Ongelijke stijgbeugelriemen

Allebei je stijgbeugelriemen zitten op gaatje 10 en toch liggen je benen niet even lang. Hoe kan dat toch?

Scheefheid kan in je paard, in jezelf of in het zadel zitten. Om dit te onderzoeken, heb je hulp nodig. Maar check eerst eens je beugelriemen. Doordat je altijd links opstapt, kan je linker beugelriem behoorlijk uitrekken. Haal je beugelriemen van het zadel en leg ze naast elkaar. Zitten de gaatjes nog op gelijke hoogte? Zoja, kijk dan met bijvoorbeeld je instructeur en/of dierenarts eens naar jezelf, je paard en je zadel. Zitten de gaatjes niet meer gelijk? Maak ze weer gelijk of koop nieuwe beugelriemen.

Om te voorkomen dat de linker beugelriem uitrekt, wissel je de beugelriemen regelmatig van kant. Opstappen met een krukje scheelt ook al een hoop!

februari 15, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, ongelijke beugels, stijgbeugelriem

Daarom zijn veel paarden bang om in het water te stappen

Paarden hebben geen goed dieptezicht bij dingen die zich vlak voor hen bevinden. Dit komt omdat de ogen van een paard aan de zijkant van hun hoofd staan. Hierdoor kunnen paarden zien wat er aan beide kanten van hun lichaam gebeurt. Als je met je paard door het water gaat, vraag je je paard eigenlijk om jou blindelings te vertrouwen. Het paard heeft namelijk geen idee hoe diep het water is. Het krijgt vertrouwen door goede ervaringen in het water en door een sterke band met zijn ruiter. Als je paard bang is om water in te gaan, moet je dit stap voor stap opbouwen. Het helpt vaak ook om een ander paard voorop te laten gaan. 

februari 13, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, angst, dieptezicht, paard, paarden, vluchtdier, water

Hoe krijgt mijn paard een mooiere hals?

Wie wil dat nou niet? Een paard met een prachtige hals qve9nvg. Helaas hebben niet alle paarden zo’n mooie hals van nature. Toch kan je met de juiste training de halsvorm van je paard verbeteren.

De bouw van de hals is erfelijk bepaald, maar de halsvorm wordt mede bepaald door de halsspieren. En spieren kan je trainen. Dit doe je door spieren afwisselend aan te spannen en te ontspannen. De halsspieren van een paard zijn altijd enigszin actief. Een paard draagt namelijk zijn eigen hoofd. Welke spieren meer en minder actief zijn, ligt aan de halshouding van het paard. Daarom is het bij het trainen van de halsspieren belangrijk om te variëren in de halshouding en regelmatig een lange teugel geven is dan ook een goed idee.

Het is wel belangrijk dat het paard zelf zijn hals draagt. Alleen dan ontwikkelt hij zijn spieren. Als je als ruiter je paard in een bepaalde houding trekt, ontwikkel je niet de spieren die je wil. Probeer je bijvoorbeeld je paard aan de teugel te trekken, dan krijg je verzet en spant je paard zijn onderhals i.p.v. de spieren aan de bovenkant van de hals. Werk altijd aan ontspanning. Vraag van je paard een bepaalde houding en wacht tot hij zich ontspant. Op dat moment ontspan je zelf ook en moet je paard dezelfde houding aan blijven houden. Probeer op die manier je paard nooit langer dan 10 minuten met dezelfde halshouding te laten lopen.

februari 11, 2017
Rudi & Nanny
Rijden, hals, halshouding, halsspier, spieren

Flanders Horse Expo

We kijken er hier al weken naar uit: de 10e editie van Flanders Horse Expo! Het weekend van 24, 25 en 26 februari belooft weer een weekend vol paardenplezier te worden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op Flanders Horse Expo: jumping, clinics, rasvoorstellingen, shows, working equitation, demonstraties, horsemanship, western, horseball, freestyle, vrijheidsdressuur, lezingen, dressuur, mennen en natuurlijk ook een beurs waar je alles vindt over paarden. Van voeding tot zadels, van verzorgingsproducten tot kleding, van paardenvakanties tot stallenbouw, van paardentrailers tot ……….

Wie weet tot ziens op Flanders Horse Expo!

