Paardentips nummer 46

Kennismaken met Hippocampus

In het vorige Paardentips Magazine maakten we kennis met Ulrike Thiel, de schrijfster van het boek ‘Beter paardrijden kun je leren’ en oprichtster van Hippo Campus in Cranendonck (Noord-Brabant, NL). In dit nummer kom je meer te weten over het doel en de activiteiten van Hippo Campus en haar bewoners.

De naam Hippo Campus is al een verhaal op zich. Hippo Campus betekent letterlijk ‘een plek waar paarden gehuisvest zijn’. Nou dat klopt wel. Ulrike’s Hippo Campus is een prachtige plek waar het goed toeven is voor de paarden (Brabants voor ‘ze hebben daar een goed leven’). Hippo Campus is ook de naam van een plek in de hersenen die je gevoelens integreert in de andere hersenfuncties.

Hippo Campus werd opgericht omdat Ulrike een plek in Nederland wilde waar therapeutisch en psychotherapeutisch paardrijden beoefend zou worden volgens de richtlijnen van beproefde methodes. Ze vond het hierbij wel heel belangrijk dat de paarden op zo’n manier gehuisvest en benaderd zouden worden dat ze graag mee zouden werken aan de therapieën.

Therapiepaarden moeten op de eerste plaats zelf lekker in hun vel zitten. Het moeten gelukkige, tevreden paarden zijn zonder karakter- of gedragsproblemen. Daarom staan de paarden de hele dag als groep in de wei, ze ontwikkelen hiermee het natuurlijke sociale gedrag en de communicatie. Alleen ’s nachts staan de paarden in hun box en dan hebben ze nog een uitlooppaddock.

Tijdens ons bezoek aan Hippo Campus maakten we kennis met de volgende ‘bewoners’: Jona (Fjord), Edelgast (Hannoveraan), Hannes (Fries), Mona Lisa (KWPN), Rosenreserl en Tomaselli. Hele verschillende paarden, maar allemaal met een eigen karakter en hun eigen specialiteit wat betreft de therapie. Zo kan Ulrike bijvoorbeeld aan Jona perfect zien of een cliënt van binnen agressiviteit in zich heeft.

Naast therapieën met behulp van het paard kan je op Hippo Campus nog voor allerlei andere activiteiten terecht. Zo organiseert Ulrike workshops en clinics om ruiters ervaring op te laten doen met motorische vaardigheden en het verbeteren van de communicatie met het paard. Ze geeft dressuurtraining op basis van de klassieke rijkunst, psychomotorische technieken, therapeutisch paardrijden en natural horsemanship. Ze begeleidt ruiters met zit-, communicatie-, en angstproblemen en helpt gehandicapte ruiters die verder willen in de sport. 

Meer verhalen, tips en weetjes over paarden? Je ontvangt ze gratis via het online Paardentips Magazine. Aanmelden kan via deze site. Na het aanmelden ontvang je binnen 10 minuten het laatste magazine in je mailbox. Alvast veel leesplezier!

Paarden normaal bij arme gezinnen

In het 'paardenboek' van Quadekker las ik een leuk stukje geschiedenis over het Russische paard. In 1866 was het namelijk heel normaal dat de bevolking die op de Siberische steppe woonde in het bezit was van paarden. De armste gezinnen hadden ongeveer 15 à 20 paarden. De rijken hadden soms zelfs tot 10000 paarden!!!

Buitengewoon voorval, mennen

Buitengewoon voorval

In deel 3 van 'het paarden boek' van Quadekker kan je lezen over buitengewone voorvalen die je kan meemaken als menner. In eerste instantie, schrijft Quadekker, moet een menner ten alle tijden beschikken over grote kalmte en tegenwoordigheid van geest want soms kunnen er zich situaties voordoen die tot ernstige ongevallen kunnen leiden als je er niet goed je hoofd bijhoud.
 
