training, lijkt onhandelbaar, krijgt een doffe vacht of vermagert. Soms kan er ook koliek ontstaan door de grotere hoeveelheid zand in de darmen. Vandaar ook de naam zandkoliek. Er is al eens 75 kilo zand in de buik van een paard gevonden!

Je begrijpt dat zandkoliek daarom best pijnlijk kan zijn voor een paard. Toch schreef een dierenarts dat het probleem in de praktijk bijna altijd verholpen wordt met laxerende middelen en pijnstillers en dat er maar in sommige gevallen een operatie nodig is. Bij grote hoeveelheden zand bestaat de kans dat de darm scheurt. Het zand moet er dan uitgespoeld worden met daarbij een vergrote kans op infecties van de buik.

Doe de zandtest
Jij kan makkelijk zelf testen of je paard zand mee naar binnen krijgt. Je hebt daarvoor zo’n doorzichtige wergwerphandschoen nodig. Doe wat mest van je paard samen met wat water in de handschoen en hang het een uurtje op met de vingers van de handschoen naar beneden gericht. Het eventuele zand in de mest zal dan naar beneden zinken en te zien zijn in de vingers van de handschoen.

Voorkomen
Zandkoliek voorkom je door de inname van zand via het eten te voorkomen. Dit kan je doen door het ruwvoer voor het voeren af te spoelen. Je kan het voer ook in een ruif doen. Voorkom grazen in een schrale weide.
Er zijn blijkbaar ook paarden die bewust zandhappen. Je zit dan duidelijk met een gedragsprobleem. De raad die dan vaak gegeven wordt, is een muilkorf om te doen. Het vinden van de oorzaak is natuurlijk beter (verveling, te weining ruwvoer, mineralentekort …).
Hang een mineralenblok in de stal of weide. Er zijn blijkbaar ook verschillende supplementen verkrijgbaar die zandkoliek helpen te voorkomen.

Help ook andere paardenliefhebbers en deel deze pagina… bedankt!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips

juli 24, 2016
Rudi & Nanny
Medisch, bukpijn, koliek, paard, paarden, zandkoliek

Irritaties van de ogen en luchtwegen van je paard?

Heeft je paard plots last van ontstoken ogen? De oorzaak hiervan zouden vliegen kunnen zijn. Een vliegennetje en wat zalf en het ongemak is opgelost. Maar er kan meer aan de hand zijn. Oogontsteking en irritaties op de huid  kunnen veroorzaakt worden door processierupsen in eikenbomen. Een tijdje terug was het een plaag. Gelukkig hebben we er nu minder last van maar ze zijn er nog!

De rupsen hebben allemaal haartjes die, zoals ondertussen bij velen bekend is, irritaties bij mensen kunnen veroorzaken als je ermee in contact komt. Je krijgt dan een soort allergische reactie waardoor er een pijnlijke huiduitslag kan ontstaan die erg jeukt. Ver uit de buurt blijven van deze rupsen zou een verstandige keuze zijn. Maar eenmaal een boom vol van deze beesten en je hebt een probleem. De haartjes van deze rupsen worden ook verspreid door de wind. Zelfs als de rupsen ontpopt zijn tot nachtvlinders kunnen de achtergebleven haartjes jaren later nog allergische reacties veroorzaken.

Op veel plaatsen is een melding genoeg om een team voor het verdelgen van de rupsen ter plaatse te krijgen. Soms, vooral als de bomen op eigen terrein staan en te ver van publieke plaatsen, moet je er als eigenaar zelf voor in staan.

De huid je paard kan reageren op de haartjes van de processierups. De haartjes kunnen jeuk veroorzaken, uitslag op de huid en ontsteking van de slijmvliezen. Een dierenarts zal natuurlijk altijd eerst adviseren de oorzaak aan te pakken en daarnaast krijgt je paard een behandeling, vaak met corticosteroïden.

