Aangespannen rijden

Lezersverhaal uit het Paardentips Magazine Wij kijken steeds met spanning uit naar ‘Paardentips’. Wij hebben wat informatie en belevenissen over onze tak van het paardrijden, namelijk het ‘aangespannen rijden’, voor jullie op papier gezet. Men kan de mensport beoefenen op wedstrijd- of recreatief gebied met een marathonkoets of met een antieke koets. Dit laatste vraagt dan weer aangepaste zondagse menkledij, maar is daarom niet minder gegeerd.  Zo’n aanspanning oogt heel mooi voor de toeschouwer en moet altijd in stap verreden worden.

Er zijn verschillende soorten aanspanningen naar gelang het aantal paarden dat men voor de wagen spant. Bij een enkelspan staat er één paard voor de wagen. Bij een dubbelspan (het woord zegt voldoende) zijn het er twee. Bij een vierspan zijn het er vier.

Men kan ook twee paarden achter elkaar (in plaats van naast elkaar) voor een wagen spannen, dit is dan een tandem-aanspanning. Als er drie paarden voor een wagen staan, eentje voorop om te sturen en twee daar achter die de wagen trekken, is dit een ‘klavertje drie’. In Rusland spant men drie paarden naast elkaar voor de wagen, dit noemt men een ‘troïka’.

Met onze dubbelspan ruinen: twee Friesche paarden, Meindert (16 jaar) en Ulbe (13 jaar) nemen wij al jaren deel aan georganiseerde rally’s. Door onze aansluiting bij verschillende mensportclubs worden wij op de hoogte gehouden van allerlei activiteiten op recreatief gebied.

Het inspannen is een heel gedoe en duurt ongeveer een dik half uur. Vooraf worden de paarden natuurlijk geborsteld en de hoeven ingesmeerd met hoefvet (de hoeven lijken dan wel lakeien schoenen). Met een routebeschrijving als gids vertrekken we in stap om wat later over te gaan in een lichte draf, afgewisseld met stappen tussendoor. Meestal gaan we de bossen in en waar zijn er nog  bossen? Rucphen, Zandhoven, Westmalle, Arendonk, Bree, Peer, Veluwe… Enfin, dat zoekt de club voor ons uit!

Onlangs op onze tocht door de Rucphense bossen ben ik toch erg geschrokken.Ik (als groom of helper) zat – zoals gewoonlijk – naast mijn man (menner) die de paarden mende. Op een gegeven ogenblik vond ik het niet meer leuk vooraan en klom van het voorste naar het achterste zitje over de zitleuning. Maar onze aanspanning wiebelde nogal erg. Ik zwaaide ook nog enkele dazen weg en verloor mijn evenwicht. Met een (niet sierlijke) voorwaartse salto belandde ik op mijn bips achteraan in de koets (hier een recreatiewagen bedoeld). Was me dat schrikken. Ik dacht: ‘hier gaan we dan’ en ’t was al gebeurd. Het ging zo snel dat men amper gezien had, hóe het eigenlijk gebeurde. Maar eind goed, al goed. Ik heb er alleen een stijve nek aan over gehouden. Eén goede raad, als de koets in beweging komt blijf je best zitten waar je zit!!! Misschien lag de echte schuld wel bij de dazen… of misschien ook niet…

Ook zijn onze paarden bij een tocht al eens op hol gegaan. Door een dazensteek maakte het rechterpaard een bokkensprong en geraakte zo over de streng met zijn rechter achterbeen. Hierdoor voelde hij telkens de streng aan de binnenkant van zijn been in plaats van aan de buitenkant. Ulbe in paniek, natuurlijk, er was geen houden meer aan. Gelukkig kan mijn man goed mennen en stuurde hij ons span in de richting van een gesloten ijzeren hekken. Toen zijn ze gelukkig gestopt met hollen. Weeral die ongewenste dazen…

Op een keer namen wij deel aan een rally ‘bolleke-pijl’. Deze rally wordt beschreven zonder tekst, enkel tekeningetjes die de richting aangeven waar je naartoe moet. Als je één tekeningetje overslaat, zit je al fout. Zo reden wij per ongeluk in een doodlopend bospad, dat hoe langer hoe smaller werd… Wat nu gedaan? Wat denk je? Uitspannen natuurlijk, de paarden één voor één omkeren, de koets omkeren en terug inspannen. Niet in paniek geraken, niet roepen en tieren (paarden bang maken), maar rustig blijven en de paarden gerust stellen is een goede raad.

Van juni tot september spuiten we onze paarden in met een mengeling van: een scheutje citronella (geur), een scheutje detol (ontsmetting), een scheutje stomoxin (bestrijding van vliegen) aangelengd met een halve liter water. Als je zo drie flesjes koopt, kom je heel lang toe en is het in verhouding met andere ‘anti-fly-spray’s’ niet eens duur. Maar ja, als de paarden dan gaan zweten zijn er weerom die vervelende dazen en moet je meerdere malen spuiten. Na één dag een nieuwe mengeling aanmaken is aan te raden, want de oude verliest al vlug zijn werking. Ook het paardengaas(net) biedt bescherming tegen dazen, maar dat hebben wij tot hiertoe nog niet gebruikt.

Elk jaar bezoeken we ook te ’s Hertogenbosch de paardenbeurs: ‘Paard en koets’ in de Brabanthallen. Alles voor de mensport. Er zijn in één van de hallen demonstraties met ‘aangespannen rijden’ alsook ‘onder het zadel rijden’ te zien. Kei-tof!!! Een niet te missen evenement voor de mensport- en ruiterliefhebber. Zo zie je maar, er valt heel veel moois en spannends te beleven met paarden.

Groetjes Fanny en Jan

mei 9, 2009
Rudi & Nanny
Fun