Als de smid komt

Lezersverhaal uit het Paardentips Magazine Het belangrijkste gegeven om met een paard om te gaan is RUST EN KALMTE. Hiermee is veel meer te bereiken dan met bruut geweld (en soms echte martelpraktijken).

Hoewel een flinke tik (bij paarden onderling in de weide vallen ook geregeld harde klappen) soms helpt, kan dit ook een averechts effect hebben. Men moet echter niet uit het oog verliezen dat een paard ook TUCHT en DISCIPLINE nodig heeft om handelbaar te blijven, het moet zijn rangorde kennen. Het moet zijn plaats kennen. Als men met paarden omgaat moet men vastberaden en consequent zijn, geduld, begrip hebben. Er moet wederzijds vertrouwen zijn.

De smid heeft een zware en geen gemakkelijke taak, hoe sterk hij (de smid) ook is, hij zal steeds het onderspit delven als hij tegen een paard moet opboksen. Hij heeft zijn handen meer dan vol met zijn werk om een paard te bekappen of te beslaan en dit lukt alleen maar door de medewerking van het paard zelf. Als het paard niet wil, kan de beste smid dit niet klaarkrijgen zonder hulpmiddelen.

Deze hulpmiddelen zoals verschillende soorten pramen, kluisters en verdovingen (deze laatste moeten door een dierenarts worden toegediend) zijn echter zelden nodig als het paard goed is opgevoed. Dit opvoeden is echter zeker niet de taak van de hoefsmid maar van de eigenaar van het dier. Velen denken echter: de smid zal het paard/veulen wel leren zijn voeten te geven. Dit is een verkeerde instelling omdat dit niet op een paar minuten geleerd is.

De eigenaar van het paard heeft de taak om het paard discipline bij te brengen. Dikwijls loopt een veulen in de weide tot de smid het moet komen kappen. Deze komt dan dikwijls voor een onmogelijke taak te staan gewoonweg omdat het veulen angstig is voor dit nieuwe gegeven. Het zal proberen uit te breken en/of slaan, steigeren enz. Daarom eigenaars van een veulen, begin er van jongs af aan mee.

Bezig zijn met het veulen, het gewoon maken aan mensen, verkeer en andere obstakels en vooral de voeten zeer geregeld opnemen. Als ze hun voeten goed geven, kan je met een hamertje lichtjes op de hoeven  kloppen. Dit moet op een rustige en geduldige manier geleerd worden, geweld helpt zeer zelden.

Als laatste: zorg ervoor dat het paard op een harde en vlakke ondergrond staat, zo kan de smid de stand van de voeten beter beoordelen en daarnaar handelen.

Rudi Kumpen (hoefsmid)

 

mei 9, 2009
Rudi & Nanny
Africhten