Zelfs als je geen eikenbomen in je omgeving hebt, kunnen deze irritaties ontstaan door ruwvoer dat besmet is door de haartjes van de processierups. 

Er zijn gespecialiseerde bedrijven om deze rupsen te bestrijden. Vraag even advies bij je gemeente. In sommige gevallen schakelen zij de juiste mensen in om het probleem op te lossen. Zelf aan de slag gaan met branders en dergelijke is niet verstandig omdat dit volgens deskundigen je gezondheid kan schaden en er natuurlijk ook brand kan ontstaan!

 

 

Nuttige informatie? Deel het ook met andere paardenliefhebbers! Bedankt!

Groetjes Rudi en Nanny

juli 21, 2016
Rudi & Nanny
Medisch, allergie, corticosteroïden, eiken, eikenbomen, haartjes, huidirritatie, paarden, processierups, rupsen, verdelging

Horzeleitjes

Heeft jouw paard of pony kleine, crèmekleurige puntjes op zijn benen of buik? Krijg je die puntjes er niet zomaar af? Waarschijnlijk zijn dit horzeleitjes. Horzels leggen hun eitjes op de benen of buik van een paard. Doordat een paard zich vervolgens met zijn tanden krabt, komen er eitjes in de mond van het paard. Daar nestelen de eitjes zich in de wangen en het tandvlees. Na een tijdje laten ze los en worden ze doorgeslikt door het paard. Dan zetten ze zich vast als larven in de maagwand. Hier overwinteren de larven. In de lente komen ze met de mest naar buiten, ontwikkelen ze zich tot horzel en zo begint het hele proces opnieuw. Om te voorkomen dat jouw paard of pony horzeleitjes inslikt, kan je ze maar het beste verwijderen. Dit doe je met een schuursteentje of horzelmesje (verkrijgbaar in de ruitersportzaak). Als je dit niet bij de hand hebt, kan je ook lauw water met azijn gebruiken. Verder is het verstandig om je paard voor de winter te ontwormen met een middel dat ook horzellarven bestrijdt. 

 

Help ook andere paardenliefhebbers en deel deze pagina…bedankt!

juli 5, 2016
Rudi & Nanny
Uncategorized

Ouders, kinderen en paardrijlessen

‘Jij blijft zitten!’ hoor ik een man naast me zeggen.
‘Het is zo moeilijk!’ zegt de vrouw.
Het dochtertje rijdt mee in de ponylessen en na een bokje van de pony is ze ervan af gevallen. Het meisje lacht ermee en kruipt meteen weer op de pony. Haar vader drukt mama in de stoel. Hij kijkt haar aan en stelt haar gerust. ‘We moeten dit leren, schat. Ik heb het er ook moeilijk mee!’
Een verhaal dat voor veel ouders onders ons wel herkenbaar zal zijn. 

Bij ons in de straat is een huis verkocht. Een jonge vrouw woonde blijkbaar nog maar net drie maanden in haar pas afgewerkte woning, toen ze van haar paard viel en daardoor in een rolstoel terecht kwam. Haar ouders vonden het een vreselijke beslissing. Ook zei hebben ooit aan de rijbbaan gestaan met bonzend hart.

Nou Rudi, moet je dat laatste nou schrijven? Paardrijden moet leuk en ontspannen zijn. Ja, dat klopt. Maar je moet niet de gevaren ontkennen, paardrijden blijft een risico.

Ik vroeg eens aan iemand die op wereldniveau paardensport beoefent of zij nog wel eens van het paard viel. Ze zei dat dat nog steeds wel eens gebeurde. ‘Het blijven dieren, hè!’ zei ze.

Als je kind gaat ponyrijden mag je best kritisch zijn. Lesgevers moeten weten waar ze mee bezig zijn. Een stel gevorderde tieneramazones de beginners laten begeleiden kan leuk zijn. Maar als papa heb ik dan zoiets van, nee! Rijlessen moet je serieus nemen. Risisco’s zijn er en blijven er, maar die moet je zoveel mogelijk beperken. 