Als praktisch voorbeeld schrijft hij over een span dat in een ernstige onweersbui terecht komt. Fel flikkerende bliksem, het rollen van de donder, het hard neervallen van regen of hagel kan de paarden angstig maken. Quadekker schrijft dat het meer dan eens is voorgekomen dat er in deze situatie paarden op hol sloegen. Het voordeel dat de koetsier in 1900 had, was dat hij zijn paard bij de dichtst bijzijnde herberg  of hotel kon uitspannen en wachten tot het noodweer voorbij was.

Jammer genoeg is deze mogelijkheid tegenwoordig een zeldzaamheid geworden. Dus als je niet in de gelegenheid bent dit te doen, raad hij je aan zachtjes door te rijden, vooral niet te snel. Een extra groom (liefst ook iemand op de koets houden) kan naast de paarden lopen  en deze bemoedigend toespreken. Ga in geen geval onder een boom schuilen want je zou de eerste niet zijn die onder een boom staat die getroffen wordt door een blikseminslag.

Als je ondanks alles merkt dat de paarden toch te onrustig worden, kan  je volgens Quadekker het best voor de paarden gaan staan en de paarden een deken over het hoofd doen.
 
Gelukkig zijn de weersvoorspellingen in deze tijd makkelijk op te zoeken en kan je er van te voren rekening mee houden. Maar toch weer een wijze les van een oude rot in het vak.

Het verhaal van mijn pony

Een vriendin mij vroeg haar paardje voor een dag te verzorgen. Uiteraard wou ik dit wel doen, maar haar paardje stond in een schuur waar ik nooit kwam. De boerderij was zo groot en er waren zoveel stallen!

 

Toen ik eenmaal bezig was de stal uit te mesten, viel mijn oog op een klein zielig hoopje ellende dat in een stand stond met een deur ervoor, dus een halve box zeg maar. Ik bekeek dit arabisch-achtige ponytje en kon het niet laten om het te gaan aaien, waarop dit poppetje zijn hoofd in mijn arm neerstreek.

 

Je begrijpt ik was gelijk verkocht...... Gelijk ben ik naar de eigenaar gelopen en gevraagd wat hij aan koopprijs vroeg voor dit ventje. Helaas was hij te duur voor mij dus besloot ik hem te gaan huren zodat er in ieder geval voor hem gezorgd werd. Direct heb ik hem gewassen, zijn stal uitgemest, hem beweging gegeven en geknuffeld. Hij zat vol met mok en wormen dus dat heb ik bestreden. Volgens de eigenaar was hij een jaar oud en net gecastreerd.

 

Zo ging het huren wel maanden door.......Ik beleefde veel plezier met hem en heb de kwpn van de hand gedaan. Tot op een dag ergens in maart, toen hij zeggen en schrijven zo'n twee en een half jaar oud was. Ik kwam aan op stal, zoals elke dag, liep de stal in en hij hinnikte, maar dit keer was het hinniken anders........het klonk haast zielig...... Ik liep verder en zag de vloer en de wanden vol met bloedvegen zitten. Sysero (zo had ik hem genoemd) draaide zich om en ik dacht dat ik door de grond heen zakte!! Hij zat helemaal onder het bloed en zijn oog was behoorlijk stuk en helemaal dik. Gelijk ben ik naar de eigenaar gerend en heb ik geroepen dat er een dierenarts moest komen!

 

De eigenaar schrok niet eens van mij  geroep en liep op een rustig drafje richting zijn stal. Ze bekeek hem en zei heel droog: "maak maar schoon met gekookt water". Ik dacht dat mens spoort niet!! Dus ik haar proberen te laten begrijpen dat er echt een arts bij moest komen, maar helaas ze deed het niet! Er zat maar een ding op: zelf een arts laten komen!

 

De veearts was er gelukkig snel een zei ook dat het wel een dringend geval was en dat ik niet langer had moeten wachten..... Zo gingen er heel wat daagjes en bezoekjes van de veearts voorbij en ook een heleboel medicijntjes die mij al mijn spaargeld kostte! Maar dat had ik er uiteraard voor over.

