101 paardentips

Ze lachten allemaal toen ik met de wasverzachter naar buiten kwam …

… maar na een paar minuten ….

“Wat gaat zij nou doen?” zei Lise.

“Geen idee”, zei Rudi, “maar dit wordt lachen!”
 

Het was een mooie zondagmiddag en ik zat net in de tuin te genieten van het zonnetje toen Rudi vanuit de keuken riep: ‘Hey Nanny, Bjorn komt zo een fotoreportage maken van Jorrit, kan jij hem even poetsen?’ Bjorn is een vriend van ons, die bezig is met de opleiding fotografie. Hij heeft al eerder een van onze dieren gebruikt als fotomodel en nu was Jorrit dus aan de beurt.

Ik stond snel op, zocht mijn poetsspullen bij elkaar en haalde Jorrit uit de wei. Wat hij allemaal gedaan had, weet ik niet, maar hij zag eruit! Er hingen zelfs dennenappels in zijn staart. Tot overmaat van ramp was de ontklitter op. Zoiets gebeurt natuurlijk op zondag, dus even snel naar de winkel om ontklitter te halen, was er niet bij.

Ineens herinnerde ik me een vriendin die de staart van haar paard af en toe met wasverzachter spoelde. Nou, wasverzachter had ik natuurlijk wel in huis. Net toen ik met de wasverzachter naar buiten kwam, stonden Rudi en onze twee dochtertjes netjes op een rijtje met de armen over elkaar op mij te wachten.

“Wat ga jij nou doen?”

‘Ik ga Jorrits staart wassen, want het is één grote klit.’ Ze schoten alle drie in de lach. ‘Met wasverzachter?!!?’
Maar ik liet het er niet bij zitten. Ik maakte Jorrits staart nat, deed er een beetje wasverzachter in en spoelde het daarna weer uit. Na het drogen was zijn staart heerlijk zacht, glanzend en makkelijk te kammen.

Triomfantelijk stond ik zijn staart te borstelen…
1-0 voor mij!

’s Avonds zei Rudi dat hij toe moest geven dat het toch wel een erg handige tip was. ‘Eigenlijk kennen we wel meer van zulke tips, weet je nog van die keer met onze Schweppes?’

Schweppes was onze eerste pony, een schimmeltje. Toen we op een hete zomerdag in de wei kwamen, vonden we haar met een vuurrode neus met blaren erop. De roze huid van haar neus was duidelijk verbrand. Vanaf die dag smeerden we haar roze neusje op hete dagen in met (baby)zonnebrandcrème en ze heeft nooit meer een verbrande neus gehad.

‘Inderdaad’, zei ik, ‘en weet je nog die keer dat we een berkenboom hadden omgezaagd in de wei? We hadden de boom al netjes in stukken gezaagd, maar het werd al donker en we besloten de stammetjes de volgende dag op te ruimen. Toen we de volgende dag onze klus wilden afmaken, bleek dat de paarden van een hele hoop stammetjes de bast hadden afgeknabbeld. Sindsdien leggen we in de winter (als er geen gras te knabbelen is) regelmatig een paar berkenstammetjes in de wei. Zo hebben ze toch iets te knabbelen en vervelen ze zich minder snel.’

We rolden van de ene tip in de andere…

… en kwamen erachter dat we in de loop van de jaren al heel wat nuttige tips hebben bedacht en gehoord. Het leuke is dat de meeste tips heel simpel en goedkoop zijn,vaak heb je zelfs de benodigde spullen al in huis (zoals wasverzachter of zonnebrandcrème). Zo kwamen we op het idee om voor jou de beste paardentips te bundelen in een e-book.

In totaal 101 tips over:

Voeding – verzorging – gezondheid – training – voortplanting – huisvesting – weidegang – klusjes – en nog veel meer.

Zo heb jij in één keer 101 tips, waar wij zo’n 10 jaar over gedaan hebben.

Met deze 101 tips ervaar je de volgende voordelen:

  • je voorkomt ziekte, blessures en ongelukken bij je paard en jezelf,
  • je behaalt meer resultaat in een kortere tijd,
  • je bespaart geld, omdat je vaak dingen kunt gebruiken die je al in huis hebt.

Voor maar €7,00 krijg jij 101 nuttige en praktische Paardentips.

Over het e-book
Titel: 101 Paardentips
Schrijvers: Rudi en Nanny van den Dijck
Taal: Nederlands
Jaar van uitgifte: 2010
Aantal bladzijden: 36
Illustraties: foto’s in kleur
Prijs: € 7,00 (incl. BTW)

Koop bij bol.com

 

 

augustus 26, 2010
Rudi & Nanny
Boeken