In de meeste gevallen ligt het niet aan de pony dat het mis gaat, maar zijn het ondoordachte zaken zoals een losse singel, teveel kinderen in een les, laten springen als ze nog maar amper kunnen draven, … je kan er zelf wel een paar bedenken.

Nee, ik begrijp het als ouder wel dat je af en toe op het puntje van je stoel zit als je dochter of zoon tijdens de les vrolijk voorbij komt gegaloppeerd op een wat te grote pony. 

Hoe waren we vroeger zelf? Ouders overdreven altijd en waren te bezorgd. Hoe gekker de pony, hoe leuker we het vonden.

Zou de wijsheid dan toch met de jaren komen?

juli 4, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, eerst, paarden, paardrijden, pony, rijlessen

Laat je paard knagen

Paarden knagen graag aan de bast van bomen. Als je bomen in je wei hebt staan, kan je die dan ook maar het best beschermen tegen dit geknaag. Leg in plaats daarvan regelmatig wat verse takken in de wei. Takken van fruitbomen zijn meestal favoriet, maar berken- en hazelnoottakken lusten ze ook. Het knagen is goed voor de tanden en kiezen en je paard krijgt de nodige vitamines en mineralen binnen. Bovendien is het een prima manier om je paard bezig te houden.

 

Maak ook andere paardenliefhebbers blij en deel deze pagina. Bedankt!

juli 2, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, bijten, knagen, kribbebijten, paarden, paardentips, stalondeugden

Daarom zijn veel paarden bang om in het water te stappen

Paarden hebben geen goed dieptezicht bij dingen die zich vlak voor hen bevinden. Dit komt omdat de ogen van een paard aan de zijkant van hun hoofd staan. Hierdoor kunnen paarden zien wat er aan beide kanten van hun lichaam gebeurt. Als je met je paard door het water gaat, vraag je je paard eigenlijk om jou blindelings te vertrouwen. Het paard heeft namelijk geen idee hoe diep het water is. Het krijgt vertrouwen door goede ervaringen in het water en door een sterke band met zijn ruiter. Als je paard bang is om water in te gaan, moet je dit stap voor stap opbouwen. Het helpt vaak ook om een ander paard voorop te laten gaan. 

juni 28, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, angst, dieptezicht, paard, paarden, vluchtdier, water

Trojaans paard

Volgens de verhalen vond de Trojaanse Oorlog plaats rond 1180 voor Christus. De oorlog vond plaats tussen de bewoners van Troje en de Grieken. De oorlog duurde tien jaar, maar het lukte de Grieken maar niet om de Trojanen te verslaan.

Het paard van Troje
Uiteindelijk bedachten de Grieken een list: ze bouwden een paard van hout, waar ze een leger in verstopten. Het paard werd achtergelaten bij de stad Troje, als teken van verlies. Uiteraard waren de Trojanen uitzinnig van vreugde en haalden het paard naar binnen, de stad in. ’s Nachts klommen de soldaten echter uit het paard, ook de rest van het Griekse leger was teruggekomen. De soldaten die in de stad waren, openden de poort en samen staken de soldaten heel Troje in brand. De meeste inwoners van Troje kwamen om.

Een Trojaans paard
Dit is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. In het jargon gebruikt men ook wel het Engelse Trojan horse of kortweg trojan. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Een Trojaans paard is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus. Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert niet zichzelf naar andere computers, zoals een worm dat wel doet.
Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail.

Dus bij deze  wees voorzichtig bij het openen van mailtjes en haal niet zomaar een paard in huis!

juni 26, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, grieken, oorlog, paard, paarden, paardentips, trojaans paard, troje

Hoesten bij paarden

Hoesten komt voor bij paarden van alle leeftijden. De eerste keer dat we een van onze paarden hoorden hoesten, schrokken we even. We hadden gehoord dat het niet al te best is als je paard hoest. Later bleek dat het geen ramp is als je paard bijvoorbeeld bij het losrijden een keer kucht. Toch moet je opletten als je paard of pony regelmatig hoest en mag je de hoest niet zomaar negeren.