 

Het oog zag er redelijk uit en was goed aan het genezen. Gelukkig was de oogbol zelf niet beschadigd maar alleen het vlees. Toen ik in stal was gaan zoeken, vond ik tot mijn verbazing een spijker die er eerder niet had gezeten. Deze spijker stak uit en was de boosdoener geweest van dit alles! Gelukkig hadden we wel al een ander stalletje.

 

Ongeveer 2 weekjes na al dit begon het oog toch nog flink te onsteken, ondanks de antibioticakuur. Weer kwam de veearts maar hij kon dit keer weinig uithalen: de onsteking was al aan het doorslaan in de oogbol. Antibiotica hielp niet meer en we zagen het oog vrij snel al vertroebelen met als einddiagnose: BLIND!

 

In deze hele periode heeft de eigenaar zich er niks van aangetrokken en al helemaal niet ondersteunt of wat dan ook! Gelukkig bleef de onsteking bij dit ene oog en sloeg het niet door. Volgens de dierenarts kon hij hier nog prima mee functioneren en zou hij snel leren, mede door zijn jonge leeftijd.

 

Ondanks deze hoopvolle berichten werd ik een paar weken later binnen geroepen bij de eigenaar voor een gesprek. In dit gesprek maakte ze mij duidelijk dat dit nu een waardeloze pony was geworden en dat hij beter af was bij de slacht. Ze zei ook dat hij binnenkort opgehaald zou worden. Eenmaal dit in mijn oren, draaide ik door! Ik verklaarde haar voor gek en zei dat ik hem wel zou kopen! Zij vond dit best en zei dat als ik hem niet kocht hij geslacht zou worden! Toen ik vroeg om de prijs wou zij nog de volle pond hebben! Ik zei dat ze de slachtprijs kon krijgen en gelukkig ging ze ermee akkoord.

 

Alsof ik een engeltje op mijn schouder had, stond het geluk mij een beetje bij: ik had het geld met no-time (dankzij mijn baas) en ik had ook een nieuwe stal gevonden bij leuke mensen die hart voor dit verhaal hadden. Snel heb ik met haar afgerekend en een koopcontractje opgesteld zodat ze hem nooit meer af kon pakken! Twee dagen later waren we gelukkig weg daar!

 

Sysero werd een leuke pony die wel een kneusje was en nog een hoop dingen meemaakte: auto ongeluk(je), strandongeluk, hoefbevangheid, kliniek in en uit. Nu gelukkig niet meer zoveel. Hij is nu 7 jaar en nog steeds is onze band door dit erg sterk. Nooit zal ik hem meer verkopen, dat kan ik niet verkroppen na alles. Maar één ding weet ik wel! Ik zal iedereen die er over nadenkt een paard in de lease te nemen er voor waarschuwen hier dan een leasecontract bij op te stellen met duidelijk afspraken, zodat dit soort mensen niet meer onder hun verantwoording uitkomen! Aangeven helpt niet want dat heb ik tevergeefs geprobeerd. Gelukkig komen dit soort praktijken bijna niet meer voor. En laten we er ook voor zorgen dat het niet meer voorkomt.

 

Natasja V.

Meer verhalen, tips en weetjes over paarden? Je ontvangt ze gratis via het online Paardentips Magazine. Aanmelden kan via deze site. Na het aanmelden ontvang je binnen 10 minuten het laatste magazine in je mailbox. Alvast veel leesplezier!

Magazine!


Meld je nu aan en ontvang het Paardentips Magazine gratis in je mailbox!

Voornaam:

E-mail:


Aanmelden voor Paardentips Magazine

Jouw privacy is veilig: ook wij haten spam!!!

Winkelmandje


geen producten in winkelmand


Bekijk winkelmandje

Onze Bestsellers:

Gratis site over je paard

Gratis site over je paard

Maak gratis een site via de link in de tekst!30 dagen uit te proberen zonder enige verplichting.Let op! Werkt enkel via de link in de tekst!

Toiletteren: Zo steel jij de show!

Toiletteren: Zo steel jij de show!

Goed toiletteren is een kunst. Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen! Dit is een digitaal boek (via mail)!