Meer info op www.flanders-horse-expo.be

Rudi & Nanny
Weetjes

Ouders, kinderen en paardrijlessen

‘Jij blijft zitten!’ hoor ik een man naast me zeggen.
‘Het is zo moeilijk!’ zegt de vrouw.
Het dochtertje rijdt mee in de ponylessen en na een bokje van de pony is ze ervan af gevallen. Het meisje lacht ermee en kruipt meteen weer op de pony. Haar vader drukt mama in de stoel. Hij kijkt haar aan en stelt haar gerust. ‘We moeten dit leren, schat. Ik heb het er ook moeilijk mee!’
Een verhaal dat voor veel ouders onders ons wel herkenbaar zal zijn singulair tablet

Bij ons in de straat is een huis verkocht. Een jonge vrouw woonde blijkbaar nog maar net drie maanden in haar pas afgewerkte woning, toen ze van haar paard viel en daardoor in een rolstoel terecht kwam. Haar ouders vonden het een vreselijke beslissing. Ook zei hebben ooit aan de rijbbaan gestaan met bonzend hart.

Nou Rudi, moet je dat laatste nou schrijven? Paardrijden moet leuk en ontspannen zijn. Ja, dat klopt. Maar je moet niet de gevaren ontkennen, paardrijden blijft een risico.

Ik vroeg eens aan iemand die op wereldniveau paardensport beoefent of zij nog wel eens van het paard viel. Ze zei dat dat nog steeds wel eens gebeurde. ‘Het blijven dieren, hè!’ zei ze.

Als je kind gaat ponyrijden mag je best kritisch zijn. Lesgevers moeten weten waar ze mee bezig zijn. Een stel gevorderde tieneramazones de beginners laten begeleiden kan leuk zijn. Maar als papa heb ik dan zoiets van, nee! Rijlessen moet je serieus nemen. Risisco’s zijn er en blijven er, maar die moet je zoveel mogelijk beperken. 

In de meeste gevallen ligt het niet aan de pony dat het mis gaat, maar zijn het ondoordachte zaken zoals een losse singel, teveel kinderen in een les, laten springen als ze nog maar amper kunnen draven, … je kan er zelf wel een paar bedenken.

Nee, ik begrijp het als ouder wel dat je af en toe op het puntje van je stoel zit als je dochter of zoon tijdens de les vrolijk voorbij komt gegaloppeerd op een wat te grote pony. 

Hoe waren we vroeger zelf? Ouders overdreven altijd en waren te bezorgd. Hoe gekker de pony, hoe leuker we het vonden.

Zou de wijsheid dan toch met de jaren komen?

februari 8, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, eerst, paarden, paardrijden, pony, rijlessen

Paardengebit

Paarden hebben 36 tanden: 12 snijtanden om te kunnen grazen en 24 kiezen om te kauwen. Tussen de snijtanden en de kiezen is een gedeelte zonder tanden. Dit noemen we de lagen en daar ligt het bit. 
Sommige hengsten en ruinen hebben nog haaktanden tussen de snijtanden en de kiezen. Ook hebben sommige paarden wolfstanden. Dat zijn kleine, scherpe tanden voor de kiezen. Haaktanden of wolfstanden worden verwijderd als ze in de weg zitten voor het bit. Ook vijlen dierenartsen of paardentandartsen scherpe tanden bij.
Veulens krijgen hun eerste snijtanden als ze ongeveer 9 dagen oud zijn. Paardentanden groeien ongeveer 3 mm per jaar.

Rudi & Nanny
Medisch, gebit, haaktand, lagen, melktanden, paardengebit, paardentanden, wolfstand

Kruisingen met paardachtigen

Muildier = paardenmerrie + ezelhengst (vaak onvruchtbaar)
Muilezel = paardenhengst + ezelin (vaak onvruchtbaar)
Zorse = paard + zebra
Zony = pony + zebra
Zonky = ezel + zebra

februari 5, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, ezel, kruisingen, muildier, muilezel, paard, paardachtigen, pony, zebra, zonkey, zony, zorse

Koliek

Koliek
Er wordt veel over koliek gesproken, omdat een paard er erg gevoelig voor is. Maar wat is het nu precies?

Koliek is een verzamelnaam voor alle vormen van buikpijn bij het paard.

Meestal is koliek een verkramping van een stuk darm, waardoor het paard buikpijn krijgt. Het paard gaat vaak zweten en wordt rusteloos. Hij kijkt, schopt of bijt naar de buik, de hartslag en de ademhaling versnellen en de voor- en achterbenen staan vaak stijf onder het paard (plashouding). Het paard gaat regelmatig rollen en flemen met de bovenlip.