Het hoesten kan veroorzaakt worden door een allergie of een infectie. Bij een infectie zal het paard vaak ook ziek zijn. Het heeft geen zin meer om te eten en geeft een slome uitdrukking. Ook de ademhaling, de hartslag en de lichaamstemperatuur kan verhogen. Als de keel ontstoken is, kan het paard moeite krijgen bij het wegslikken van het speeksel waardoor dit uit de mond loopt. De kans op een keelonsteking vergroot bij paarden die in vuile en slecht verluchte stallen staan. Het paard zal in dit geval een harde, droge kuch geven.

De hoest van een paard kan ook het gevolg zijn van een allergische reactie. Het is dan belangrijk te ontdekken waar je paard op reageert om, indien mogelijk, de oorzaak van de reactie weg te nemen. De arts zal via een bloedstaal kunnen bepalen wat er aan de hand is.

Het klinkt misschien vreemd, maar een paard kan zelfs allergisch zijn voor stro! Je kan dan bijvoorbeeld het stro vervangen door zaagsel.
Vooral door stof kan een paard hoesten. Je kan daarom ook overwegen het hooi voor het geven even in een bak met water te drenken.

Een kuchje is dus geen reden tot paniek. Maar als het hoesten toeneemt, is het aangeraden een dierenarts in te schakelen.

Waar je op kan letten om hoesten te voorkomen?

  • Zorg voor goede ventilatie in de stal.
  • Zorg dan wel dat het paard zelf niet in de tocht komt te staan.
  • Maak de stallen dagelijks schoon.
  • Zorg voor regelmatige weidegang
  • Geef je paard droogvoer van goede kwaliteit, dus stof- en schimmelvrij.

Er zijn verschillende middelen en methodes om een paard dat hoest te behandelen. Belangrijk is een behandeling, bijvoorbeeld een anti-bioticakuur, volledig tot het einde af te ronden.

 

 

Help Paardenliefhebbers en hun paarden door deze pagina te delen. Bedankt

juni 23, 2016
Rudi & Nanny
Medisch, hoesten, medisch, paard, schimmelvrij, verzorging

Dierenarts…spoed!

Een ongeruste paardeneigenaar belt de dierenarts, zijn paard is anders dan normaal, er is echt iets mis. Maar wat precies kan hij niet zeggen. Dus hij hoopt dat de dierenarts hem kan gerust stellen.

De dierenarts komt aan en vol spanning wijst de eigenaar de arts naar de stal van het paard. Hij vraagt ondertussen of de dierenarts wat koffie wil. Na een lange drukke dag kan de arts deze oppepper wel gebruiken. Graag!

Terwijl de eigenaar de koffie zet, kan hij vanuit de keuken de dierenarts aan het werk zien. In eerste instantie is er niks aan de hand. De dierenarts gaat de stal in met zijn tas, maar komt wat later zenuwachtig naar buiten en gaat in zijn wagen een zaklamp halen. Weer later komt de dierenarts weer naar buiten. Hij lijkt nogal onrustig. Dit gedrag maakt de eigenaar meteen ongerust. Terwijl hij nog in de keuken staat, komt de arts zwetend om een schroevendraaier vragen. Als de eigenaar met een verse kop koffie naar de stal loopt, roept de arts hem toe dat hij dringend een tang nodig heeft. ‘Of nee, doe maar een hamer en een beitel!’

De schrik omvangt de eigenaar van het paard en in paniek vraagt hij: ‘Wat is er met mijn paard aan de hand?!!’
‘Dat heb ik nog niet kunnen bekijken,’ zei de arts. ‘Ik ben gewoon de sleuteltjes van man tas kwijt en probeer deze open te krijgen!’

juni 18, 2016
Rudi & Nanny
Fun, fun, grapjes, Humor, mop, paard, paarden, paardentips