Koliek kan op verschillende manieren ontstaan: na een inspanning vlug en veel (koud) water drinken, tekort aan zouten, worminfecties, slechte voeding (bv. rot, schimmel), het paard met een volle maag laten werken, plotse temperatuursveranderingen, zand in de darmen, lucht/gas in de darmen (bv. luchtzuigen), verstopping van de darmen (bv. droogvoer), verkeerde ligging van de baarmoeder van een drachtige merrie enz. Soms is het zelfs zo dat door rollen van het paard er een draaiïng van darmdelen ontstaat. Om afsterven van dit deel van de darm te voorkomen, moet je met uiterste spoed naar de dierenkliniek om het paard te laten opereren. Meestal is dit bij koliek niet het geval en krijgt het paard een spuit waardoor de darmen zich ontspannen en een pijnstiller tegen de pijn. Het paard mag na observatie meestal al vlug naar huis.

Bij koliek moet je je paard warm toedekken en zoveel mogelijk laten ontspannen. Dit kan je doen door er rustig aan de hand wat mee rond te stappen (enkel bij toestemming van de arts, want dit is niet in alle gevallen goed) en kalmerend toespreken. Zeker niet laten eten of drinken! Ook kun je de onderbuik wat masseren als het paard het toelaat. Als je het paard op stal moet laten staan, zorg dan dat het zich niet kan verwonden bij het rollen. Voorkom dit door extra stalstrooisel tegen de kanten van de stal te leggen.

Als de dierenarts komt, kan je vertellen wanneer het paard voor het laatst gemest heeft, of het al eerder last heeft gehad van koliek, hoe lang de symptomen al aanhouden en of je onlangs nog van voeder bent veranderd. Als je een merrie hebt die drachtig is, moet je dit zeker als eerste melden.

Wat is dan zandkoliek?
Bijna elk paard eet wel eens zand via het eten van hooi. Een beetje zand kan ook helemaal geen kwaad. Maar als je paard bijvoorbeeld van de grond eet, kan hij ongemerkt veel zand binnen krijgen via het ruwvoer. Het zand verzamelt in de dikke darm.

Je paard gaat hierdoor minder eten, heeft geen zin in de training, lijkt onhandelbaar, krijgt een doffe vacht of vermagert. Soms kan er ook koliek ontstaan door de grotere hoeveelheid zand in de darmen. Vandaar ook de naam zandkoliek. Er is al eens 75 kilo zand in de buik van een paard gevonden!

Je begrijpt dat zandkoliek daarom best pijnlijk kan zijn voor een paard. Toch schreef een dierenarts dat het probleem in de praktijk bijna altijd verholpen wordt met laxerende middelen en pijnstillers en dat er maar in sommige gevallen een operatie nodig is. Bij grote hoeveelheden zand bestaat de kans dat de darm scheurt. Het zand moet er dan uitgespoeld worden met daarbij een vergrote kans op infecties van de buik.

Doe de zandtest
Jij kan makkelijk zelf testen of je paard zand mee naar binnen krijgt. Je hebt daarvoor zo’n doorzichtige wergwerphandschoen nodig. Doe wat mest van je paard samen met wat water in de handschoen en hang het een uurtje op met de vingers van de handschoen naar beneden gericht. Het eventuele zand in de mest zal dan naar beneden zinken en te zien zijn in de vingers van de handschoen.

Voorkomen
Zandkoliek voorkom je door de inname van zand via het eten te voorkomen. Dit kan je doen door het ruwvoer voor het voeren af te spoelen. Je kan het voer ook in een ruif doen. Voorkom grazen in een schrale weide.
Er zijn blijkbaar ook paarden die bewust zandhappen. Je zit dan duidelijk met een gedragsprobleem. De raad die dan vaak gegeven wordt, is een muilkorf om te doen. Het vinden van de oorzaak is natuurlijk beter (verveling, te weining ruwvoer, mineralentekort …).
Hang een mineralenblok in de stal of weide. Er zijn blijkbaar ook verschillende supplementen verkrijgbaar die zandkoliek helpen te voorkomen.

Help ook andere paardenliefhebbers en deel deze pagina… bedankt!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips

februari 1, 2017
Rudi & Nanny
Medisch, bukpijn, koliek, paard, paarden, zandkoliek

Waarom staart inbinden bij polo?

De reden dat de  staart van het paard voor de wedstrijd wordt opgebonden, is uit praktische overweging. Door dit te doen voorkomen ze dat  er tijdens een wedstrijd iets verstrikt raakt in de staart of om te voorkomen dat het paard zelf of andere paarden op zijn staart gaan staan. Ook de  manen van het paard worden afgeschoren om te voorkomen dat de berijder er met zijn handen in verstrikt raakt.

januari 28, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, inbinden, paarden, paarden. staart, polo, staart